Connect with us

Υπουργείο Υγείας – Προσλήψεις: Σε νοσηλευτές οι μισές νέες θέσεις

ΥΓΕΙΑ

Υπουργείο Υγείας – Προσλήψεις: Σε νοσηλευτές οι μισές νέες θέσεις

Συνολικά 6.500 προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών, διασωστών του ΕΚΑΒ και λοιπού προσωπικού προωθούνται μέσα στο 2024 για την ενίσχυση νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας

Αποφασισμένο να ενισχύσει με προσωπικό τα δημόσια νοσοκομεία είναι το Υπουργείο Υγείας. Μετά τις εξαγγελίες για Πρωθυπουργού για 6.500 προσλήψεις μέσα στο 2024, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί οι απαιτούμενες ενέργειες για την κατανομή των θέσεων, έτσι ώστε να «τρέξουν» οι διαδικασίες όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες, 800 θέσεις θα αφορούν στο ΕΚΑΒ. Το Κέντρο χρειάζεται ενίσχυση και η προκήρυξη μόνιμων θέσεων είναι κάτι για το οποίο έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση και ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Παράλληλα, περίπου 1.350 θέσεις θα είναι για ιατρικό προσωπικό, 950 θέσεις για λοιπό προσωπικό, ενώ θα αναζητηθούν και 3.000 νοσηλευτές, καθώς υπάρχει μεγάλη ανάγκη. Οι υπόλοιπες λίγες εκατοντάδες θέσεις που μένουν από το σύνολο των 6.500 θα αφορούν σε εποπτευόμενους φορείς.

Σήμερα είναι ήδη σε εξέλιξη η τοποθέτηση προσωπικού στα νοσοκομεία από άλλες προκηρύξεις. Συγκεκριμένα, προωθείται η τοποθέτηση 4.000 νοσηλευτών, με την όλη διαδικασία να βρίσκεται στο ΑΣΕΠ και να εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου. Επίσης, έχουν προκηρυχθεί συνολικά 1.080 θέσεις μόνιμων γιατρών. Πρόκειται για τρεις διαφορετικές προκηρύξεις (μια από την πρώην Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα, μία που αφορά σε 150 Συντονιστές Διευθυντές και μία μικρή που έγινε από την υπηρεσιακή Υπουργό Υγείας, Αναστασία Κοτανίδου) που είναι σε Συμβούλια Κρίσεων. Την ίδια στιγμή, αναμένεται να βγει προκήρυξη 1.800 ατόμων λοιπού προσωπικού.

«Πριν από τις εκλογές είχα ανεβάσει ένα βίντεο για το ΕΣΥ και είχα δεσμευθεί για κάποιες σημαντικές παρεμβάσεις. Με αφορμή λοιπόν την ερώτησή σας ήρθε η ώρα να σας πω ότι έχουμε ήδη ξεκινήσει να τις εφαρμόζουμε», σημείωσε πριν λίγα 24ωρα με τον προσφιλή του τρόπο επικοινωνίας με τους πολίτες, το TikTok, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Πρώτα και κύρια πριν από λίγες ημέρες το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τον προγραμματισμό προσλήψεων για το έτος 2024. Έτσι, μέσα στο 2024, μέσα στον επόμενο χρόνο, θα προσληφθούν 6.500 γιατροί και νοσηλευτές που θα στελεχώσουν νοσοκομεία και κέντρα υγείας σε ολόκληρη τη χώρα», πρόσθεσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στο ΕΣΥ. Πρόκειται για:

-Αύξηση των μισθών των γιατρών κατά 10%.
-Επιπλέον επίδομα σε γιατρούς ΜΕΘ και Αναισθησιολόγους κατά 400 ευρώ τον μήνα.
-Επιπλέον επίδομα 250 ευρώ το μήνα σε γιατρούς ΕΚΑΒ.
-Επιπλέον 1.800 ευρώ του μισθού για όσους μετακινούνται σε νησιά.
-Αύξηση επιδόματος επικινδυνότητας σε νοσηλευτές στα 200 ευρώ το μήνα.
-Επιπλέον 1.200 ευρώ του μισθού για μετακίνηση στα νησιά.

Οι εργαζόμενοι των δημόσιων νοσοκομείων, πάντως, εκτιμούν ότι για να προσφέρουν στο ΕΣΥ τα νέα άτομα που ανακοινώθηκε πως θα προσληφθούν θα χρειαστεί να περάσουν τέσσερα με πέντε χρόνια. «Να θυμίσουμε ότι η προκήρυξη των 4.000 θέσεων που εξαγγέλθηκε από τον Πρωθυπουργό και τον τότε υπουργό Υγείας, κ. Κικίλια το 2019 δεν ολοκληρώθηκε ακόμη και τώρα τέλος του έτους 2023», σημείωσε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος, εξηγώντας ότι η συγκεκριμένη προκήρυξη βρίσκεται στο στάδιο της έκδοσης των προσωρινών αποτελεσμάτων. Ο ίδιος καταγγέλλει ότι τα νοσοκομεία έχουν εφέτος κατά 3.000 λιγότερο προσωπικό σε σχέση με πέρυσι και επισημαίνει ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η πρόσληψη των 6.500 ατόμων που εξαγγέλθηκαν, «θα έχουν αποχωρήσει πάνω από 10.000».

ygeiamou.gr

Continue Reading
You may also like...

More in ΥΓΕΙΑ

APXH