Connect with us

Τη Δευτέρα οι επίσημες ανακοινώσεις για την οπαδική βία

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Τη Δευτέρα οι επίσημες ανακοινώσεις για την οπαδική βία

Δύο ώρες διήρκησε συνολικά η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας και όπως πληροφορείται το protohtema.gr οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν τη Δευτέρα.

Χαρακτηριστικό της σοβαρότητας της υπόθεσης το γεγονός ότι παρών στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν και ο διοικητής της ΕΥΠ, Θεμιστοκλής Δεμίρης.

Ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να λάβει τα μέτρα που είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση της βίας, μετά τα νέα τραγικά γεγονότα που σημειώθηκαν στο πλαίσιο μιας αθλητικής διοργάνωσης. Τα επεισόδια έξω από το κλειστό του Ρέντη «Μελίνα Μερκούρη», στη διάρκεια του αγώνα βόλεϊ ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό και τα οποία είχαν σαν συνέπεια τον σοβαρό τραυματισμό ενός νεαρού αστυνομικού, ο οποιος δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, ήρθαν να προστεθούν σε αυτά που έγιναν λίγες ημέρες πριν στον Βόλο, στην εισβολή των Κροατων χούλιγκαν στη χώρα που είχαν ως κατάληξη τον θάνατο του οπαδού της ΑΕΚ, Μιχάλη Κατσούρη, καθώς και σε δεκάδες άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, οι οποίες, πέρα από τον κίνδυνο στον οποίο θέτουν ανθρώπινες ζωές, απομακρύνουν τους υγιείς φιλάθλους και τις οικογένειες από τα γήπεδα.

Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη έλεγαν νωρίτερα ότι ο πρωθυπουργός είναι εξοργισμένος από όσα έχουν γίνει και θέλει να ληφθούν άμεσα αποφάσεις. «Ο Μητσοτάκης δεν μας καλεί για να πιούμε καφέ, προφανώς θα υπάρξει συμπέρασμα από τη συζήτηση», είχε πει συμμετέχων στο protothema.gr. Έτσι, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης και αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης πέρασαν το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου, ενώ στη σύσκεψη έλαβαν μέρος και οι Σταύρος Παπασταύρου, Άκης Σκέρτσος και Γιάννης Μπρατάκος.

Τα σενάρια που διακινούνται

Τα σενάρια που διακινούνται τις τελευταίες ώρες είναι πολλαπλά. Μια από τις εισηγήσεις ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, η ανάκληση της απόφασης του περασμένου Αυγούστου για παρουσία της ΕΛ.ΑΣ. στις θύρες των οργανωμένων οπαδών, σε ματς υψηλής διαβάθμισης ασφαλείας. Με άλλα λόγια, να αφεθεί η ασφάλεια των αθλητικών διοργανώσεων στις ΠΑΕ και τις ΚΑΕ, με βάση και τις πρόνοιες του αθλητικού νόμου για τις κάμερες και τα ονομαστικά εισιτήρια. Πάντως, αρμόδια πηγή έλεγε στο protothema.gr ότι το νόημα δεν είναι να γίνουν εσωτερικές μετακινήσεις, αλλά να γίνουν ρήξεις.

Από εκεί και πέρα, η αυτόματη συζήτηση που ανέκυψε μετά την επίθεση στου Ρέντη είναι αν υπάρχει σενάριο διακοπής των επαγγελματικών πρωταθλημάτων. Μια άλλη συζήτηση που αναπτύσσεται αφορά το κλείσιμο των θυρών των οργανωμένων. «Όλα τα σενάρια είναι στο τραπέζι», απαντούν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, επικαλούμενα ακριβώς τον εκνευρισμό του κ. Μητσοτάκη με τον φαύλο κύκλο της βίας μέσα και έξω από τα γήπεδα. Βεβαίως, για την εν λόγω σκέψη υπάρχουν και ισχυρά αντεπιχειρήματα που εκφράζονται από συνεργάτες του πρωθυπουργού. Οι όποιες αποφάσεις, πάντως, θα ληφθούν στη σημερινή σύσκεψη.

Το πνεύμα που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, είναι τώρα είναι η ώρα να ληφθούν δραστικές αποφάσεις. «Αυτό που έγινε είναι πέρα από κάθε περιθώριο ανοχής», έλεγε ανώτερη κυβερνητική πηγή στο protothema.gr, δίνοντας έτσι το στίγμα και της σημερινής συζήτησης και των αποφάσεων που θα ληφθούν.

Μαρινάκης: Τώρα, όσοι καταδικάζονται για οπαδική βία θα μπαίνουν φυλακή

Λίγες ώρες πριν τη σύσκεψη, σε συνέντευξη που παραχώρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ξεκαθάρισε πως «δεν πρόκειτα να μείνουμε με σταυρωμένα ρτα χέρια» και πρόσθεσε πως  «όσοι καταδικαστούν για οπαδική βία θα μπαίνουν φυλακή».

«Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στην οικογένεια του αστυνομικού που δίνει τη μάχη της ζωής του γιατί βρέθηκε στο σημείο που όφειλε να είναι για να προστατεύσει όλους εμάς τους υπόλοιπους. Και αυτό το νέο παιδί είναι πιθανό να μην γυρίσει στο σπίτι του. Και προσευχόμαστε όλοι για να γυρίσει υγιής και δυνατός στο σπίτι του», σχολίασε στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Μιλάμε για εγκληματίες, δεν νομίζω ότι κάποιοι από αυτούς που πήγαν στο βόλεϊ, ξέρουν τι σημαίνει φιλέ, σετ. Πήγαν για κάποιον συγκεκριμένο λόγο και δεν έχουν χρώμα, ούτε ομάδα. Αυτοί που είναι εγκληματίες, είναι εγκληματίες. Ήδη έχει εξαγγείλει παρέμβαση ο υπουργός Δικαιοσύνης και θα είναι η τρίτη για μία σειρά αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα. Τώρα, όσοι καταδικαστούν για οπαδική βία θα μπαίνουν φυλακή», πρόσθεσε.

Επίσης, ο κ. Μαρινάκης τόνισε: «Αντιλαμβανόμαστε την οργή και δεν πρόκειται να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Ο Πρωθυπουργός είχε πει τον Αύγουστο ότι όλα αυτά είναι δυναμικά, εφόσον παρατηρηθεί έξαρση. Θέλουμε να προστατεύσουμε τους ανθρώπους που εργάζονται, τους ανθρώπους που είναι γύρω από τον αθλητισμό, τους φιλάθλους που θέλουν να πάνε με τις οικογένειές τους να δουν τον αγώνα».

Με αφορμή τη σημερινή σύσκεψη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι θα πρέπει «να περιμένουμε έναν Πρωθυπουργό και μία κυβέρνηση που δεν μασάει τα λόγια του και εφαρμόζει αποφάσεις που κάποιοι φοβόντουσαν να εφαρμόσουν για δεκαετίες».

Continue Reading
You may also like...

More in ΑΘΛΗΤΙΚΑ

APXH