Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα με αφορμή την έναρξη του προγράμματος της Δ.ΥΠ.Α. (πρώην Ο.Α.Ε.Δ.) «Πιλοτικό Πρόγραμμα κινητικότητας 500 ανέργων για εποχική απασχόληση στον πρωτογενή τομέα από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου Κρήτης», δήλωσε:

«Την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για ένα “καινοτόμο”, όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου της Δ.ΥΠ.Α, πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων της Δυτικής Μακεδονίας.

Οι ενδιαφερόμενοι που πρόκειται να επιλεγούν, θα πάρουν κάποια έξοδα μετακίνησης και στέγασης, καθώς θα μεταβούν στο Ηράκλειο της Κρήτης για να απασχοληθούν σε αγροτικές εργασίες, με μέγιστη διάρκεια απασχόλησης τους δύο μήνες.

Ο αρμόδιος Υπουργός κ. Άδωνις Γεωργιάδης έδωσε συγχαρητήρια στον εαυτό του αναφέροντας, επίσης, ότι ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Προέδρου του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου για εύρεση εργατικού δυναμικού.

Από τις θριαμβευτικές και εκτός πραγματικότητας δηλώσεις του ίδιου, αλλά και του Πρωθυπουργού στην Κοζάνη, ότι η Δυτική Μακεδονία είναι «πρότυπο δίκαιης μετάβασης», «μια περιοχή που την ζηλεύουν οι υπόλοιπες» κι ότι «κατηγορείται από την υπόλοιπη Ελλάδα» για μεροληψία υπέρ της Περιφέρειας μας, καταλήγουμε στα προγράμματα που στέλνουν για δύο μήνες τους ανέργους συμπολίτες μας για μάζεμα ελιάς στην Κρήτη.

Να είμαστε ξεκάθαροι: η ανάγκη για εργασία, έστω και πρόσκαιρη, είναι αναντίρρητη ενώ, προφανώς, καμία εργασία δεν είναι υποτιμητική, το αντίθετο. Ωστόσο, αντί να υπάρχουν προγράμματα για απασχόληση στον τόπο μας, είτε στον πρωτογενή τομέα είτε αλλού, με προοπτικές σταθερής και καλά αμειβόμενης εργασίας, η κυβέρνηση πανηγυρίζει γιατί κάλυψε ένα αίτημα του αγροτικού κόσμου της Κρήτης.

Η Δυτική Μακεδονία βιώνει πρωτοφανή μείωση πληθυσμού, ερημοποίηση, κλείσιμο επιχειρήσεων, υπηρεσιών και πανεπιστημιακών τμημάτων, βίαιη απολιγνιτοποίηση, άτακτη και άναρχη ανάπτυξη Α.Π.Ε. σε βάρος άλλων παραγωγικών κλάδων.Πλέον, οι άνεργοί της, αποτελούν δυνητικό εργατικό δυναμικό για άλλες περιοχές της Ελλάδας, ίσως αύριο και του εξωτερικού.. 

Τελικά, αυτό εννοούσε ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης όταν δήλωνε τον Μάϊο 2021 στη γερμανική εφημερίδα Bild ότι οι κάτοικοι της Δυτικής Μακεδονίας “θα πρέπει να βρουν κάτι άλλο να κάνουν”;

Άραγε η κατηφόρα έχει σταματημό;»