Connect with us

Ομιλία Γιώργου Αμανατίδη στην 11η Συνάντηση Κοινοβουλευτικής Συνεργασίας Κοινοβουλίων Ευρώπης και Ασίας

ΕΛΛΑΔΑ

Ομιλία Γιώργου Αμανατίδη στην 11η Συνάντηση Κοινοβουλευτικής Συνεργασίας Κοινοβουλίων Ευρώπης και Ασίας

Θέμα: «Προώθηση της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης στην εποχή του COVID-19 και μετά από αυτή».

Αγαπητοί συνάδελφοι,

ως εκπρόσωπος του Ελληνικού Κοινοβουλίου αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά και τιμή που συμμετέχω μαζί σας σ’ έναν «υπερεθνικό κοινοβουλευτικό διάλογο».

Προκαταρκτικά αναφέρω ότι κάθε πρόκληση, κάθε αλλαγή μπορεί να γίνει ευκαιρία αρκεί να προετοιμαστούμε γι’ αυτό. Να διαμορφώσουμε στρατηγική στους θεσμούς και στην οικονομία.

Αναμφίβολα, η πανδημία ανέκοψε τα σχέδια της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας, Δημόσιας και Ιδιωτικής. Οι επακόλουθες διαταραχές στην κοινωνική κινητικότητα και συνοχή καθώς και στη ζήτηση, στην προσφορά και στη ρευστότητα της οικονομίας οδήγησαν σε βαθιά παγκόσμια ύφεση την τελευταία διετία.

Είναι εφικτή η προσέλκυση επενδύσεων εν μέσω πανδημίας αλλά και στο ζοφερό κοινωνικο-οικονομικό τοπίο που διαμορφώνεται μεταπανδημικά; Αυτό είναι το ερώτημα που τίθεται σήμερα μετ’ επιτάσεως στη δημόσια συζήτηση. Στην πραγματικότητα καλούμαστε να απαντήσουμε εάν οι επενδύσεις και η πανδημία είναι μία σχέση συγκρουσιακή και ασύμπτωτη ή όχι.

Μια θετική απάντηση στο ερώτημα θα ήταν αβασάνιστη και πρόχειρη, δεδομένου ότι η πανδημία αφενός γεννά ευκαιρίεςεπενδυτικά αξιοποιήσιμες (πχ στην υγεία και στο ηλεκτρονικό εμπόριο) αφετέρου επισπεύδειτην υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων που μέχρι πρότινος είχαν λιμνάσει (πχ στην Ελλάδα έγιναν άλματα στον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό).

Τα κράτη οφείλουν να αναπτύξουν νέα στρατηγική τονίζοντας τους παράγοντες που τα καθιστούν επενδυτικούς προορισμούς. Απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει η οικονομία να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις και να απορροφήσει τους κραδασμούς, χωρίς να πληγεί περαιτέρω η απασχόληση, είναι να δοθεί έμφαση στις νέες δεξιότητες που απαιτούν οι αναδυόμενοι κλάδοι.

Αλλά και η διεθνοποίηση των διαθέσιμων χρηματοδοτήσεων με λαμπρό παράδειγμα το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στη διαμόρφωση του οποίου η Ελλάδα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο.

 

 

 

Χαρακτηριστικό παράδειγμααποτελεί ο χώρος της ενέργειας. Μπορούν να γίνουν επενδύσεις, με στόχο την αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος, σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και σε σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, H2 και αποθήκευσης αυτής.

Αντίστοιχα στη μεταφορά του δημόσιου αγαθού της ενέργειας διατοπικά, διακρατικά και μεταξύ των Ηπείρων. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή ανεπάρκεια και να μειωθεί η ενεργειακή φτώχεια που είναι άνισα κατανεμημένη, πολλές φορές και ενδοπεριφερειακά.

Δεύτερο παράδειγμααποτελεί η ψηφιακή ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Πλέον η στήριξη κλάδων υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας έχει μετατραπεί από δυνητική επιλογή σε απαραίτητη συνθήκη.

Επίσης, ο τουριστικός κλάδοςαποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της οικονομίας και διαδραματίζει θεμελιώδη ρόλο στην απασχόληση παγκοσμίως. Η πανδημία επέφερε αποφασιστικό πλήγμα. Ως εκ τούτου, οφείλουμε όλοι να καταβάλουμε τις μέγιστες προσπάθειες για να εξασφαλιστεί η επανασταθεροποίηση του διεθνούς τουρισμού ως αποτέλεσμα βελτίωσης και της κινητικότητας.

Και βέβαια ο πολιτισμόςως μια συγκολλητική ουσία θα πρέπει να διαχέεται σ’ όλους τους τομείς της ανάπτυξης και να διατηρείται με βάση τι αρχές της αειφορίας.

Έναυπερεθνικό πολιτιστικό δίκτυοθα τονώσει την κινητικότητα και θα αναδείξει νέες ευκαιρίες και προκλήσεις ανάπτυξης ακόμη και μέσα από την προστασία και ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Σε όλες τις δράσεις ο ρόλος των Κοινοβουλίων είναι κομβικός στην προώθηση του διαλόγου και των διαβουλεύσεων μεταξύ των κρατών με βάση τις αρχές του αμοιβαίου σεβασμού, της κατανόησης, της  εμπιστοσύνης και του αμοιβαίου συμφέροντος για ειρήνη και ευημερία. Οι εθνικές αντιπροσωπείες οφείλουν να συνεργαστούν στενά ώστε η  κοινωνικοοικονομική ανάκαμψη να πραγματοποιηθεί ταχύτερα και χωρίς αποκλεισμούς.

Με σχέδιο, ορθολογισμό, επιμονή, αποφασιστικότητα και συνεργασία τα κράτη μπορούν και πρέπει ναμετατρέψουν και αυτή την κρίση σε «παράθυρο ευκαιρίας» για αλλαγές που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα.

Η διαμόρφωση ενός «διεθνούς νομοθετήματος», ας μου επιτραπεί η έκφραση, που θα δημιουργεί το υπόστρωμα πάνω στο οποίο θα ανθήσει η «νέα επιχειρηματικότητα», είναι μια ενδιαφέρουσα ιδέα.

Η «Συμφωνία της οικονομικής ανάκαμψης» σε συνέχεια και στη λογική της «Συμφωνίας των Παρισίων» για το κλίμα, θα εκπέμψει το μήνυμα της αμοιβαιότητας και της κοινής προοπτικής.

Γιώργος Αμανατίδης

Βουλευτής Νομού Κοζάνης – ΝΔ

Continue Reading
You may also like...

More in ΕΛΛΑΔΑ

APXH