Connect with us

Η υπογραφή της συμφωνίας για τον καθορισμό ΑΟΖ Ελλάδας – Ιταλίας – BINTEO

ΕΛΛΑΔΑ

Η υπογραφή της συμφωνίας για τον καθορισμό ΑΟΖ Ελλάδας – Ιταλίας – BINTEO

Υπεγράφη η συμφωνία για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) Ελλάδας – Ιταλίας, μετά τη συνάντηση που είχαν ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας με τον Ιταλό ομόλογό του, Λουίτζι Ντι Μάιο. Την ιστορική συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδος και Ιταλίας υπέγραψαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Ιταλό ομόλογό του Λουίτζι Ντι Μάιο (Luigi Di Maio), ο οποίος βρίσκεται σήμερα στην Αθήνα. Νωρίτερα, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών πραγματοποίησαν συνάντηση όπου συζητήθηκαν διμερή θέματα ευρωπαϊκού και περιφερειακού ενδιαφέροντος.

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία

Η συμφωνία με την Ιταλία είναι η πρώτη συμφωνία που υπογράφει η Ελλάδα για ΑΟΖ και έχει ασφαλώς συναφθεί στη βάση της UNCLOS (οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών βάσει διμερών συμφωνιών), αναφέρουν κύκλοι του ΥΠΕΞ. Να σημειωθεί πως η συμφωνία αυτή επιβεβαιώνει το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, καθώς και τη μέση γραμμή της συμφωνίας του 1977 για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδας-Ιταλίας ως οριογραμμή της ΑΟΖ Ελλάδας- Ιταλίας. Με τη σημερινή Συμφωνία, η μέση αυτή γραμμή θα ισχύει και για τα υπερκείμενα της υφαλοκρηπίδας ύδατα.

Σήμερα υπογράφηκε επίσης η Κοινή Δήλωση Ελλάδας-Ιταλίας για τους Πόρους της Μεσογείου. Με τη δήλωση αυτή, τα δυο κράτη εκφράζουν την προσήλωσή τους στην ισόρροπη και βιώσιμη διαχείριση των πόρων αυτών και συμφωνούν να διεξαγάγουν διαβουλεύσεις για την εκτίμηση τυχόν επιπτώσεων διαφόρων παραγόντων στις υφιστάμενες πρακτικές των αλιέων των δύο κρατών. (Βιώσιμη διαχείριση)

Υπογράφηκε, τέλος, Κοινή Γνωστοποίηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την οποία τα δύο κράτη ζητούν την μελλοντική τροποποίηση του κανονισμού περί κοινής αλιευτικής πολιτικής ώστε, όταν η Ελλάδα αποφασίσει να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της έως τα 12 ν.μ., να διατηρηθεί η υπάρχουσα αλιευτική δραστηριότητα των Ιταλών αλιέων στην περιοχή μεταξύ 6-12 ν.μ., η οποία σήμερα αποτελεί διεθνή ύδατα. Επισημαίνεται ιδιαίτερα η αυτονόητη σημασία της αναφοράς στην Κοινή Γνωστοποίηση του δικαιώματος επέκτασης παντού της αιγιαλίτιδας ζώνης μας.

Τα υπάρχοντα δικαιώματα των Ιταλών αλιέων περιγράφονται με σαφήνεια αλλά πλέον περιοριστικά, τόσο ως προς τον αριθμό των σκαφών όσο και ως προς τα είδη που δύνανται να αλιεύσουν και εξαιρούνται τα είδη που αλιεύουν οι Έλληνες αλιείς.

Δένδιας: Επιδίωξή μας παραμένει η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με όλους τους γείτονές μας

Σε δηλώσεις που ακολούθησαν, ο Νίκος Δένδιας αρχικά καλωσόρισε στα ιταλικά τον Λούιτζι Ντι Μάιο και τόνισε πως οι σχέσεις της χώρας μας με την Ιταλία βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο, “γεγονός που επισφραγίστηκε σήμερα με την υπογραφή της συμφωνίας για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δυο κρατών”.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η συμφωνία “επιβεβαιώνει το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες καθώς και τη μέση γραμμή της συμφωνίας του 1977 για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας Ελλάδας – Ιταλίας. Παράλληλα η συμφωνία αυτή κατοχυρώνει τα συμφέροντα των Ελλήνων αλιέων και γι’ αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη για την αγαστή συνεργασία που είχαμε κατά τη διάρκεια των σχετικών διαπραγματεύσεων”. Τόνισε ότι η σημερινή ημέρα είναι ιστορική και πως πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη καθώς η προηγούμενη χρονολογείται το 1977 επί Κωνσταντίνου Καραμανλή και πάλι με την Ιταλία. “Σταθερή επιδίωξη της χώρας μας παραμένει η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με όλους τους γείτονές μας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Για το σκοπό αυτό η σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας, η οποία ως γνωστόν αντανακλά εθιμικό δίκαιο στο σύνολό της και όχι επιλεκτικά και αυθαίρετα όπως ορισμένοι επιχειρούν να τη χρησιμοποιούν, προσφέρει όλα τα απαραίτητα εργαλεία” δήλωσε.

