Connect with us

Παράταση για την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ – Γιατί κόπηκαν 4 στις 10 αιτήσεις

ΕΛΛΑΔΑ

Παράταση για την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ – Γιατί κόπηκαν 4 στις 10 αιτήσεις

Χρονική «ανάσα» παίρνουν οι ιδιοκτήτες ασφαλισμένων κατοικιών για να «κλειδώσουν» την έκπτωση έως 10% στο φετινό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ. Η προθεσμία υποβολής της σχετικής αίτησης στην πλατφόρμα myPROPERTY της ΑΑΔΕ εκπνέει κανονικά σήμερα. Ωστόσο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αποφάσισε να παρατείνει την προθεσμία μέχρι και την 1η Μαρτίου προκειμένου να διευκολύνει τους φορολογούμενους που δεν έχουν υποβάλει ακόμα τη σχετική αίτηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ μέχρι χθες είχαν υποβληθεί στην πλατφόρμα myPROPERTY 344.000 αιτήσεις. Από τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί, σε εκκρεμότητα βρίσκονται 19.098 ενώ περίπου 261.000 αιτήσεις έχουν εγκριθεί καθώς ταυτοποιήθηκε ο αριθμός ταυτότητας του ακινήτου (ΑΤΑΚ) με το ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων ακινήτων (ΑΤΑΚ) θα δουν στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ το φόρο να είναι μειωμένος έως 10% σε σχέση με πέρυσι. Οι υπόλοιπες αιτήσεις χρειάζονται μικρές διορθώσεις οι οποίες θα γίνουν από τη φορολογική διοίκηση και εν συνεχεία εφόσον δεν συντρέχει κάποιος λόγος απόρριψης θα λάβουν το πράσινο φως για να υπολογιστεί η έκπτωση.

Οι αιτήσεις που «κόπηκαν»

Τέσσερις στις δέκα αιτήσεις «κόπηκαν» από την έκπτωση έως 10% στον ΕΝΦΙΑ καθώς η κατοικία είτε δεν ήταν ασφαλισμένη και για σεισμό και για πυρκαγιά και για πλημμύρα είτε η ασφαλισμένη αξία ήταν μικρότερη των 900 ευρώ το τ.μ.

Ποιοι δικαιούνται έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ

Με βάση το νόμο εάν η διάρκεια της ασφάλισης είναι μικρότερη του ενός έτους, η μείωση του ΕΝΦΙΑ προσαρμόζεται αναλογικά. Έτσι για ασφάλιση διάρκειας 12 μηνών φόρος μειώνεται 10%, για 9 μήνες η έκπτωση είναι 7,5%, για έξι μήνες περιορίζεται στο 5% και για τρεις μήνες στο 2,5% ενώ δεν ισχύει καμία μείωση για κατοικίες που ασφαλίζονται για διάστημα μικρότερο των τριών μηνών το χρόνο.

Αφού ολοκληρωθούν οι αιτήσεις των ιδιοκτητών ακινήτων, οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει στη συνέχεια να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία που αναγράφονται.

Φέτος την έκπτωση έως 10% δικαιούνται όσοι έχουν ασφαλίσει τα ακίνητά τους ταυτόχρονα και για τους τρεις κινδύνους λόγω φυσικών καταστροφών, δηλαδή και για σεισμό και για πυρκαγιά και για πλημμύρα ενώ η ασφαλισμένη αξία θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 900 ευρώ το τ.μ. των κύριων και βοηθητικών χώρων που αναγράφονται στην ίδια γραμμή του Ε9, έχουν τον ίδιο ΑΤΑΚ και τα εμβαδά τους συναθροίζονται κατά τον υπολογισμό της μείωσης. Για μεμονωμένο βοηθητικό κτίσμα που εμφανίζεται μόνο του με ξεχωριστό ΑΤΑΚ στο Ε9 δεν παρέχεται έκπτωση.

Στις περιπτώσεις συνιδιοκτησίας ο λήπτης της ασφάλισης θα πρέπει να δηλώσει τους ΑΦΜ των υπολοίπων συνιδιοκτητών οι οποίοι θα ειδοποιηθούν μέσω μηνύματος στην ψηφιακή τους θυρίδα στο myAADE αλλά και στο email που έχει δηλωθεί, έτσι ώστε να υποβάλουν κι αυτοί αίτηση και να συσχετίσουν το ασφαλιστήριο συμβόλαιο με την ασφαλισμένη κατοικία τους.

Όταν το ασφαλιστικό συμβόλαιο δεν εμφανίζεται στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ ή δεν αναφέρονται όλες οι καλύψεις για φυσικές καταστροφές ή τα στοιχεία που αναγράφονται είναι λανθασμένα ο λήπτης της ασφάλισης θα πρέπει να επικοινωνήσει με την ασφαλιστική εταιρεία έτσι ώστε να αποστείλει το συμβόλαιο στην ΑΑΔΕ ή να προβεί στις απαραίτητες διορθώσεις.

Πολυκατοικίες

Σε περίπτωση πολυκατοικιών που όλα τα διαμερίσματα έχουν ασφαλιστεί με ένα μόνο συμβόλαιο θα πρέπει ο λήπτης της ασφάλισης να δηλώσει στη πλατφόρμα όλους τους ΑΦΜ των συνιδιοκτητών και να κάνει αυτή τη διαδικασία ξεχωριστά για τον καθένα.

Εάν οι δικαιούχοι διαπιστώσουν λάθη, κενά ή παραλείψεις στην αρχική τους δήλωση έχουν τη δυνατότητα να τα διορθώσουν με νέα τροποποιητική δήλωση ενώ μπορούν να ενημερώνονται για το στάδιο επεξεργασίας της αίτησης καθώς και για την αποδοχή ή όχι της χορήγησης του μειωμένου ΕΝΦΙΑ.

in.gr

More in ΕΛΛΑΔΑ

APXH