Connect with us

Υγεία «Καμπανάκι» ειδικών για γρίπη – κορονοϊό: Θα έχουμε 600.000 κρούσματα τη βδομάδα

ΥΓΕΙΑ

Υγεία «Καμπανάκι» ειδικών για γρίπη – κορονοϊό: Θα έχουμε 600.000 κρούσματα τη βδομάδα

Στην έξαρση αναπνευστικών λοιμώξεων (γρίπης, RSV, και κορονοϊού) που έχουμε στη Ελλάδα αναφέρθηκαν σήμερα (11.01.2023) οι Νίκος Τζανάκης και Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης.

Μιλώντας στο OPEN για το «κοκτέιλ» γρίπης, ιώσεων και κορονοϊού που εξαπλώνεται στη χώρα μας, ο καθηγητής Πνευμονολογίας και ο διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας εκτίμησαν ότι το επόμενο διάστημα τα κρούσματα θα διπλασιαστούν.

Όπως ανέφερε αρχικά ο κ. Τζανάκης: «Βρισκόμαστε σε μια ανοδική πορεία ενός πανδημικού κύματος με ένα κοκτέιλ ιώσεων με πρωτεργάτη την γρίπη και εν συνεχεία τους υπόλοιπους ιούς της ίδιας κατηγορίας δηλαδή των μυξοϊών και τελευταίος από πλευράς κλινικής σοβαρότητας είναι ο κορονοϊός».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η Covid-19 «συνεχίζει στο υπόστρωμά του να δίνει 30.000-40.000 πραγματικά κρούσματα την ημέρα ασχέτως αν καταγράφονται 7.000-8.000 μόνο καθώς δεν δηλώνονται». «Αυτή της στιγμή έχουμε γύρω στις 100.000 – 120.000 ιώσεις. Δηλαδή 30-40.000 χιλιάδες γρίπες, άλλους τόσους κορονοϊούς και λιγότερο από τους άλλους ιούς. Αυτό θα διπλασιαστεί το επόμενο διάστημα και θα πάμε γύρω στα 500.000-600.000 κρούσματα» από το «κοκτέιλ», την εβδομάδα, όπως εκτίμησε.

Ο κ. Τζανάκης προειδοποίησε ότι «τα νοσοκομεία θα πρέπει να ετοιμαστούν για να αντέξουν σε αυτή την κρίση. Ξέρουν πλέον πώς να το κάνουμε λόγω κορονοϊού. Να οργανωθούν τα Τμήματα των Επειγόντων, οι μονάδες Παίδων και πρέπει να οργανωθούν στη φροντίδα απλών κλινών στις πνευμονολογικές και παθολογικές κλινικές», είπε.

Για ατομικά μέτρα προστασίας σημείωσε ότι «τα στρατιωτικού τύπου μέτρα και τα στρατιωτικά μέτρα στην Κίνα δεν πέτυχαν. Πρέπει να απολυμαίνουμε τα χέρια μας, να φοράμε τη μάσκα μας όπου νομίζουμε πως είμαστε ανασφαλείς και βεβαίως θα πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε ιδιαίτερα οι εκπαιδευτικοί και οι υπεύθυνοι παιδότοπων να απολυμαίνουν ανά μια ώρα τα τραπεζάκια, τα θρανία και τα παιχνίδια».

Ο κ. Τζανάκης είπε ότι δεν τάσσεται υπέρ της μάσκας στα σχολεία. «Τα παιδιά θα αρρωστήσουν από ιούς και φέτος όπως κάνουν και κάθε χρόνο, δεν χρειάζεται να τραβάμε τα μαλλιά μας. Φέτος θα γίνει λίγο παραπάνω λόγω της τρίχρονης απραξίας του ανοσοποιητικού μας», τόνισε.

Για τις ελλείψεις των φαρμάκων, ο καθηγητής σχολίασε πως υπάρχει πληθώρα επιλογών σε ισοδύναμες ουσίες με τις δημοφιλείς που μπορούν εξίσου αποτελεσματικά να δράσουν.

Γουργουλιάνης: Υποχώρησε σημαντικά ο κορονοϊός και ο RSV
Από την πλευρά του, ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης ανέφερε ότι «πρωταγωνιστής ήταν η γρίπη και ο κορονοϊός υποχώρησε πολύ και αυτό που υποχώρησε σημαντικά ήταν ο RSV. Έχουμε πολλούς ανθρώπους στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας που κάνουν 2-3 μέρες πυρετό και κάποιες φορές και ισχυρό. Δεν κάνουν πνευμονία συνήθως. Οι υγιείς περνάνε ήπια στο σπίτι, αυτοί που έχουν προβλήματα πρέπει να ενημερώσουν τον γιατρό τους, να τροποποιηθεί η αγωγή τους και η παρακολούθηση να είναι πιο έντονη».

Όπως εξήγησε: «Αυτές οι λοιμώξεις προσβάλλουν περισσότερο τα παιδιά για αυτό έχουν φορτωθεί τα παιδιατρικά νοσοκομείο».

Παράλληλα, κάνει λόγο «για επιστροφή στην κανονικότητα. Έχουμε γυρίσει στις εποχές του 2017, 2015 και 2016 οπότε και υπήρχε η γρίπη. Δεν γυμνάσαμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα τα προηγούμενα χρόνια σε αυτούς τους ιούς και μπήκαμε λίγο βίαια στην πραγματική ζωή. Έτσι έπρεπε να γίνει».

Continue Reading
You may also like...

More in ΥΓΕΙΑ

APXH