Connect with us

Καλλιόπη Βέττα: «Να αποζημιωθούν άμεσα οι δενδροκαλλιεργητές της Εορδαίας για τις ζημιές από τον παγετό του 2021

ΚΟΖΑΝΗ

Καλλιόπη Βέττα: «Να αποζημιωθούν άμεσα οι δενδροκαλλιεργητές της Εορδαίας για τις ζημιές από τον παγετό του 2021

Η Βουλευτής  ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα: «Πότε θα αποζημιωθούν οι αγρότες της Εορδαίας της Π.Ε. Κοζάνης που υπέστησαν ολοκληρωτικές ζημιές από τον παγετό του 2021;».

Η ερώτηση καταγράφει το χρονικό των ενεργειών που έχουν ακολουθήσει τους παγετούς του Μαρτίου – Απριλίου 2021 και την έλλειψη οποιασδήποτε αποζημίωσης στους παραγωγούς και δενδροκαλλιεργητές της Εορδαίας και, ειδικότερα, στους αγρότες των κοινοτήτων Μεσόβουνου, Πύργων, Κομνηνών, Πεντάβρυσου κ.α..

Συγκεκριμένα, οι συνεχόμενοι παγετοί και οι χαμηλές θερμοκρασίες προκάλεσαν ολοκληρωτική καταστροφή στις όψιμες καλλιέργειες κερασιών και μήλων, βυθίζοντας τους παραγωγούς σε απόγνωση.

Ωστόσο, δεν καταβλήθηκαν αποζημιώσεις στους καλλιεργητές, γεγονός που επέσπευσε την ανάγκη για χρήση χρηματοδοτικών εργαλείων, εθνικών και ευρωπαϊκών.

Παρά τις πολλές επίσημες διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση, τα στελέχη της και τους τοπικούς βουλευτές, ωστόσο, οι αποζημιώσεις δεν έχουν καταβληθεί ενώ δημιουργούνται ερωτηματικά για την καταγραφή των εκτιμήσεων των ζημιών.

Η κ. Βέττα με ερωτήσεις της (22.4.21 και 17.5.21) έθεσε τάχιστα το ζήτημα στο αρμόδιο Υπουργείο ζητώντας απαντήσεις για την πορεία των αποζημιώσεων καθώς και για έκτακτα μέτρα στήριξης στους πληττόμενους αγρότες. Στις απαντήσεις που έλαβε από τους αρμόδιους φορείς υπήρχαν σαφείς δεσμεύσεις για αποζημίωση των καλλιεργητών, με την χρήση κάθε πρόσφορου μέσου.

Παράλληλα, σε συνάντηση που έκανε στις 21 Οκτωβρίου με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ δόθηκαν, επίσης, διαβεβαιώσεις ότι το ζήτημα έχει προωθηθεί προς υλοποίηση. Το ίδιο, δε, συνέβη και στις επόμενες συνομιλίες με το γραφείο Προέδρου.

Ωστόσο, σήμερα, έναν σχεδόν χρόνο μετά την καταστροφή, δεν έχει γίνει καμία καταβολή οδηγώντας τους παραγωγούς σε απελπισία ενώ πλέον έχουν στραφεί κατά του ΕΛΓΑ  με εξώδικη δήλωση διαμαρτυρίας, διεκδικώντας την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Συμπερασματικά, στην νέα ερώτηση της κ. Βέττα – τρίτη κατά σειρά για το ίδιο θέμα – τίθενται τα εξής ζητήματα προς τον αρμόδιο Υπουργό:

1.   Πότε θα αποζημιωθούν οι αγρότες της Εορδαίας της Π.Ε. Κοζάνης από τον ΕΛΓΑ για τους παγετούς του 2021; Με ποια διαδικασία;

2.   Θα αποζημιωθούν στο 100% οι ζημιές;

3.   Τι απαντάτε σε όσους αναφέρουν ότι δεν έχει προωθηθεί το αίτημα αποζημίωσης προς τις αρμόδιες, εθνικές και ευρωπαϊκές υπηρεσίες; Παρακαλώ καταθέστε τα έγγραφα που αποδεικνύουν την διεκπεραίωση του αιτήματος από τα αρμόδια Υπουργεία.

4.   Γιατί, στο μεταξύ, δεν έχουν καταβληθεί προκαταβολές ώστε να δοθεί μια ανάσα στους παραγωγούς;

More in ΚΟΖΑΝΗ

APXH