Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα πραγματοποίησε συναντήσεις με την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Κοζάνης και την Δημοτική Επιχείρηση Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας – Δήμου Εορδαίας (Δ.Ε.ΤΗ.Π.). Ειδικότερα, συναντήθηκε αρχικά με την Διευθύντρια της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. κ. Γιάννα Γκανάτσα και τον Πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων κ. Νίκο Ζαφείρη, ενώ στην Πτολεμαΐδα συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Δ.Σ. της Δ.Ε.ΤΗ.Π. κ. Δημήτρη Καρακασίδη και τον Γενικό Διευθυντή κ. Νίκο Πετρίδη.

Στις συναντήσεις κυριάρχησε η αγωνία σχετικά με το μέλλον της τηλεθέρμανσης, δεδομένου της επίσπευσης του κλεισίματος των μονάδων που προτείνεται με το νέο Ε.Σ.Ε.Κ. και την πλήρη αδιαφορία της κυβέρνησης και της Δ.Ε.Η. να καταθέσουν ένα σαφές και ολοκληρωμένο χρονοδιάγραμμα για την επόμενη ημέρα.

Ειδικότερα, στην συνάντηση με την Δ.Ε.Υ.Α.Κ. τονίστηκε ότι ενδεχόμενο κλείσιμο των μονάδων θα προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα στην τηλεθέρμανση, με το ζήτημα του κόστους υποδομών και χρήσης να είναι ακόμη αδιευκρίνιστο και επισφαλές, την ώρα μάλιστα που οι οφειλές προς τη Δ.Ε.Η. -λόγω ενεργειακής επιβάρυνσης (CO2, κόστος αγοράς πετρελαίου και ρήτρα αναπροσαρμογής)- έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα επίπεδα. Τέλος, ανησυχία εκφράστηκε για το διάδοχο διαδημοτικό σχήμα της τηλεθέρμανσης, καθώς ακόμη δεν υφίσταται καμία πρωτοβουλία, μια καθυστέρηση που, προσώρας. αφήνει εντελώς ακάλυπτους τους χρήστες της τηλεθέρμανσης, για τα έτη 2024-2026.

Στην Δ.Ε.ΤΗ.Π. συζητήθηκαν τα ίδια ζητήματα, με την ασάφεια και το χρονικό κενό να προκαλούν ανησυχία ενώ εκφράστηκαν αγωνίες για την ακρίβεια στο κόστος του ρεύματος, καθώς για τρίτη χρόνια θα δουλέψουν οι ηλεκτρολέβητες. Παράλληλα, συζητήθηκε το μεγάλο κόστος στην αγορά της μεγαβατώρας από την δημοτική επιχείρηση (την ώρα π.χ. που οι μεγάλες βιομηχανίες απολαμβάνουν πολύ χαμηλότερης τιμής), ενώ ανέκυψαν ερωτήματα για το γεγονός ότι το Τ.Ε.Μ. δεν καλύπτει καθόλου, ως όφειλε, τα λειτουργικά κόστη της τηλεθέρμανσης.

Τέλος, από όλους τους συνομιλητές, συνομολογήθηκε ότι η τηλεθέρμανση πρέπει να προστατευτεί καθώς είναι ανταπόδοση της ΔΕΗ στην περιοχή, η οποία για χρόνια προμήθευε την εταιρία και την χώρα με άφθονη και προσιτή ενέργεια, με δυσανάλογο κόστος για την Δυτική Μακεδονία και τους κατοίκους της.

H κ. Βέττα τόνισε ότι τα μαύρα σύννεφα γύρω από την τηλεθέρμανση πυκνώνουν, με ευθύνη της Δ.Ε.Η., του Υπουργείου και των αρμόδιων φορέων. Επεσήμανε ότι τα προβλήματα με την καθυστέρηση της υπογραφής της σύμβασης για το ΣΗ.Θ.Υ.Α., οι δυστοκίες στην πλήρη εμπορική λειτουργία της Πτολεμαΐδας V και οι οικονομικές απαιτήσεις της Δ.Ε.Η. για να συνεχίσει να λειτουργεί τις μονάδες του Αγίου Δημητρίου, συνιστούν προβλήματα που εν μέρει μόνο απαντήθηκαν στην κοινοβουλευτική ερώτηση που είχε απευθύνει προς το αρμόδιο Υπουργείο, ενώ εκκρεμεί, βέβαια, και η απάντηση στην ερώτηση για την υποστελέχωση της Δ.Ε.ΤΗ.Π., που κατέθεσε στις 10 Νοεμβρίου.

Τέλος, η Βουλευτής τόνισε ότι θα καταθέσει, ξανά, επίκαιρη ερώτηση για το θέμα της τηλεθέρμανσης και του Ε.Σ.Ε.Κ, αναζητώντας οριστικές απαντήσεις για την αδιάλειπτη και προσιτή λειτουργία της τηλεθέρμανσης στην Π.Ε. Κοζάνης και την κάλυψη του πρόσθετου λειτουργικού κόστους στις δημοτικές επιχειρήσεις, λόγω της κυβερνητικής κωλυσιεργίας.