Connect with us

ΕΟΦ: Απαγόρευση για ένα επικίνδυνο διαδικτυακό συμπλήρωμα διατροφής και ένα αντισηπτικό

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΟΦ: Απαγόρευση για ένα επικίνδυνο διαδικτυακό συμπλήρωμα διατροφής και ένα αντισηπτικό

Με ανακοίνωσή του ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων γνωστοποιεί ότι ένα συμπλήρωμα διατροφής που κυκλοφορεί στις ΗΠΑ και ενδεχομένως είναι διαθέσιμο προς πώληση και στην Ελλάδα μέσω διαδικτύου, μπορεί να αποδειχτεί επικίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών.  Ο ΕΟΦ με εγκύκλιό του αναφέρει ότι πρέπει να καθίσταται σαφές στον καταναλωτή ότι το διαφημιζόμενο προϊόν δεν υποκαθιστά τη «συνήθη δίαιτα», δηλαδή την ενδεδειγμένη και ισορροπημένη διατροφή, αλλά τη συμπληρώνει. Τούτο επιτυγχάνεται για παράδειγμα, με ευκρινείς και ευανάγνωστες επισημάνσεις, όπως «το παρόν δεν υποκαθιστά την ισορροπημένη διατροφή»
3.Η ύπαρξη συστατικών φυτικής προέλευσης ή βιταμινών ή άλλων ουσιών σε συμπλήρωμα διατροφής δεν το καθιστούν αυτοδικαίως «φυσικό και ακίνδυνο» προϊόν. Εάν το προϊόν περιέχει δραστική ουσία φυτικής προέλευσης δεν αποτελεί συμπλήρωμα διατροφής, αλλά φάρμακο, το οποίο δύναται να κυκλοφορήσει νόμιμα, μόνο κατόπιν άδειας κυκλοφορίας φαρμάκου.

Η σχετική ανακοίνωση του ΕΟΦ:

Ο ΕΟΦ ανακοινώνει ότι, σύμφωνα με ενημέρωση των αρμόδιων αρχών των ΗΠΑ, το προϊόν Red-E tabs περιέχει τη φαρμακευτική ουσία SILDENAFIL. Τα προϊόν διανέμεται σε εθνικό επίπεδο στις ΗΠΑ μέσω διαδικτύου σαν συμπλήρωμα διατροφής, είναι μη εγκεκριμένο και μπορεί να αποβεί επικίνδυνο για την υγεία του χρήστη. Πιθανόν να διακινείται και στην Ελλάδα μέσω διαδικτύου. Εφιστάται η προσοχή των καταναλωτών, ώστε σε περίπτωση που έρθει στην κατοχή τους προϊόν με τα παραπάνω αναφερθέντα χαρακτηριστικά, να μην το χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ. Επισημαίνουμε και πάλι ότι η αγορά προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ από μη αξιόπιστες πηγές, όπως είναι το διαδίκτυο, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του

Απαγόρευση αντισηπτικού προϊόντος

Με απόφασή του ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) απαγόρευσε τη διακίνηση και διάθεση του προϊόντος «Sanergel-Αντισηπτικό gel χεριών». Το προϊόν διατίθεται ως βιοκτόνο, χωρίς να έχει την προβλεπόμενη άδεια κυκλοφορίας από τον ΕΟΦ. Η παρούσα απόφαση εκδίδεται στο πλαίσιο της προστασίας της Δημόσιας Υγείας. Η εταιρεία ThraCo IKE οφείλει να επικοινωνήσει άμεσα με τους αποδέκτες του προϊόντος και να το αποσύρει από την αγορά. Στην ανακοίνωσή του αναφέρει: «Την απαγόρευση διακίνησης και διάθεσης του προϊόντος ΄΄Sanergel-Αντισηπτικό gel χεριών΄΄, διότι διατίθεται ως βιοκτόνο, χωρίς να έχει την προβλεπόμενη άδεια κυκλοφορίας από τον ΕΟΦ. Η παρούσα Απόφαση εκδίδεται στο πλαίσιο της προστασίας της Δημόσιας Υγείας.
Η εταιρεία ThraCo IKE οφείλει να επικοινωνήσει άμεσα με τους αποδέκτες του προϊόντος και να το αποσύρει από την αγορά μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα. Τα σχετικά παραστατικά τίθενται υπόψη του ΕΟΦ.

Πηγή

Click to comment

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

More in ΕΙΔΗΣΕΙΣ

APXH