Connect with us

ΥΠΟΙΚ: Ιούνιο η «νέα» επιστρεπτέα προκαταβολή

ΕΛΛΑΔΑ

ΥΠΟΙΚ: Ιούνιο η «νέα» επιστρεπτέα προκαταβολή

Ο στόχος του υπουργείου Οικονομικών – Δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους 1,4 δισ.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος

Ο στόχος του υπουργείου Οικονομικών – Δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους 1,4 δισ.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλη Κατρίνη γνωστοποίησε ότι η δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, ύψους περίπου 1,4 δισ. ευρώ, θα τεθεί σε εφαρμογή το 1ο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, και τα ποσά να καταβληθούν στους δικαιούχους μέχρι αρχές Ιουλίου.

Μάλιστα ο Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι το μέτρο πέτυχε.

«Η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού με υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα. Αποδεικνύεται ότι διαθέτει σχέδιο για τη στήριξη της οικονομίας. Σχέδιο συνεκτικό, ολοκληρωμένο και δυναμικό. Σχέδιο που ξεδιπλώνεται, μεθοδικά και αποφασιστικά, με σημαντικές εμπροσθοβαρείς δράσεις, σε 4 φάσεις, με βασικούς στόχους την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, τη στήριξη της απασχόλησης, την ενδυνάμωση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, την τόνωση της κοινωνικής συνοχής» είπε.

Βασικός πυλώνας στήριξης των επιχειρήσεων η επιστρεπτέα προκαταβολή

Σύμφωνα με τον ίδιο «βασικός πυλώνας στήριξης των επιχειρήσεων, στην παρούσα φάση της κρίσης, υπήρξε το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής. Το μέτρο αυτό, το οποίο εγκρίθηκε άμεσα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απευθυνόταν, κατά κύριο λόγο, σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, και αφορούσε σε όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Είχε ως βασική στόχευση τη στήριξη επιχειρήσεων, που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό, ώστε να μπορέσουν αυτές να διατηρήσουν τις θέσεις απασχόλησης. Προστάτευε τους εργαζόμενους, αφού οι ωφελούμενες επιχειρήσεις υποχρεούνται να διατηρήσουν ίδιο αριθμό εργαζομένων για 7 μήνες. Παρέχει περίοδο χάριτος μέχρι το τέλος του 2021, και στη συνέχεια 40 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με πολύ χαμηλό επιτόκιο. Η δε χρηματοδότηση είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και μη συμψηφιστέα. Το μέτρο πέτυχε».

Πιστώθηκαν 580 εκατ. ευρώ σε 51.500 επιχειρήσεις

«Σε περισσότερες από 51.500 επιχειρήσεις πιστώθηκαν σημαντικά χρηματικά ποσά, συνολικού ύψους 580 εκατ. ευρώ, δηλαδή – κατά μέσο όρο – περίπου 11.000 ευρώ ανά επιχείρηση.

Από αυτές, 7.437 επιχειρήσεις δεν έχουν εργαζόμενους, 29.664 επιχειρήσεις έχουν από 1 έως 5 εργαζόμενους και 11.211 επιχειρήσεις διαθέτουν από 6 έως 20 εργαζόμενους. Δηλαδή, το 58% των συνόλου των βοηθούμενων επιχειρήσεων διαθέτει από 1 έως 5 εργαζόμενους. Και το 94% μέχρι 20 εργαζόμενους, αποδεικνύοντας έτσι ότι βοηθήθηκαν κυρίως οι πολύ μικρές και οι μικρές επιχειρήσεις.

Μάλιστα οι επιχειρήσεις από 1 έως 50 εργαζόμενους, που συνιστούν το 84% του συνόλου των επωφελούμενων επιχειρήσεων, μοιράστηκαν το 80% των διαθέσιμων πόρων. Επιπρόσθετα, στο πρόγραμμα ενίσχυσης κεφαλαίου κίνησης, παρά τα όποια προβλήματα, έχουν ήδη εγκριθεί χορηγήσεις ύψους περίπου 800 εκατ. ευρώ σε 20 ημέρες, όταν, στο αντίστοιχο προηγούμενο πρόγραμμα, το ΤΕΠΙΧ Ι, είχαν εγκριθεί 200 εκατ. ευρώ σε 10 μήνες. Όλα αυτά συνιστούν ουσιαστική στήριξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων, στο μέτρο των δυνατοτήτων της χώρας», πρόσθεσε.

Το νέο πρόγραμμα θα αφορά μεγαλύτερο αριθμό επιχειρήσεων

«Το νέο πρόγραμμα θα αφορά μεγαλύτερο αριθμό επιχειρήσεων, αφού θα ενσωματώνονται πλέον στοιχεία μείωσης τζίρου και Απριλίου και Μαΐου. Ενώ επιπλέον, θα διευρυνθεί και η περίμετρος των επιχειρήσεων που θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο σχήμα στήριξης, ώστε να συμπεριληφθούν και επιχειρήσεις που δεν είχαν μπει στην πρώτη φάση. Θα μπορούν να συμμετάσχουν όλες οι εταιρείες, ανεξαρτήτως νομικής μορφής.

Σε αυτό το πλαίσιο θα εξεταστεί και η ένταξη συγκεκριμένων περιπτώσεων ατομικών επιχειρήσεων που δεν απασχολούν προσωπικό, αλλά ασκούν δραστηριότητα που χρήζει στήριξης. Θα μπορούν να συμμετάσχουν και οι εταιρείες που έλαβαν δάνειο κατά τον πρώτο γύρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, με την προϋπόθεση ότι και τα νέα στοιχεία που θα προκύπτουν για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο θα επιβεβαιώνουν τη μείωση του τζίρου τους», κατέληξε ο ΥΠΟΙΚ.

ΠΗΓΗ:dealnews.gr

Click to comment

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

More in ΕΛΛΑΔΑ

APXH