“Η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών επιτυγχάνεται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο με έγκυρες συμφωνίες, όχι με ανυπόστατες συμφωνίες, όπως η συμφωνία Τουρκίας – Σαράτζ και βέβαια όχι με μονομερείς καταθέσεις συντεταγμένων” είπε καθώς και ότι συζήτησε με τον Ιταλό ομόλογό του για την ανατολική Μεσόγειο με έμφαση στην κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικότητας έναντι της χώρας μας “όπως αυτή εκδηλώθηκε πλέον πρόσφατα με τη δημοσίευση των αιτημάτων της τουρκικής εταιρείας πετρελαίου για γεωτρήσεις σε ελληνική υφαλοκρηπίδα αλλά και ευρύτερα στην περιοχή δηλαδή έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Συρίας και της Λιβύης. Οι ενέργειες αυτές σε συνδυασμό με την επιθετική ρητορική της Τουρκίας αναδεικνύουν περίτρανα τον αποσταθεροποιητικό της ρόλο”. “Στις προκλήσεις η Ελλάδα απαντά μεθοδικά” τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών συμπληρώνοντας πως “το διεθνές δίκαιο προσδιορίζει τις κόκκινες γραμμές και αυτές θα γίνουν σεβαστές”.

Αναφορικά με τη Λιβύη ο Νίκος Δένδιας δήλωσε πως “υπογραμμίσαμε την ανάγκη εύρεσης πολιτικής λύσης μέσω του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της διαδικασίας του Βερολίνου.” και πως “η Ελλάδα χαιρέτησε την νέα αιγυπτιακή πρωτοβουλία που κινείται στην κατεύθυνση αυτή”.

Ντι Μάιο: Ιστορική στιγμή η συμφωνία με την Ελλάδα

Αμέσως μετά την υπογραφή ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας δήλωσε σχετικά με τις γνώσεις του Νίκου Δένδια στην ιταλική γλώσσα ότι “Λυπούμαι που δεν μπορώ να προφέρω ούτε μια λέξη στα ελληνικά όπως μιλάς εσύ τα ιταλικά και σε συγχαίρω για αυτό”. “Θέλω να ευχαριστήσω την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό γιατί μας στήριξε καθ’ όλη αυτή τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας. Ευτυχώς η Ιταλία κατάφερε να βγει με το κεφάλι ψηλά” τόνισε.

“Η Ελλάδα είναι μια χώρα που είναι ιστορικά φίλη της Ιταλίας, έχουμε βαθύτατους πολιτιστικούς δεσμούς. Σήμερα συζητήσαμε διάφορα θέματα με ειδική μνεία στην επανεκκίνηση των τουριστικών ροών, στη διαχείριση των κρίσεων που μας περιβάλλουν όπως της Λιβύης και της Συρίας, και τις μεταναστευτικές ροές” σημείωσε ο Ιταλός υπουργός.

“Ο τουρισμός και για εσάς και για εμάς είναι ένας τομέας πρωτίστης σημασίας και είμαι ευτυχής που ο φίλος υπουργός Νίκος Δένδιας, με διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα ανοίξει εκ νέου προς την Ιταλία μέχρι το τέλος του μήνα, αίροντας οποιονδήποτε περιορισμό για καραντίνα για τους Ιταλούς τουρίστες με τη δέσμευση ότι θα πρέπει να αξιολογηθεί με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα των προσεχών εβδομάδων” υπογράμμισε.

Σχετικά με την ΑΟΖ ανέφερε ότι “χαίρομαι γιατί σήμερα υπογράψαμε για τη χάραξη των θαλασσίων ζωνών και φροντίζουμε τα συμφέροντα των αλιέων μας πάντα τηρώντας και σεβόμενοι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που μοιραστήκαμε αυτή την ιστορική στιγμή για την Ελλάδα και την Ιταλία έπειτα από πολλά χρόνια και είμαι σίγουρος ότι αυτό θα ενισχύσει την ιστορική φιλία μας”.

ΠΗΓΗ:www.enikos.gr

Continue Reading
You may also like...
Click to comment

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

More in ΕΛΛΑΔΑ

APXH