Connect with us

Αυτά είναι τα νέα μέτρα – Πώς θα επιδοτηθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις

ΕΛΛΑΔΑ

Αυτά είναι τα νέα μέτρα – Πώς θα επιδοτηθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Σταϊκούρας: Στα 3,2 δισ. η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος – Ποιοι θα πάρουν επίδομα 600 ευρώ για ρεύμα

Σε 3,2 δισ. ευρώ για το υπόλοιπο του 2022 ανέρχεται το συνολικό κόστος των παρεμβάσεων για τη μείωση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά τη σημερινή εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός.

Η αύξηση της τιμής της ενέργειας πλήττει σημαντικά τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών, «ροκανίζει» τζίρους επιχειρήσεων και φρενάρει την αναπτυξιακή δυναμική, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκουρας κατά την εξειδίκευση των νέων μέτρων για τη μείωση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος.

Σύμφωνα, με τον κ. Σταϊκούρα, πρώτον, οι επιδοτήσεις ηλεκτρικού ρεύματος για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο ενισχύονται σημαντικά και διευρύνονται γενναία. Αυξάνονται οι επιδοτήσεις των υφιστάμενων κατηγοριών καταναλώσεων και επιδοτούνται για πρώτη φορά και οι καταναλώσεις πάνω από τις 300 κιλοβατώρες της κύριας κατοικίας καθώς και οι καταναλώσεων των υπολοίπων ιδιοκτησιών των νοικοκυριών.

Το κόστος αναμένεται στα 900 εκατ. ευρώ.

Δεύτερον, τον μήνα Ιούνιο επιδοτείται το 60% της αύξησης για όλους τους λογαριασμούς ρεύματος που έχουν χρεωθεί οι καταναλωτές και έχουν εκδοθεί από τον Δεκέμβριο του 2021 μέχρι τον Μάιο 2022. Αφορά οικιακούς καταναλωτές για χρεώσεις της κύριας κατοικίας τους οι οποίοι δεν έχουν καλυφθεί από τις εκπτώσεις που έχουν εκδοθεί μέσω των λογαριασμών ρεύματος. Η επιδότηση θα χορηγηθεί στους λογαριασμούς IBAN.

Δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 450.000 ευρώ. Δεν μπορεί να ξεπερνά η επιδότηση τα 600 ευρώ ανά καταναλωτή.

Το κόστος της παρέμβασης με την απευθείας επιστροφή ποσού στους ατομικούς λογαριασμούς στα ανέρχεται στα 280 εκατ. ευρώ.

Τρίτον, συνεχίζει να επιδοτείται στην πηγή η τιμή πώλησης του πετρελαίου κίνησης στο diesel για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο ώστε το όφελος στην τελική τιμή για τον καταναλωτή να συνεχίσει να διαμορφώνεται στα 15 λεπτά το λίτρο. Το κόστος υπολογίζεται στα 45 εκατ. ευρώ.

Τέταρτον: Από τον Ιούλιο του 2022 και για ένα έτος ενισχύονται οριζόντια ο μηχανισμός εκπτώσεων στα τιμολόγια ρεύματος ώστε να σταθεροποιηθεί η τιμή λιανικής. Εισάγεται μηχανισμός απορρόφησης των επιπλέον εσόδων των παραγωγών στη χονδρική αγορά. Συγχρόνως θα προσαρμόζεται σε μηνιαία βάση το ποσοστό επιδότησης στη λιανική αγορά ενισχύοντας τον παρόντα μηχανισμών εκπτώσεων στα τιμολόγια ώστε οι τιμές μεσοσταθμικά να παραμένουν σταθερές σε συγκεκριμένα επίπεδα. Σκοπός είναι οι τιμές λιανικής να παραμένουν σταθερές σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα ανεξαρτήτου της εξέλιξης της τιμής φυσικού αερίου. Το κόστος της παρέμβασης αναμένεται να διαμορφωθεί σε περίπου 2 δισ. ευρώ το β εξάμηνο του έτους.

Σκρέκας: Επιδότηση 56,6 ευρώ στους λογαριασμούς ρεύματος αυτόν τον μήνα – Στα 20 ευρώ το φυσικό αέριο

Εξειδικεύοντας τα μέτρα ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας επεσήμανε ότι οι επιδοτήσεις θα συνεχιστούν και τους μήνες Μάιο και Ιουνίου στους λογαριασμούς ρεύματος τους φυσικού αερίου σε οικιακά και επαγγελματικά τιμολόγια.

«Στις κύριες κατοικίες για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες απορροφούμε το 86% της αύξησης στο κόστος ηλεκτρισμού και η μέση ενίσχυση θα ανέλθει στα 56,6 ευρώ ανά μήνα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά:

  • Για τις πρώτες 150 κιλοβατώρες η επιδότηση θα ανέλθει στα 205 ευρώ ανά μεγαβατώρα
  • Για 151-300 κιλοβατώρες η επιδότηση θα διαμορφωθεί στα 160 ευρώ ανά μεγαβατώρα
  • Για πάνω από 300 κιλοβατώρες η επιδότηση θα αγγίξει τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα
  • Για τις εξοχικές κατοικίες η επιδότηση διαμορφώνεται στα 100 ευρώ
  • Για δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου θα διαμορφωθεί στα 215 ευρώ ανά μεγαβατώρα απορροφώντας το 100% της αύξησης.
  • Για παράδειγμα, οικιακό τιμολόγιο έως 300 κιλοβατώρες τον μήνα χωρίς την επιδότηση θα πλήρωνε 100 ευρώ, ενώ με την επιδότηση θα πληρώσει 43,5 ευρώ.

Σε ότι αφορά την ηλεκτρική ενέργεια, για τους οικιακούς καταναλωτές η επιδότηση για τον μήνα Μάιο αφορά όλες τις κατοικίες κύριες και μη χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και για το σύνολο της κατανάλωσης.

Όπως διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός, Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, για την επιστροφή των χρημάτων έως 600 ευρώ μετράει η ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού και όχι με βάση την περίοδο της κατανάλωσης για καταναλωτές πρώτης κατοικίας που δεν έχουν καλυφθεί από τις προηγούμενες επιδοτήσεις.

Continue Reading
You may also like...

More in ΕΛΛΑΔΑ

APXH