Connect with us

Οι τρεις μεταλλάξεις του κορωνοϊού που προκαλούν «εφιάλτες» στους επιστήμονες

ΕΛΛΑΔΑ

Οι τρεις μεταλλάξεις του κορωνοϊού που προκαλούν «εφιάλτες» στους επιστήμονες

ρεις είναι οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού που απασχολούν και προβληματίζουν την επιστημονική κοινότητα και έχουν προκαλέσει αναταραχή παγκοσμίως. Πρόκειται για τα νέα στελέχη που έχουν εμφανιστεί σε Βρετανία, Νότια Αφρική και Βραζιλία.

Σύμφωνα με τον καθηγητή και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας Χαράλαμπο Γώγο, «σε μια πόλη στη Βραζιλία το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού επικράτησε στο 50% των περιπτώσεων, ενώ έχει σημειωθεί ως τώρα και ένα κρούσμα στη Γερμανία».

Ο καθηγητής εξήγησε ότι η νοτιοαφρικανική και η βραζιλιάνικη μετάλλαξη είναι ακόμα πιο μεταδοτική από τη βρετανική: «Από τα τρία αυτά στελέχη (σ.σ. Βρετανία, Νότια Αφρική και Βραζιλία) προκύπτει, ιδίως για τα δυο τελευταία που δεν τα ξέρουμε, ότι έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα να μπουν στα κύτταρά μας και να κάνει λοίμωξη ο ιός, έχουν δυνατότητα να προσδένονται πιο εύκολα και ταχύτερα με την πρωτεΐνη ακίδα και να προκαλούν νόσο».

«Προτιμότερο να είναι 50% βαρύτερος ένας ιός, παρά 50% μεταδοτικότερος»

Ο κ. Γώγος εκτίμησε ότι πολλές από τις μεταλλάξεις επιδιορθώνονται, αλλά παρόλα αυτά, είναι καλύτερο ο ιός να είναι βαρύτερος, παρά μεταδοτικότερος: «Οι μεταλλάξεις είναι σημαντικό πρόβλημα που απασχολεί την επιστημονική κοινότητα, ειδικά αυτή την κρίσιμη περίοδο. Υπάρχουν χιλιάδες μεταλλάξεις που δεν δίνουν συγκριτικό πλεονέκτημα στους ιούς και πολλές από αυτές επιδιορθώνονται. Παράλληλα, μέσα από αυτές επικρατούν κάποιες που τους δίνουν συγκριτικά πλεονεκτήματα. Είναι προτιμότερο να είναι 50% βαρύτερος ένας ιός, παρά 50% μεταδοτικότερος γιατί τότε οι θάνατοι είναι πολύ περισσότεροι. Μπορεί να υπάρξει πρόβλημα θεραπείας με τα μονοκλωικά αντισώματα».

Διαβάστε ακόμα: Το «βρετανικό» μεταλλαγμένο στέλεχος είναι πιο μολυσματικό από τα προηγούμενα στελέχη κατά 36%

Μάσκα, τεστ και συνέπειες του κορωνοϊού σε βάθος χρόνου

Η σωστή μάσκα, εκτιμά ο κ. Γώγος, προστατεύει και από τα μεταλλαγμέναστελέχη του κορωνοϊού και προσθέτει ότι τα τεστ είναι ιδιαιτέρως κρίσιμα για τον έλεγχο της κατάστασης: «Πρέπει να κάνουμε συχνή επιτήρηση, με δειγματοληπτικό τρόπο, αλλά και με ιδιαίτερες περιπτώσεις επαναμόλυνσης, άνθρωποι που επαναμολύνονται πιθανώς να σχετίζονται με τον μεταλλαγμένο ιό επομένως πρέπει να ελέγχονται. Αυτό σημαίνει περισσότερα τεστ και ειδικά τεστ με την ιδιαίτερη γενετική αλληλουχία».

Για τις συνέπειες που έχει ο κορωνοϊός στην υγεία ενός ανθρώπου που μολύνεται, ο καθηγητής περιέγραψε: «Οι άνθρωποι που μολύνονται με τον κορωνοϊό φαίνεται ότι έχουν μακροχρόνιες συνέπειες κυρίως στο αναπνευστικό σύστημα με ινώσεις που προκαλούνται και παραμένουν, αλλά και με νευρολογικές επιπλοκές και ψυχιατρικές επιπλοκές, που παραμένουν σε βάθος χρόνου και μπορεί να προκαλέσουν νοσηρότητα και θνητότητα».

Continue Reading
You may also like...
Click to comment

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

More in ΕΛΛΑΔΑ

APXH