Connect with us

Αντίσταση σε Αμύνταιο και Φλώρινα: Οι κάτοικοι λένε «όχι» σε ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά σε περιοχές Natura

ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Αντίσταση σε Αμύνταιο και Φλώρινα: Οι κάτοικοι λένε «όχι» σε ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά σε περιοχές Natura

Μέσα σε προστατευόμενες περιοχές του δικτύου «Natura» το μεγαλύτερο μέρος των έργων σύμφωνα με τους κατοίκους

 

Οι φωνές των κατοίκων δέκα χωριών της ευρύτερης περιοχής του Αμυνταίου και της Φλώριναςπου εναντιώνονται στην κατασκευή 80 ανεμογεννητριών και 44 φωτοβολταϊκών πάρκων περιμετρικά του όρους Καϊμακτσαλάν έφτασαν έως τη Βουλή με την ελπίδα να εισακουστούν.

Οι κάτοικοι των χωριών Σκοπός, Αχλάδα, Μελίτη, Σιταριά, Λόφοι, Βεύη, Κέλλη, Κλειδί, Άγιος Παντελεήμονας και Πέτρες αντιδρούν στα σχέδια εγκατάστασης σε δημόσιες και δημοτικές εκτάσεις καθώς και στα όρια περιοχής που είναι χαρακτηρισμένη ως «Natura» ηλιακών και αιολικών σταθμών οι οποίοι απειλούν να αλλάξουν τη φυσιογνωμία της περιοχής τους.

Όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι, με βάση τον χάρτη της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), «τα λιβάδια που αξιοποιούνταν εδώ και γενιές ως βοσκότοποι θα γίνουν φωτοβολταϊκά πάρκα χιλιάδων στρεμμάτων, καθώς και οι απάτητες βουνοκορφές και τα δάση θα ισοπεδωθούν λόγω των ανεμογεννητριών που θα τοποθετηθούν».

Άδειες σε πάνω από 60 έργα

Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι κάτοικοι, έως σήμερα, έχουν δοθεί άδειες παραγωγής σε πάνω από 60 έργα (44 φωτοβολταϊκά και τα υπόλοιπα αιολικά), με το μεγαλύτερο ποσοστό τους να τοποθετείται μέσα σε προστατευόμενες περιοχές του δικτύου «Natura».
Μάλιστα, τα επτά από αυτά τα πάρκα, όπως σημειώνουν, έχουν λάβει άδεια εγκατάστασης, ενώ στην Κέλλη και στον Σκοπό έχουν ήδη τοποθετηθεί 17 ανεμογεννήτριες.

Επιπλέον, σε περιοχή της Κέλλης έχουν ήδη πάρει άδεια εγκατάστασης τρία από τα 44 φωτοβολταϊκά πάρκα, με τη συνολική έκταση στην οποία θα εγκατασταθούν να ξεπερνά τα 1.300 στρέμματα.

Οι κάτοικοι εξετάζουν και την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) καθώς εάν υλοποιηθούν όλες αυτές οι επενδύσεις εκτιμάται ότι θα καλύψουν -καταστρέφοντας όλους τους φυσικούς πόρους των περιοχών τους- το έδαφος, τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα, παραγωγική γη και τη βιοποικιλότητα της περιοχής, σε μια έκταση μεγαλύτερη που υπολογίζεται ότι φτάνει τα 20.000 στρέμματα.

Φρένο μόνο με πολιτικές αποφάσεις

Τα μέλη του «Μπλόκου Καϊμακτσαλάν» στη δημοτική κοινότητα Μελίτης κάνουν λόγο για “τερατούργημα που επιχειρείται στην περιοχή τους και για τις δραματικές συνέπειες στο βουνό και τους κατοίκους της περιοχής». Όπως υποστηρίζουν, βάσει του χάρτη της ΡΑΑΕΥ που αποτυπώνει τα έργα που έχουν αδειοδοτηθεί στην περιοχή, το μέλλον τους φαίνεται δυσοίωνο και θεωρούν ότι «φρένο» μπορεί να μπει μόνο με πολιτικές και δικαστικές αποφάσεις.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους κατοίκους των δέκα χωριών, έχει εξασφαλιστεί και η αμέριστη στήριξηστην προσπάθειά τους να προστατευτεί η περιοχή τους τόσο των εκπροσώπων των διοικήσεων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας αλλά και των δύο μεγάλων δήμων της περιοχής, δηλαδή του Αμυνταίου και της Φλώρινας, ενώ ζητούν από την Πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς να μην επιτραπεί να εφαρμοστούν τα σχέδια καταστροφής του Καϊμακτσαλάν με την εγκατάσταση ΑΠΕ.

Εκτός από ερωτήσεις στη Βουλή από την Ελληνική Λύση, έγινε προ ημερών και ενημέρωση από τα μέλη του «Μπλόκου Καϊμακτσαλάν» σε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ. Το «Μπλόκο Καϊμακτσαλάν» στηρίζει και η “Συντονιστική Επιτροπή αγώνα” κατοίκων του Ξινού Νερού Φλώρινας που και αυτοί αγωνίζονται ενάντια στην εγκατάσταση φωτοβολταικού πάρκου το οποίο θα εγκατασταθεί σε έκταση 2.000 στρεμμάτων και ανεμογεννητριών στην περιοχή τους.

www.worldenergynews.gr

More in ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

APXH