Connect with us

Γ. Αμανατίδης: «Εγκρίθηκε η εγκατάσταση επίγειων αντιχαλαζικών συστημάτων που θα προστατεύουν την αγροτική παραγωγή από καταστροφές»

ΚΟΖΑΝΗ

Γ. Αμανατίδης: «Εγκρίθηκε η εγκατάσταση επίγειων αντιχαλαζικών συστημάτων που θα προστατεύουν την αγροτική παραγωγή από καταστροφές»

Όπως ενημέρωνε ο Βουλευτής Ν. Κοζάνης κ. Γιώργος Αμανατίδης, η υποβολή της πρότασής του για έγκριση “αγοράς και εγκατάστασης συλλογικών επίγειων μέσων ενεργητικής προστασίας από χαλάζι, με συστήματα σποράς των χαλαζοφόρων νεφών” έγινε αποδεκτή και εντάχθηκε στην κατατεθείσα 9η Τροποποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας (ΠΑΑ) 2014-2020.

Ενημέρωση επί του θέματος προηγήθηκε με τα από 29/4/2021, 28/7/2021 και 29/10/2021 Δελτία Τύπου.

Επί της ουσίας περιλαμβάνει την εγκατάσταση τοπικών συστημάτων προστασίας από χαλάζι (ραντάρ καιρού, συστήματα ανίχνευσης ηλεκτρικών εκκενώσεων, επίγειοι σταθμοί σποράς κλπ). Η ιδέα και δέσμευση ξεκίνησαν μετά την καταστροφική χαλαζόπτωση στην περιοχή Βελβεντού – Πλατανορέματος – Σερβίων.

Ήδη με Απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εγκρίθηκε η υπόψη 9η Τροποποίηση του ΠΑΑ με Δικαιούχο τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) (Βρυξέλλες, 15.12.2021/C(2021) 9718 final).

Στο επόμενο διάστημα θα πρέπει να ξεκινήσουν από τον ΕΛΓΑ οι διαδικασίες για την προμήθεια, εγκατάσταση και δοκιμαστική λειτουργία των υπόψη συστημάτων με πιλοτική εφαρμογή στο Ν. Κοζάνης.

Θερμές ευχαριστίες στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Λυκουρέντζο Ανδρέα, στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λιβανό Σπήλιο, στο Γενικό Γραμματέα κ. Παπαγιαννίδη Δημήτρη και στην αρμόδια Υπηρεσία Διαχείρισης για την υιοθέτηση και στήριξη της παραπάνω πρότασης που, επί της ουσίας, αποτελεί στήριξη των αγροτών και των εισοδημάτων τους.

Γραφείο Τύπου, Γιώργος Αμανατίδης

Continue Reading
You may also like...

More in ΚΟΖΑΝΗ

APXH