Connect with us

Μεγάλες φορολογικές ελαφρύνσεις ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλες φορολογικές ελαφρύνσεις ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

Στην ανακοίνωση μεγάλων φορολογικών ελαφρύνσεων προχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι οι φορολογικές υποχρεώσεις των ιδιωτών και των επιχειρήσεων θα μπορούν να καταβληθούν σε πολλές δόσεις.

«Έχουμε αποφασίσει να αυξήσουμε τον αριθμό των δόσεων για φόρο εισοδήματος και για ΕΝΦΙΑ. Τα φυσικά πρόσωπα θα μπορούν να εκπληρώσουν τις φετινές τους υποχρεώσεις σε οκτώ μηνιαίες, αντί τριών διμηνιαίων δόσεων. Οι εταιρείες σε οκτώ δόσεις αντί έξι μηνιαίων και οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε έξι αντί πέντε», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επίσης, ο πρωθυπουργός είπε ότι η ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ ενισχύεται με ακόμα 200 εκατομμύρια ευρώ και μέχρι τέλη Ιουλίου θα καλύπτει το 60% εργοδοτικών εισφορών και αν χρειαστεί αυτή η επιδότηση θα επεκταθεί και για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, ανέφερε ο πρωθυπουργός

«Ερχόμαστε να βοηθήσουμε και ως προς την εξόφληση φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ακόμα, έκανε γνωστό πως οι οφειλές Μαρτίου ως Σεπτέμβριο, θα αποπληρωθούν σε 12 άτοκες δόσεις ή 24 δόσεις μειωμένου επιτοκίου από το 2021.

«Όσοι αποπληρώνουν εφάπαξ τις υποχρεώσεις τους θα έχουν έκπτωση 2%», είπε ο πρωθυπουργός. 

Συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι:

– Πρώτον: Το πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ενισχύεται με άλλα 200 εκατομμύρια ευρώ και μέχρι τέλη Ιουλίου θα καλύπτει έως το 60% των εργοδοτικών εισφορών. Αν χρειαστεί θα επεκταθεί για Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Άκουσα τους φορείς και πείστηκα ότι το αίτημα τους να καλύψει το κράτος τις εισφορές είναι δίκαιο.

– Δεύτερον: Ερχόμαστε όμως να βοηθήσουμε και ως προς την εξόφληση φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Οι οφειλές Μαρτίου έως Σεπτέμβριο που έχουν ανασταλεί θα αποτελέσουν ξεχωριστό σύνολο που θα αποπληρωθεί σε 12 άτοκες δόσεις ή 24 δόσεις μειωμένου επιτοκίου και μάλιστα από το 2021.

– Τρίτον: Σήμερα ανακοινώνουμε ότι αποφασίσαμε με το υπουργείο Οικονομικών να αυξήσουμε αριθμό δόσεων για φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ. Τα φυσικά πρόσωπα θα μπορούν να αποπληρώσουν σε 8 αντί 3 δόσεων. Οι εταιρείες σε 8 αντί 6 και οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε 6 αντί 5

  • Τέταρτον: Επανερχόμαστε σε λογική επιβράβευσης φορολογουμένων όσοι αποπληρώνουν εφάπαξ τις υποχρεώσεις τους θα έχουν έκπτωση 2%. Στόχος να πληρώνουν λιγότερο φόρο όλοι αλλά να εξασφαλιστεί η ροή των δημόσιων ταμείων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πάρει ακόμα το μάθημα από τις Εκλογές του Ιουλίου

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα για όσα υποστήριξε αναπτύσσοντας την ερώτησή του για την οικονομία.

