Αξιοσημείωτες είναι οι νέες επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) που προχωρούν αδειοδοτικά σε όλη την χώρα.

Ωστόσο, η Δυτική Μακεδονία, μια περιφέρεια σε διαδικασία ενεργειακής μετάβασης, “φιλοξενεί” τις περισσότερες νέες επενδύσεις σε «πράσινη» ενέργεια που έχουν προχωρήσει αδειοδοτικά τους τελευταίους 2 μήνες.

Οι νέες επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά και αποθήκευση ενέργειας είναι οι παρακάτω:

  • Δρομολογείται η κατασκευή ακόμα ενός έργου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) που αφορά φωτοβολταϊκό σταθμό στα Γρεβενά. Συγκεκριμένα, πρόκειται για Φωτοβολταϊκό Σταθμό Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ισχύος 19MW με ενσωματωμένη διάταξη αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας μέγιστης ισχύος έγχυσης 18,75MW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 18,75MW και συνοδά έργα υποδομής στα Γρεβενά Στη δεδομένη χρονική στιγμή το έργο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 16/10/2023 από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Δυτικής Μακεδονίας σχετικά με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ). Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η εταιρεία PLAIN SOLAR.
  • Νέα επένδυση ΑΠΕ έλαβε το πράσινο φως, μετά από έκδοση της ΑΕΠΟ για νέο έργο φωτοβολταϊκών στα Γρεβενά, αφού εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή και λειτουργία του έργου «Φωτοβολταϊκός σταθμός ισχύος 19,99140MW, στη θέση «ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙ 1» Δημοτικής ενότητας Βεντζίου, Δήμου Γρεβενών, Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών, Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας». Ο ΦΣΠΗΕ πρόκειται να αναπτυχθεί σε εκτάσεις συνολικού εμβαδού Ε=426.006,48τ.μ. και αποτελείται από δώδεκα (12) πολύγωνα. Το έργο διοικητικά υπάγεται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας. Φορέας της επένδυσης είναι η «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΕ».
  • Προχωρά με μικρές τροποποιήσεις το πρότζεκτ για Φωτοβολταϊκό Σταθμό Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΦΣΠΗΕ) ισχύος 100MW και Υποσταθμός στη θέση «Πέντε Αδέλφια» Δ.Ε. Χασιών, Δήμου Δεσκάτης, Π.Ε. Γρεβενών, Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Έχοντας λάβει την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η τροποποίηση αφορά στην επέκταση των ορίων του ΦΣΠΗΕ και συγκεκριμένα τις επιπλέον εκτάσεις εμβαδού 325408.08 τ.μ., με αποτέλεσμα ο σταθμός να αναπτυχθεί σε ιδιωτικές εκτάσεις συνολικού εμβαδού Ε=1489315.988 τ.μ. Φορέας υλοποίησης της επένδυσης στον φωτοβολταϊκό σταθμό στα Γρεβενά είναι η εταιρεία ΤΡΙΦΥΛΛΙ ΗΛΙΑΚΗ.
  • Με έδρα στην Κοζάνη, ο Φ/Β σταθμός του θέματος αποτελεί μέρος τριών συνολικών Φ/Β σταθμών, συνολικής ισχύος 86 MW, σε γειτονικά γήπεδα με την ίδια επωνυμία. Το πρώτο τμήμα, αφορά στην εγκατάσταση και λειτουργία ΦΣΠΗΕ συνολικής ισχύος 19MW και συνοδών έργων υποδομής, διοικητικά υπαγόμενο στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου–Δυτ.Μακεδονίας. Ο σταθμός πρόκειται να εγκατασταθεί σε έκταση που χωροθετείται στη θέση ‘Τρανός ΙΙΙ’ εντός της Δ.Ε. Δημητρίου Υψηλάντη Δήμου Κοζάνης Π.Ε. Κοζάνης. Το δεύτερο τμήμα, αφορά στην κατασκευή & λειτουργία Φωτοβολταϊκού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΦΣΠΗΕ) συνολικής ισχύος 19MW, το οποίο θα εγκατασταθεί σε γήπεδο εμβαδού 532.332,87m2 στη θέση “ΤΡΑΝΟ ΙΙ” η οποία ανήκει διοικητικά στα όρια της της Τοπικής Κοινότητας Σιδερών, της Δ.Ε. Δημητρίου Υψηλάντη, του Δήμου Κοζάνης. Φορέας υλοποίησης είναι η εταιρεία NOTIAS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ SA.
  • Προχωρά με κάποιες αλλαγές η επένδυση της εταιρείας ΔΕΗ Ανανεώσιμες Μονοπρόσωπη Α.Ε. στη Φλώρινα, μετά την τροποποίηση της Απόφασης Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΕΠΟ) για την κατασκευή και λειτουργία του έργου Α’ Κατηγορίας: «Φωτοβολταϊκός Σταθμός της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. ισχύος 55MW στη θέση ‘ΚΛΕΙΔΙ’ Δ.Ε. Αμυνταίου & Μελίτης-Δ.Αμυνταίου & Φλώρινας-Π.Ε. Φλώρινας Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας» λόγω της προσθήκης νέου Υποσταθμού (Υ/Σ) Ανύψωσης Τάσης 400/33kV “Μελίτη” συμπεριλαμβανομένης και της επέκτασης σε υφιστάμενο ΚΥΤ. Η χωροθέτηση θα υλοποιηθεί σε έκταση συνολικού εμβαδού 1.543.011,706, εντός του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας (ΛΚΔΜ).
  • Πράσινο φως έλαβε ακόμα μια επένδυση σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) στη χώρα για στην εγκατάσταση και λειτουργία Φωτοβολταϊκού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας συνολικής ισχύος 60 ΜW, στη θέση ‘Άσπρη Πέτρα’, των Τοπικών Κοινοτήτων Ξινού Νερού και Φανού και της Δημοτικής Κοινότητας Αμυνταίου, του Δήμου Αμυνταίου, της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Ο προτεινόμενος Φ/Β Σταθμός πρόκειται να εγκατασταθεί εντός γηπέδου έκτασης 843.244,01 τ.μ., το οποίο χωροθετείται σε μικρή απόσταση (όμορη) νότια από τον οικισμό Ξινού Νερού. Το έργο έλαβε την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και οδεύει προς υλοποίηση από την εταιρεία GREEN REPOWER PHOTOVOLTAIC Μονοπρόσωπη Ι.Κ.Ε.
  • Νέα μεγάλη επένδυση σε ΑΠΕ στην Κοζάνη, αυτή την φορά για αποθήκευση ενέργειας. Το έργο, που έλαβε την έγκριση των περιβαλλοντικών του όρων από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αφορά στην εγκατάσταση και λειτουργία ενός Σταθμού Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΣΑΗΕ) με την χρήση συσσωρευτών αποθήκευσης (μπαταρίες τύπου ιόντων λιθίου) με μέγιστη ισχύς έγχυσης 194,78 MW καθώς και ενός νέου Κέντρου Υψηλής Τάσης (ΚΥΤ) ανύψωσης 33/400kV, διοικητικά υπαγόμενα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου–Δυτικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα στη θέση ‘Ασβεστόπετρα’ της Δημοτικής Ενότητας Πτολεμαΐδας Δήμου Εορδαίας, Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης. Φορέας υλοποίησης της επένδυσης σε αποθήκευση ενέργειας είναι η εταιρεία ΑΙΟΛΟΣ ΚΡΗΤΗΣ.

Πηγή:ypodomes.com