Connect with us

Στην τελική ευθεία οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στην τελική ευθεία οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα

Αυστηροποίηση των ποινών για ειδεχθή εγκλήματα και περισσότερα έτη κράτησης

Αύξηση του χρόνου παραμονής στη φυλακή για όσους διαπράττουν ειδεχθή εγκλήματα όπως δολοφονίες και βιασμούς, εισηγείται η επιτροπή που έχει συσταθεί στο Υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με την εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα.

Η φρικτή ληστεία μετά φόνου της 20χρονης μητέρας στα Γλυκά Νερά, δρομολογεί τις αλλαγές, όπως έχει ήδη προαναγγείλει ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας.

Η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Δικαιοσύνης έχει επεξεργαστεί τις απαιτούμενες τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα που άλλαξε μόλις πριν από δύο χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές δρομολογούνται με σκοπό την πρόληψη αλλά και την τιμωρία δραστών στυγερών εγκλημάτων.

Μεταξύ άλλων προωθούνται οι ακόλουθες τροποποιήσεις:

Περισσότερος χρόνος κράτησης στη φυλακή, μέχρι και 4 χρόνια παραπάνω φυλάκιση, για τους δράστες σκληρών εγκλημάτων.

Για παράδειγμα δράστης ληστείας που έχει καταδικαστεί σε 12ετή κάθειρξη και σήμερα εκτίει μόλις 4 έτη πραγματική κάθειρξη στη φυλακή, με τις προωθούμενες αλλαγές θα πρέπει να εκτίει 7 έτη.

Αυστηρότερες διατάξεις για το χρόνο που θα παραμένουν προφυλακισμένοι οι δράστες σκληρών εγκλημάτων.

Περιορισμοί στην χορήγηση αδειών σε καταδικασμένους για βαριάς μορφής εγκλήματα.

Αύξηση του χρόνου κράτησης για τους ισοβίτες. Με βάση τις τελευταίες τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα, ο ισοβίτης εκτίει σήμερα 16 έτη πραγματική κράτηση σε σωφρονιστικό κατάστημα. Με τις προωθούμενες αλλαγές ο χρόνος κράτησης αναμένεται να αυξηθεί στα 18 έτη.

Ο χρόνος αποφυλάκισης αυξάνεται στα 4/5 της ποινής που έχει επιβληθεί.

Σήμερα αρκούν τα 2/5 πραγματικής έκτισης συν 1/5 πλασματικής (μεροκάματα), ήτοι 3/5 της συνολικής ποινής.

Με τις αλλαγές αναμένεται να αυξηθεί η πραγματική κράτηση στα 3/5 της ποινής και 1/5 πλασματικής, ήτοι 4/5 της ποινής που έχει επιβληθεί από το δικαστήριο.

Αυτεπαγγέλτως διωκόμενα τα κακουργήματα πλην απιστίας.

Αλλαγές αναμένεται να επέλθουν και ως προς τα εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας και της περιουσίας, όπως απάτες και υπεξαιρέσεις κλοπές.

Σύμφωνα με τον τελευταίο Ποινικό Κώδικα, οι δράστες διώκονται για κακουργήματα ή πλημμελήματα, μόνο μετά από μήνυση του παθόντος.

Η εισήγηση της επιτροπής του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι να διώκονται τα κακουργήματα αυτεπαγγέλτως , πλην της απιστίας κατά τραπεζών που θα παραμένει αδίκημα κατ΄ έγκληση.

Επίσης, αυτεπαγγέλτως θα διώκονται και τα πλημμελήματα κατά του Δημοσίου.

Αναστέλλεται η παραγραφή για αδικήματα κατά ανηλίκων

Μια άλλη σημαντική αλλαγή που αναμένεται να επέλθει με τις προωθούμενες τροποποιήσεις, αφορά τα αδικήματα κατά ανηλίκων.

Ειδικότερα, προωθείται η αναστολή της προθεσμίας παραγραφής των κακουργημάτων που στρέφονται κατά ανηλίκου, μέχρι την ενηλικίωση του θύματος και για τα πλημμελήματα που αφορούν τη γενετήσια αξιοπρέπεια.

Επίσης, οι γενετήσιες πράξεις κατά ανηλίκων θα διώκονται αυτεπαγγέλτως και όχι κατ’ έγκληση του θύματος.

Επίσης, μετά και τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας στον καλλιτεχνικό χώρο, η επιτροπή παρακολούθησης της εφαρμογής του Ποινικού Κώδικα, σχεδιάζει αλλαγές και ως προς την εκμετάλλευση ανηλίκων.

Συγκεκριμένα, με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών θα τιμωρείται όποιος επιτυγχάνει την τέλεση ή ανοχή γενετήσιας πράξης, αποσπώντας τη συναίνεση του παθόντος με παραπλάνηση αυτού ως προς τα ειδικότερα χαρακτηριστικά της γενετήσιας πράξης, ή εκμεταλλευόμενος τη θέση επιρροής του.

Continue Reading
You may also like...

More in ΕΙΔΗΣΕΙΣ

APXH