Connect with us

ΠΕΔ Δυτ. Μακεδονίας: Δυσάρεστη έκπληξη, για εμάς, η πρόθεση κατάργησης της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης των Προγραμμάτων Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας INTERREG στη Θεσσαλονίκη

ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

ΠΕΔ Δυτ. Μακεδονίας: Δυσάρεστη έκπληξη, για εμάς, η πρόθεση κατάργησης της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης των Προγραμμάτων Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας INTERREG στη Θεσσαλονίκη

Πρόθεση κατάργησης της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης των Προγραμμάτων Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας INTERREG στη Θεσσαλονίκη

Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ,

Η πρόθεση κατάργησης της υφιστάμενης Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης των Προγραμμάτων Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας INTERREG στη Θεσσαλονίκη, έτσι όπως αποτυπώνεται στο σχέδιο Νόμου ΕΣΠΑ 2021-2027, αποτελεί για μας μια δυσάρεστη έκπληξη, την οποία δυσκολευόμαστε να ερμηνεύσουμε με βάση τους κανόνες της γεωγραφικής εγγύτητας, της αποτελεσματικότητας και της περιφερειακής λογικής.

Η συγκεκριμένη υπηρεσία έχει όλα αυτά τα χρόνια ταυτισθεί με τη Θεσσαλονίκη, τη Βόρεια Ελλάδα, τα Βαλκάνια και την ΝΑ Ευρώπη ευρύτερα, επιδεικνύοντας μια εντυπωσιακή αποτελεσματικότητα στον συντονισμό, την καθοδήγηση και την υλοποίηση, λόγω της γεωγραφικής εγγύτητας με τις περιοχές αναφοράς των περισσότερων προγραμμάτων. Κατά συνέπεια, η αποκεντρωμένη Υπηρεσία της Θεσσαλονίκης ήταν σε θέση να αναπτύξει με τις εμπλεκόμενες περιοχές και τους φορείς που τους εκπροσωπούν, σχέσεις άμεσης αλληλεπίδρασης, οι οποίες στηρίζονταν στην βαθιά γνώση των επιμέρους χαρακτηριστικών της κάθε περιοχής αναφοράς.

Επιπλέον, η συσσωρευμένη και βαθιά τεχνογνωσία των στελεχών της αποκεντρωμένης Υπηρεσίας η οποία αποκτήθηκε όλα αυτά τα χρόνια, κινδυνεύει να απαξιωθεί απλά με μια απόφαση που λαμβάνεται από το κέντρο, αδιαφορώντας για την υποβάθμιση ενός τόσο πολύτιμου ανθρώπινου κεφαλαίου. Εκπροσωπώντας μάλιστα το σύνολο των Δήμων και των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Δυτικής Μακεδονίας, οφείλουμε να υπογραμμίσουμε το εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας που αναπτύξαμε με τα στελέχη της Υπηρεσίας, βρίσκοντας στο πρόσωπό τους πολύτιμους συμπαραστάτες στο δύσκολο έργο της αναπτυξιακής διαδικασίας, στο οποίο είμαστε όλοι ταγμένοι.

Το σημαντικότερο όμως ζήτημα για μας είναι το μήνυμα ενός προκλητικού συγκεντρωτισμού που εκπέμπεται από τους συντάκτες του σχεδίου Νόμου ΕΣΠΑ 2021-2027 μέσα από αυτήν την απόφαση. Για μας είναι ένα μήνυμα που έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με τον διαχρονικό και υπαρξιακό ως έναν βαθμό για τη χώρα, στόχο της αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων και πόρων από το κέντρο προς την περιφέρεια. Εάν πραγματικά θέλουμε η περιφέρεια γενικότερα και η Θεσσαλονίκη ειδικότερα, να αποτελούν πυλώνες εξωστρέφειας, καινοτομίας και δικτύωσης στον ευρύτερο διεθνή περίγυρό τους, θα πρέπει να σκεφτόμαστε την περαιτέρω ενίσχυση και όχι την κατάργηση αντίστοιχων αποκεντρωμένων υπηρεσιών.

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί, προσβλέποντας ότι τα παραπάνω επιχειρήματα θα ληφθούν σοβαρά υπόψη και θα οδηγήσουν στην αναθεώρηση της πρόθεσης αυτής, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτ. Μακεδονίας

Γεώργιος Δασταμάνης

Δήμαρχος Γρεβενών

Continue Reading
You may also like...

More in ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

APXH