Connect with us

Λιγνιτικό… κρεσέντο για να εξασφαλιστεί η επάρκεια του επόμενου χειμώνα – Ραγδαία αύξηση επενδύσεων και παραγωγής από τη ΔΕΗ

Uncategorized

Λιγνιτικό… κρεσέντο για να εξασφαλιστεί η επάρκεια του επόμενου χειμώνα – Ραγδαία αύξηση επενδύσεων και παραγωγής από τη ΔΕΗ

Ο λιγνίτης αναμένεται να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των αυξημένων ενεργειακών αναγκών της χώρας φέτος το χειμώνα, σε περίπτωση που επαληθευτεί το σενάριο της μείωσης ή της διακοπής των ροών του ρωσικού φυσικού αερίου, σύμφωνα με το πλάνο που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση.

Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, με απόφαση της κυβέρνησης, η ΔΕΗ προχωρά στο διπλασιασμό της λιγνιτικής παραγωγής προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της ενεργειακής κρίσης και της πιθανής διακοπής της ροής του ρωσικού αερίου.

Συγκεκριμένα η λιγνιτική παραγωγή από 5TWh προβλέπεται να αυξηθεί στις 10TWh και θα φτάσει να αντιστοιχεί στο 20% της εγχώριας ενεργειακής κατανάλωσης. Tο 2021 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ η λιγνιτική παραγωγή έφτασε τις 5,3TWh και αντιπροσώπευε το 10% του συνολικού μείγματος παραγωγής.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΔΕΗ έχει ήδη προχωρήσει σε σημαντική αύξηση των επενδύσεων στον τομέα των ορυχείων. Συγκεκριμένα η επιχείρηση έχει προχωρήσει σε αύξηση κατά 50% της εξόρυξης λιγνίτη. Σημειώνεται ότι πριν την κρίση η ΔΕΗ εξόρυσσε ετησίως περί τους 10,5 εκατ. τόνους λιγνίτη ετησίως ενώ στο πλαίσιο της αύξησης αναμένεται να ξεπεράσει τα 15 εκατ. τόνους στην προσεχή διετία, με το επιπλέον κόστος της εξόρυξης να υπολογίζεται γύρω στα 50 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας τη συνολική δαπάνη της επιχείρησης για τα ορυχεία στα 150 εκατ. ευρώ. Με τις αυξημένες ποσότητες λιγνίτη που θα εξορυχθούν, εκτιμάται ότι μπορεί να υπάρξει αύξηση άνω του 40% στην παραγόμενη λιγνιτική ενέργεια.

Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι παρεμβάσεις πραγματοποιούνται ακόμη και στα ιδιωτικά ορυχεία της Αχλάδας και της Βεύης. Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, η αύξηση της λιγνιτικής παραγωγής στην τρέχουσα συγκυρία είναι άκρως συμφέρουσα καθώς οδηγεί σε περιορισμό των εισαγωγών ακριβού φυσικού αερίου και άρα βελτιώνει το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι σύμφωνα με πληροφορίες ήδη καταγράφεται σημαντική αύξηση στη χρήση του λιγνίτη στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας. Είναι ενδεικτικό ότι τον Ιούλιο η συμμετοχή του λιγνίτη βρισκόταν στο 17%.

Στόχος της ΔΕΗ είναι να διασφαλίσει τη συνεχή λειτουργία 4 έως 7 λιγνιτικών μονάδων. Καθοριστική σε αυτήν την κατεύθυνση αναμένεται να είναι η λειτουργία της νέας μονάδας Πτολεμαΐδα 5 η οποία αναμένεται να ξεκινήσει την παραγωγή το Σεπτέμβριο.

energypress.gr

Continue Reading
You may also like...

More in Uncategorized

APXH