«Κύριε Τσίπρα μάλλον ο αέρας της Θεσσαλονίκης δεν βοήθησε στην ψυχολογική σας διάθεση γιατί δεν σας υποδέχθηκαν μουσαμάδες στο μετρό αλλά ένα πραγματικό εργοτάξιο», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

«Δεν έχετε απαντήσει στο ερώτημα: αν πήγαιναν τόσο καλά τα πράγματα χάσατε τις εκλογές τον Ιούλιο με 10 μονάδες;» διερωτήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Τα μαθήματα από την προηγούμενη διακυβέρνηση και την ετυμηγορία της κάλπης δεν τα έχετε πάρει ακόμα» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός κατηγορώντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι «τώρα ανακαλύψατε τους μικρομεσαίους και τη μεσαία τάξη που την υπερφορολογήσατε» σημειώνοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν αυτός που πήγε το ΦΠΑ στο 24% από το 13% και τώρα πλειοδοτείτε λέγοντας για ΦΠΑ στο 6%».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «υπάρχει ένα πολύ αντικειμενικό μέτρο σύγκρισης από το πώς οι αγορές αποτυπώνουν την πορεία της οικονομίας γιατί αυτές εξακολουθούν να μας δανείζουν για να εξυπηρετούμε το χρέος που επί των ημερών σας αυξήθηκε».

«Με 3,9% βγήκατε εσείς στις αγορές 12 Μαρτίου 2019 και η Ελληνική δημοκρατία δανείστηκε με 1,57% σε συνθήκες πανδημίας» υπενθύμισε για το δεκαετές ομόλογο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σημείωσε, επίσης, ότι «το Eurogroup μας μας λέει ότι τα καταφέρατε καλά και στην διαχείριση της πανδημίας πράγμα που κάναμε ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών, μας συγχαίρει για την έκταση της οικονομικής αντίδρασης των μέτρων που έχουμε λάβει».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «υπάρχει ένα πολύ αντικειμενικό μέτρο σύγκρισης από το πώς οι αγορές αποτυπώνουν την πορεία της οικονομίας γιατί αυτές εξακολουθούν να μας δανείζουν για να εξυπηρετούμε το χρέος που επί των ημερών σας αυξήθηκε».

«Με 3,9% βγήκατε εσείς στις αγορές 12 Μαρτίου 2019 και η Ελληνική δημοκρατία δανείστηκε με 1,57% σε συνθήκες πανδημίας» υπενθύμισε για το δεκαετές ομόλογο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σημείωσε, επίσης, ότι «το Eurogroup μας μας λέει ότι τα καταφέρατε καλά και στην διαχείριση της πανδημίας πράγμα που κάναμε ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών, μας συγχαίρει για την έκταση της οικονομικής αντίδρασης των μέτρων που έχουμε λάβει».

Απευθυνόμενος ξανά στον Αλέξη Τσίπρα ο πρωθυπουργός του είπε, μάλιστα, ότι «εσείς μας λέτε ότι πρέπει να είμαστε πιο γαλαντόμοι και να επιδιώξουμε σύγκρουση με την Ευρώπη. Όμως η αξιοπιστία που εξασφαλίσαμε αντανακλάται στο ποσοστό που εξασφαλίσαμε από το πακέτο στήριξης της ΕΕ από το 2021 και μετά».

Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός απαντώντας στα περί ύφεσης που μιλά ο κ. Τσίπρας «η περιβόητη ύφεση δεν είναι ύφεση αλλά ανάπτυξη. 1% αναπτύχθηκε η οικονομία το 4ο τρίμηνο 2019 και το πρώτο τετράμηνο 2020 ώς διά μαγείας και κόντρα στις προβλέψεις σας η οικονομία συρρικνώθηκε στο 0,9% όταν ο μέσος όρος Ευρώπης συρρίκνωσης ήταν 3,6%. Πετύχαμε τέσσερις φορές μικρότερη ύφεση και εσείς μιλάτε για ύφεση Μητσοτάκης».

