Connect with us

Διαφθορά και ποδόσφαιρο στο στοίχημα

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Διαφθορά και ποδόσφαιρο στο στοίχημα

Ποιοι αγώνες είναι συνήθως ύποπτοι

Για τους παίκτες του στοιχήματος, μία από τις χειρότερες καταστάσεις που μπορεί να βιώσουν είναι η αίσθηση ότι ο αγώνας που οδήγησε σε μια μεγάλη απώλεια είναι ύποπτος για χειραγώγηση. Είναι πολύ πιθανό, όλοι να έχετε έρθει σε μια τέτοια θέση έστω μία φορά, όποτε σίγουρα γνωρίζετε το πόσο δυσάρεστη είναι η αίσθηση αυτή. Χειρότερο όλων ωστόσο είναι ότι κάτι τέτοιο φαντάζει πολύ πιθανό να ξανασυμβεί.

Ποιοι αγώνες είναι συνήθως ύποπτοι;

Κλασσικό παράδειγμα αποτελούν αγώνες όπου η μία ομάδα είναι άκρως ενδιαφερόμενη (για κατάκτηση τίτλου/ευρωπαϊκό εισιτήριο/αποφυγή υποβιβασμού) και η αντίπαλος εντελώς αδιάφορη. Πρόκειται για κλασσικό φαινόμενο όπου η ομάδα που χρειάζεται τη νίκη καταφέρνει να φτάσει σε αυτή στις περισσότερες των περιπτώσεων, την ώρα που οι εκάστοτε αρμόδιες ποδοσφαιρικές αρχές δε μπορούν φυσικά να επέμβουν. Κάπως έτσι προκύπτουν οι φράσεις τύπου «η ομάδα Α χρωστάει χάρη στην ομάδα Β», μια χάρη που ίσως «ξεπληρωθεί» κάποτε στο μέλλον. Είναι κάτι που συμβαίνει συνεχώς και καλό είναι να μένουμε μακριά από τέτοιου είδους αναμετρήσεις.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με ομάδες που διατηρούν φιλικές σχέσεις. Σε ολόκληρο τον κόσμο υπάρχουν clubs των οποίων οι φίλαθλοι είναι αδερφοποιημένοι με τους αντίστοιχους άλλων ομάδων. Σε περίπτωση σύγκρουσης μεταξύ δυο αδερφών σωματείων, οι τρεις βαθμοί καταλήγουν συνήθως σε αυτό που έχει μεγαλύτερη ανάγκη. Τι κάνουμε σε αυτή την περίπτωση; Απλά μένουμε μακριά και αναζητούμε αλλού την τύχη μας!

Πια σημεία των πρωταθλημάτων είναι περισσότερο επίφοβα;

Η απάντηση εδώ είναι εύκολη: Οι τελευταίες αγωνιστικές είναι πάντα αυτές όπου παρατηρούνται φαινόμενά διαφθοράς, καθώς είναι το χρονικό σημείο όπου διαμορφώνεται η τελική κατάταξη στη βαθμολογία. Από τους τελευταίους αγώνες κρίνονται πολλά, κυρίως το μέλλον κάθε ομάδας. Ένας πιθανός υποβιβασμός είναι δυνατό να αλλάξει την ιστορία μιας ομάδας για πολλά χρόνια και στο πλαίσιο αυτό τα μέσα που μπορεί να χρησιμοποιηθούν προκειμένου να αποτραπεί μια τέτοια κατάσταση είναι πολλά και πολλές φορές όχι ιδιαίτερα…θεμιτά.

Χώρες με υψηλότερα επίπεδα διαφθοράς

Ας μην κρυβόμαστε, τέτοια φαινόμενα συμβαίνουν σε όλες τις χώρες ανεξαιρέτως. Σίγουρα υπάρχουν πρωταθλήματα (Βαλκάνια, ανατολική Ευρώπη, Ασία, Λατινική Αμερική), όπου τα φαινόμενα διαφθοράς είναι συχνότερα αλλά αυτό δε σημαίνει πως αποτελούν άγνωστη έννοια σε μεγαλύτερες και πιο δημοφιλείς λίγκες όπως αυτή του Βελγίου ή της Γερμανίας. Αξίζει να αναφερθεί πως ύποπτες καταστάσεις έχουν ανεφερθει απο στοιχηματικες εταιριες ακόμα και σε αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου και του Τσάμπιονς Λιγκ. Συνεπώς, η καχυποψία από πλευράς παικτών πρέπει να παραμένει σταθερή ανεξαρτήτως διοργάνωσης.

Η συχνότητα φαινομένων διαφθοράς στα κατώτερα πρωταθλήματα

Οι μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές κατηγορίες κάθε χώρας χαρακτηρίζονται από πλούσιες χορηγίες, υψηλά συμβόλαια τηλεοπτικών δικαιωμάτων και χιλιάδες φιλάθλους τόσο εντός γηπέδων όσο και εκτός. Στα μεγάλα πρωταθλήματα λοιπόν, μπορεί η χειραγώγηση αγώνων να μην αποτελεί απίθανο σενάριο, αλλά συνοδεύεται από πολύ μεγαλύτερο ρίσκο. Το ίδιο όμως δεν ισχύει για τις χαμηλότερες κατηγορίες όπου το έργο της διαφθοράς είναι σαφώς πιο εύκολο. Συνεπώς, εσείς ως παίκτες πρέπει πάντα να είστε περισσότερο «ψιλιασμένοι», όταν ποντάρετε στις μικρές κατηγορίες κάθε χώρας όπου δεν υπάρχει το εμπόδιο των παραπάνω οικονομικών μεγεθών

www.news.gr

Click to comment

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

More in ΑΘΛΗΤΙΚΑ

APXH