Connect with us

Επίδομα γέννησης: Ποιες μητέρες θα το πάρουν αυξημένο – Πότε ξεκινούν οι καταβολές

ΕΛΛΑΔΑ

Επίδομα γέννησης: Ποιες μητέρες θα το πάρουν αυξημένο – Πότε ξεκινούν οι καταβολές

Μέχρι και τον Απρίλιο αναμένεται να πραγματοποιηθεί η καταβολή των νέων αυξημένων ποσών του επιδόματος γέννησης αλλά και η καταβολή των αναδρομικών ποσών για τις γεννήσεις που έγιναν από 1/1/2023

Ως τον Απρίλιο αναμένεται να πραγματοποιηθεί η καταβολή των νέων αυξημένων ποσών του επιδόματος γέννησης αλλά και η καταβολή των αναδρομικών ποσών για τις γεννήσεις που έγιναν από 1/1/2023. Επίσης, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων προκειμένου όσες μητέρες είναι ελεύθερες επαγγελματίες ή αγρότισσες να λάβουν αναδρομικά το επίδομα μητρότητας τον Απρίλιο.

Σημειώνεται ότι σε όσες απέκτησαν παιδί μέσα στο 2023 και υπέβαλλαν αίτηση προκειμένου να λάβουν το εν λόγω επίδομα, τα χρήματα αυτά θα δοθούν αναδρομικά μέχρι τον Απρίλιο.

Τα αναδρομικά ποσά για το επίδομα γέννας αρχίζουν από 400 και φτάνουν έως και 1.500 ευρώ και αφορούν στις μητέρες, οι οποίες απέκτησαν παιδί από την 1η Ιανουαρίου του 2023. Εφόσον βεβαίως στο μαιευτήριο, μαζί με τη ληξιαρχική πράξη γέννησης, οι γονείς υπέβαλλαν αίτηση για τη χορήγησή του.

Τι προβλέπει η τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή

Στο νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που φέρει τον τίτλο «Όροι αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές και άλλες διατάξεις» ενσωματώθηκαν τα παρακάτω άρθρα για το επίδομα γέννας:

Άρθρο 29: Με την προτεινόμενη ρύθμιση αυξάνεται το χορηγούμενο από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης επίδομα γέννησης. Το νέο, αυξημένο ποσό διαβαθμίζεται ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων της κάθε οικογένειας όπως αυτός διαμορφώνεται μετά τη γέννηση του τέκνου, με στόχο την ενθάρρυνση και τη στήριξη των οικογενειών. Πιο συγκεκριμένα, θεσπίζεται αύξηση της τάξεως των τετρακοσίων (400) ευρώ για δικαιούχους χωρίς εξαρτώμενα τέκνα πριν από τη γέννηση, κλιμακούμενη για κάθε επόμενο τέκνο και φθάνοντας το επιπλέον ποσό των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ για δικαιούχους με τρία (3) ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα πριν τη γέννηση.

Άρθρο 30: Προβλέπεται η αναδιαμόρφωση του ποσού των δόσεων του επιδόματος γέννησης, ώστε να εναρμονίζονται με την αύξηση του επιδόματος γέννησης.

Άρθρο 31: Με την προτεινόμενη ρύθμιση, προβλέπεται η αναδρομική εφαρμογή του αυξημένου νέου επιδόματος γέννησης από 1η.1.2023 μέχρι την έναρξη ισχύος της νέας ρύθμισης.

Άρθρο 32: Προβλέπεται η δυνατότητα αναπροσαρμογής του ύψους του επιδόματος με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, προκειμένου να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία για την αναγκαία προσαρμογή του μέτρου σε τυχόν νέα δεδομένα.

Ποιες μητέρες θα δουν αυξήσεις

Πλέον το επίδομα γέννησης αυξάνεται μόνιμα και μάλιστα αναδρομικά «πιάνοντας» και τις γεννήσεις που έγιναν εντός του 2023: Η αύξηση του ποσού είναι προοδευτική και συνδέεται με τον αριθμό των τέκνων.

Δικαιούχος είναι η μητέρα που διαμένει μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και έχει ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 40.000 ευρώ.

Το επίδομα γέννησης αναπροσαρμόστηκε και είναι ανάλογο του αριθμού των εξαρτώμενων τέκνων της οικογένειας (όπως αυτός διαμορφώνεται μετά τη γέννηση του παιδιού).

Μέχρι πρότινος η ενίσχυση διαμορφωνόταν σε 2.000 ευρώ και καταβαλλόταν σε δύο ισόποσες δόσεις των 1.000 ευρώ, ανεξάρτητα από τον αριθμό των μελών μιας οικογένειας. Το ποσό ήταν προκαθορισμένο και δεν άλλαζε καθώς ήταν το ίδιο για κάθε παιδί.

Η ενίσχυση, ως γνωστόν, αυξήθηκε και διαμορφώνεται ως εξής:

  • 2.400 ευρώ, για όσους έχουν ένα παιδί
  • 2.700 ευρώ, για εκείνους που έχουν δύο
  • 3.000 ευρώ, για οικογένεια που αριθμεί μετά τη νέα γέννηση 3 παιδιά
  • 3.500 ευρώ, για το τέταρτο παιδί ή και περισσότερα

Η 1η δόση χορηγείται τον επόμενο μήνα από τη γέννηση του παιδιού, εφόσον η αίτηση υποβληθεί και εγκριθεί μέσα στον μήνα της γέννησης του παιδιού. Η 2η δόση καταβάλλεται 5 μήνες από τον μήνα της γέννηση του παιδιού.

Η πληρωμή των αναδρομικών ποσών του επιδόματος για τις μητέρες που έκαναν παιδί μετά την 1η Ιανουαρίου του 2023 θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο σε δύο ισόποσες δόσεις.

newsbomb.gr

More in ΕΛΛΑΔΑ

APXH