«Αυτό σημαίνει ότι η ελληνική οικονομία είχε μπει στο 2020 με αναπτυξιακή ορμή. Η απόδοση οικονομίας του 2020 ήταν πολύ καλύτερη από την ευρωζώνη και ως προς τον Μάρτιο του 2020 χτυπήθηκε λιγότερο από την ευρωζώνη. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Σπεύδουν σήμερα οι οίκοι να αναθεωρήσουν τις προβλέψεις τους βλέποντας ότι τα καταφέρνουμε καλά όχι μόνο στην αντιμετώπιση πανδημίας άλλα και περιορισμό οικονομικών επιπτώσεων» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Σημείωσε, μάλιστα, ότι «κάποια στιγμή καλό θα ήταν να κάνουμε συνολικό απολογισμό τώρα που έχουμε στοιχεία τι έγινε στην δική σας 4ετία. Να δούμε απολογιστικά τι έγινε από το 2015 έως το 2018. Ποιος ήταν ο συνολικός ρυθμός ανάπτυξης; Ποιος ήταν; 0,7% όταν στην ΕΕ ο μέσος όρος ήταν 2,3%, ο χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης στην Ευρώπη και έρχεστε και πολυδιαφημίζετε τις δικές σας επιδόσεις. Όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν και έχουν κριθεί».

Επανερχόμενος στη δήθεν ύφεση που επικαλείται ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι στην πραγματικότητα ανάπτυξη.

«Η περιβόητη ύφεση δεν είναι ύφεση αλλά ανάπτυξη. 1% το τέταρτο τρίμηνο του 2019 και το πρώτο τετράμηνο του 2020, ως διά μαγείας και κόντρα στις δικές προβλέψεις, η οικονομία συρρικνώθηκε μόλις 0,9% όταν ο μέσος όρος συρρίκνωσης ήταν 3,6%. Τέσσερις φορές μικρότερη συρρίκνωση και εσείς μιλάτε για ύφεση Μητσοτάκη και Νέα Δημοκρατία».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό αυτό σημαίνει ότι η ελληνική οικονομία είχε μπει με μεγάλη αναπτυξιακή ορμή και τελικά χτυπήθηκε λιγότερο από όλη η υπόλοιπη Ευρώπη. Και, όπως υπενθύμισε,  σπεύδουν σήμερα οι οίκοι να αναθεωρήσουν τις προβλέψεις τους. 

Τι έκανε μέχρι σήμερα η κυβέρνηση

Κάνοντας απολογισμό των δράσεων της κυβέρνησης ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «με το ξέσπασμα της κρίσης θωρακίσαμε με 280 εκατ. το ΕΣΥ, δώσαμε έκτακτο επίδομα 90 εκατ. στο προσωπικό υγειονομικό, αξιοποιήσαμε δωρέες, κάναμε προσλήψεις ιατρών νοσηλευτών, διπλασιάσαμε κλίνες ΜΕΘ ξεπερνώντας 1.000 και δρομολογήσαμε σχέδιο για να φτάσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ενώ εσείς που διαφημίζατε το δήθεν ενδιαφέρον σας για το ΕΣΥ μας παραδώσατε 565.

Συνεχίζοντας τον απολογισμό ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «850.000 επιχειρήσεις , 2 εκατ εργαζόμενοι τέθηκαν συνολικά υπό την προστασία της πολιτείας. Απαγορεύτηκαν οι απολύσεις και καθιερώθηκε αποζημίωση 800 ευρώ και 600 ευρώ σε επιστήμονες. Το κράτος κάλυψε εισφορές, προχώρησε σε επιδότηση ενοικίου, μετατέθηκε η πληρωμή υποχρεώσεων, παρατάθηκαν επιδόματα ανεργίας,».

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι «δόθηκαν 7 δις. ευρώ από ταμείο εγγυοδοσίας προς επιχειρήσεις με 80% εγγυήσεις δημόσιου ενώ το πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ έδωσε δυνατότητα σε τράπεζες να βάλουν κριτήρια και η αλήθεια είναι ότι ήταν αρκετά αυστηρές. Όμως το ΤΕΠΙΧ 2 έτρεξε πιο γρήγορα. Θα περιμένουμε με ενδιαφέρον τον τρόπο που οι τράπεζες θα ανταποκριθούν και περιμένω να μην ζητήσουν τον ίδιο βαθμό εγγυήσεων καθώς εγγυάται το κράτος».

