Μια διαφορετική και καινοτόμο τουριστική περιήγηση στους επισκέπτες που ενδιαφέρονται να βρεθούν σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, που φημίζονται για την ιστορία, τον πολιτισμό και τη φυσική τους ομορφιά, προτείνει το Εργαστήριο Ψηφιακών Μέσων και Στρατηγικής Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Δ. Μακεδονίας, εισάγοντάς τους στον κόσμο της εικονικής τουριστικής ξενάγησης.

Παιχνιδοποίηση

Η καινοτόμος προσέγγιση, σύμφωνα με τον καθηγητή του Εργαστηρίου, Γεώργιο Λάππα, έχει τα χαρακτηριστικά και τη διαδικασία της παιχνιδοποίησης (gamification), δηλαδή λειτουργεί μέσα από ένα περιβάλλον «σοβαρών παιγνίων» (serious games) και χρησιμοποιεί τις τεχνολογίες μεικτής πραγματικότητας, δηλαδή της επαυξημένης (augmented) και της εικονικής (virtual).

«Η προσέγγισή μας ήταν ότι ναι μεν η περιοχή έχει τουριστικούς προορισμούς, αλλά χρειαζόταν τουριστική ενίσχυση και αυτό αποτέλεσε για εμάς πρόκληση, ειδικά για περιοχές που έχουν θησαυρούς, όπως είναι οι ορεινές περιοχές της περιφέρειας, που ίσως να μην είναι γνωστές στην υπόλοιπη Ελλάδα», σημειώνει ο κ. Λάππας. Στο κομμάτι της παιχνιδοποίησης, εξηγεί ότι επιλέχθηκαν προορισμοί που έχουν ενδιαφέρον και μέσα από κινητές εφαρμογές καθοδηγείται ο επισκέπτης να επισκεφθεί τα σημεία αυτά, να συλλέξει με διάφορους τρόπους κάποιες πληροφορίες και να συλλέξει και ψηφιακά τεκμήρια.

«Είναι ένα παιχνίδι που κινεί την περιέργεια, βάζει τον επισκέπτη να επισκεφθεί τα σημεία και μέσα από αυτά να κερδίσει διάφορες εκπλήξεις ή να ξεκλειδώσει επιβραβεύσεις και να συνεχίσει στον προορισμό του πηγαίνοντας στο Εργαστήρι Εμβύθισης για να έχει ολιστική προσέγγιση στο εικονικό ταξίδι του στη Δ. Μακεδονία», επισημαίνει ο διευθυντής του Εργαστηρίου.

Εικονικός ξεναγός

Αυτή είναι και η καινοτομία του εγχειρήματος. Να έχει κάποιος μια ολιστική διάσταση της επίσκεψης στην περιοχή τόσο online, όσο και virtual. Μια άλλη καινοτομία είναι η χρήση του εικονικού ξεναγού. Με τη χρήση των τεχνικών της επαυξημένης πραγματικότητας και σε συνδυασμό με συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, ζωντανεύουν ηρωικές μορφές, πινακίδες κ.λπ.

«Στο Μουσείο του Παύλου Μελά, οι επισκέπτες μπορούν να δουν εικονικά τον Παύλο Μελά να αφηγείται το γράμμα που έγραψε στον πατέρα του ξεκινώντας τον Μακεδονικό Αγώνα, ή άλλες μορφές που ζωντανεύουν και αφηγούνται, όπως ο Ίων Δραγούμης», καταλήγει ο κ. Λάππας. Μέσω της τεχνολογίας, οι επισκέπτες μπορούν να επισκεφτούν περίπου 24 ορεινούς προορισμούς της Δυτικής Μακεδονίας, όπως τη Σαμαρίνα, το Σπήλαιο στα Γρεβενά, τον Άγιο Αχίλλειο, το Νυμφαίο κ.ά.

Όσοι επιθυμούν να ξεκινήσουν το ταξίδι στην εικονική πραγματικότητα, μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα του Εργαστηρίου Ψηφιακών Μέσων και Στρατηγικής Επικοινωνίας.

πηγή:ypaithros.gr