Connect with us

Τα δάνεια πρέπει να εξυγιάνουν την αγορά

ΑΠΟΨΕΙΣ

Τα δάνεια πρέπει να εξυγιάνουν την αγορά

Κυβέρνηση και Τράπεζες έχουν μποροστά τους ένα μείζον πρόβλημα. Ποιοι θα πάρουν ευνοϊκά δάνεια στην ελληνική αγορά με επιδότηση επιτοκίου από το Δημόσιο για δυο χρόνια; Επιχειρήσεις που επλήγησαν από την COVID-19 ή και επιχειρήσεις νεκρές που ξαφνικά είναι στα γκισέ των Τραπεζών και ζητούν χρήματα;

Η εντύπωση ότι θα μοιραστεί τυφλά χρήμα – “πάρτε όλοι” – έχει κινητοποιήσει όχι μόνο επιχειρήσεις που όντως πρέπει να στηριχθούν για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από το σοκ του lockdown της οικονομίας, αλλά και άλλες που ήταν στην ουσία τελειωμένες, πολύ πριν φυσικά από την κρίση του κορωνοϊού. Δηλαδή επιχειρήσεις νεκρές που θέλουν να κάνουν πλιάτσικο: να πάρουν χρήματα και να εξαφανιστούν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα αιτήματα για δάνεια που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα για το ΤΕΠΙΧ και το Ταμείο Εγγυοδοσίας, αθροίζουν πάνω από 28 δισ. ευρώ, όταν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών, το έλλειμμα ρευστότητας στην οικονομία υπολογίζεται στα 10 δισ. ευρώ.
Για το Ταμείο Εγγυοδοσίας που ξεκίνησε στις αρχές Ιουνίου οι αιτήσεις για κεφάλαια κίνησης με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου φθάνουν τις 67.000 και το αιτούμενο ποσό ανέρχεται σε 18 δισ. ευρώ..

Δεν είναι τυχαίο ότι στην προσπάθειά τους να πάρουν όσο περισσότερα χρήματα μπορούσαν, πολλές επιχειρήσεις έκαναν αιτήσεις για δάνεια όχι μόνο σε μία ή σε δύο τράπεζες, αλλά σε τρεις ή και τέσσερις, και κάποιες σε παραπάνω από τέσσερις.

Ενδεικτικό του… συνωστισμού είναι και το γεγονός ότι το πρόγραμμα άνοιξε στις 28 Απριλίου και χρειάστηκαν μόλις τρεις μέρες για να καλυφθεί ο προϋπολογισμός του και λιγότερο από μια εβδομάδα για να οδηγήσει το υπουργείο Ανάπτυξης στην απόφαση να κλείσει το σύστημα των κρατικών ενισχύσεων μέσω του οποίου υποβάλλονταν αιτήσεις.
Το θέμα είναι κρίσιμο και ιδιαίτερα σοβαρό. Πρέπει να υπάρξει η απόλυτη αξιολόγηση στην δανειοδότητη των επιχειρήσεων. Μέσα από τη δική τους ανάκαμψη θα ορθοποδήσει και η χώρα. Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να χαθεί εστω και ένα ευρώ. Η αγορά μέσα από σωστές δανειοδοτήσεις, πρέπει να ΕΞΥΓΙΑΝΘΕΙ.
Του Ανδρέα Χριστόπουλου

Continue Reading
You may also like...
Click to comment

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

More in ΑΠΟΨΕΙΣ

APXH