Connect with us

Νηστεία: Οι παγίδες που πρέπει να προσέξετε στο σαρακοστιανό τραπέζι

Uncategorized

Νηστεία: Οι παγίδες που πρέπει να προσέξετε στο σαρακοστιανό τραπέζι

Η Καθαρά Δευτέρα είναι η πρώτη ημέρα της Σαρακοστής, με τη νηστεία μέχρι και την ημέρα του Πάσχα να θεωρείται η πιο υγιεινή δίαιτα, αφού η διατροφή διαφοροποιείται σημαντικά από τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου! Ωστόσο υπάρχουν και κάποιες «παγίδες» που πρέπει να προσέξετε.

Θαλασσινά

Ολα τα θαλασσινά περιέχουν λίγες θερμίδες και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος. Αποτελούν πηγές πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας για τον οργανισμό μας και είναι καλές πηγές βιταμίνης Β12, απαραίτητης για τη σωστή λειτουργία του νευρικού ιστού.
Ωστόσο τα οστρακοειδή και τα μαλακόστρακα περιέχουν υψηλή ποσότητα χοληστερίνης και η κατανάλωσή τους από άτομα με αυξημένη χοληστερίνη θα πρέπει να είναι προσεκτική. Ιδιαίτερα προσεκτικοί στην κατανάλωση θαλασσινών θα πρέπει να είναι και όσοι έχουν κάποια πάθηση του θυρεοειδούς (βρογχοκήλη, υπερ/υποθυρεοειδισμό). Για λιγότερες θερμίδες προτιμήστε τα ψητά ή βραστά και αποφύγετε τα τηγανητά.

Οσπρια

Αποτελούν μία πολύ θρεπτική τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, διαλυτές φυτικές ίνες για τη μείωση της χοληστερόλης και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Ενα φλιτζάνι φασόλια περιέχει 11,3 γρ. φυτικές ίνες και περίπου 200 θερμίδες. Οσοι πάσχετε από κολίτιδα καταναλώστε μια μικρή ποσότητα και αποφύγετε την παράλληλη κατανάλωση λαχανικών, γιατί θα σας προκαλέσουν φούσκωμα και ενόχληση.

Λαγάνα

Φτιάχνεται από μαλακό αλεύρι και μαγιά και κάθε φέτα έχει γύρω στις 80 θερμίδες. Οι υπόλοιπες επιλογές είναι πολλές, οπότε είναι κρίμα να φάτε πάνω από μία φέτα.

Ταραμοσαλάτα

Είναι εξαιρετικά πλούσια σε φώσφορο και κάλιο. Προσοχή όμως, γιατί περιέχει πολλές θερμίδες εξαιτίας της μεγάλης περιεκτικότητας σε λάδι.

Ελιές

Πλούσιες σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, που δρουν ευεργετικά στην καρδιά και στα αγγεία, καθώς αυξάνουν την «καλή» χοληστερόλη. Εξι ελιές είναι όσες χρειάζεστε και παρέχουν 48 θερμίδες.

Ποτό

Η ημέρα επιβάλλει ούζο, προσοχή όμως μην ξεπεράσετε τα 4-5 δάχτυλα.Πολύ καλύτερη επιλογή είναι το κρασί που συμβάλλει στην καλή λειτουργία της καρδιάς, κυρίως λόγω της ρεσβερατρόλης, αντιοξειδωτικής ουσίας που βρίσκεται στον φλοιό των κόκκινων σταφυλιών. Ενα ποτηράκι κρασί περιέχει γύρω στις 70 θερμίδες.

Continue Reading
You may also like...

More in Uncategorized

APXH