«Η επιστρεπτέα προκαταβολή είναι πρόγραμμα από το οποίο σήμερα έχουν ωφεληθεί πάνω από 50.000 επιχειρήσεις και το πρόγραμμα θα ενισχυθεί ξεπερνώντας τα 2 δισ. ευρώ» είπε ο κ. Μητσοτάκης και παρουσίασε παραδείγματα επιχειρήσεων «που είδαν με ταχύτητα στήριξη. Επιχείρηση με επιπλωμένα δωμάτια πήρε 6.500 ευρώ.

Εταιρεία στις Κυκλάδες 60.000 ευρώ. Χρωμάτων στην Θεσσαλονίκη εισέπραξε 75.000λ ευρώ. Είναι σημαντικά ποσά αυτά για πολλές επιχειρήσεις. Η δεύτερη φάση θα ενισχύει ακόμα περισσότερο επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη».

Ηχηρή απάντηση Μητσοτάκη στον Τσίπρα για τα ΜΜΕ 

Ηχηρή ήταν η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην κριτική του Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τα χρήματα που δόθηκαν προς τα ΜΜΕ στο πλαίσιο της καμπάνιας ενάντια στον κορωνοϊό.

«Σας λιβανίζουν τα ΜΜΕ ότι είστε ο Μεσσίας και ο Μωυσής. Αλήθεια θα δώστε τη λίστα με τα χρήματα προς τα ΜΜΕ;», αναρωτήθηκε ο πρώην πρωθυπουργός και μάλιστα μίλησε για ταϊσμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Ο πρωθυπουργός σηκώνοντας το γάντι υπογραμμίζοντας ότι η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έδινε διαφημίσεις ΔΕΚΟ σε φίλα προσκείμενα Μέσα Ενημέρωσης.

Δείτε την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή: 

Μητσοτάκης: «Εκλογικό ραντεβού το 2023»

Στη δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για πανικό του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα που βλέπει κάθιδρος στον ύπνο του Εκλογές.

«Ηρεμήστε, φέτος θα πάτε διακοπές. Το εκλογικό ραντεβού είναι το 2023, έχετε άλλα τρία χρόνια στην αντιπολίτευση», είπε ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας πως «οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας» αυτής της κυβέρνησης.

«Καλό είναι να θυμόμαστε τη μεγάλη ευκολία με την οποία επιχειρήσατε στο παρελθόν να εξαγοράσετε τις συνειδήσεις των πολιτών. Δεν σας βοήθησε πάρα πολύ, χάσετε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις και καταλήξατε στα έδρανα της αντιπολίτευσης» είπε σε άλλο σημείο ο πρωθυπουργός.

«Είπατε ότι η χώρα δεσμεύτηκε στο Eurogroup σε πλεονάσματα το 2021. Αλλά η απόφαση λέει επίσης ότι ο κανόνας αυτός δεν θα ισχύει αν υπάρχει ανάγκη. Ψεύδεστε για άλλη μια φορά. Και απορείτε που ο κόσμος σάς λέει ψεύτη. Ντροπή σας κ. Τσίπρα» είπε ο πρωθυπουργός.

Όπως σημείωσε, η κυβέρνηση έχει ως προτεραιότητα την προσέλκυση επενδύσεων, πρώτο της μέλημα είναι η μείωση της ανεργίας και η δημιουργία καλά πληρωμένων θέσεων εργασίας.

«Όταν προσπάθησα να αναλύσω το πρόγραμμά σας, είδα πως σε ό,τι κάνουμε εσείς λέτε “να κάνουμε κάτι παραπάνω”. Η βασική μας φιλοσοφία δεν διαφέρει» παρατήρησε ο κ. Μητσοτάκης.

Click to comment

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

More in ΕΛΛΑΔΑ

APXH