Connect with us

Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων: Τιμώντας τη δύναμη και το κουράγιο των συνανθρώπων μας που ξεριζώθηκαν

ΚΟΣΜΟΣ

Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων: Τιμώντας τη δύναμη και το κουράγιο των συνανθρώπων μας που ξεριζώθηκαν

Μέσα στο 2019, σχεδόν 80 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να αφήσουν τα σπίτια τους, ενώ παγκοσμίως οι εστίες των συγκρούσεων αυξάνονται. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (ΥΑ) υπολογίζει ότι ένας άνθρωπος στους εκατό έχει ξεριζωθεί από το σπίτι του, όπως αναφέρει ανακοίνωση του οργανισμού για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, στις 20 Ιουνίου, με σύνθημα «Κάθε κίνηση μετράει» και τιμάει τη δύναμη και το κουράγιο εκατομμυρίων συνανθρώπων μας.

H παγκόσμια κρίση υγείας, με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού, εξελίσσεται σε οικονομική κρίση, η οποία με τη σειρά της έχει αποκαλύψει τις πραγματικές κοινωνικές ανισότητες στις κοινωνίες μας, επισημαίνει η Ύπατη Αρμοστεία.

Οι φυλετικές διακρίσεις και η μισαλλοδοξία αποτελούν κοινές γενεσιουργές αιτίες που αναγκάζουν τους ανθρώπους να ξεριζωθούν. Από την άλλη, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η πανδημία και το αντι-ρατσιστικό κίνημα «μας έχουν κάνει να νιώθουμε ότι συνδεόμαστε με έναν τρόπο που ξεπερνά τα σύνορα. Έχουμε δει πώς οι καθημερινοί άνθρωποι, ανάμεσά τους και πρόσφυγες, έχουν βγει μπροστά και απλώνουν χέρι βοήθειας. Βλέπουμε επίσης και στην Ελλάδα, πως παρά τα πολλά προβλήματα που παραμένουν, πολίτες, τοπικές κοινωνίες, δήμαρχοι και δημόσιοι υπάλληλοι, μη κυβερνητικές οργανώσεις και άνθρωποι από όλους τους χώρους της κοινωνίας, υποστηρίζουν και υποδέχονται με αλληλεγγύη τους ξεριζωμένους ανθρώπους», τονίζει ο οργανισμός.

Μέσα από τη σελίδα της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων www. WithRefugees.gr η Ύπατη Αρμοστεία καλεί τον κόσμο να πάρει μέρος στον διάλογο για έναν πιο συμπεριληπτικό κόσμο μέσα από απλά βήματα όπως τα εξής:

  • Ενώνουμε τη φωνή μας σε ένα ισχυρό βίντεο-μήνυμα αλληλεγγύης με την ηθοποιό Νατάσα Εξηνταβελώνη, τον προγραμματιστή Jean-Didier Totow, τη μαθήτρια Fatima Ahmadi, τον μαθητή Mohamad Barhi, τον τραγουδιστή Μύρωνα Στρατή, την ηθοποιό Μαρία Κωνσταντάκη, τη σεφ Γωγώ Δελογιάννη και μέλη του προσωπικού της ΥΑ.
  • Γνωρίζουμε ο ένας τον άλλον κουβεντιάζοντας, όπως θα κάνουν σήμερα στις 5 μμ σε ένα Facebook live οι σεφ Μανώλης Παπουτσάκης και Ζahir Yawary με αφορμή μια παραδοσιακή αφγανική συνταγή.
  • Καλούμε τις πόλεις μας να συνυπογράψουν τη δήλωση αλληλεγγύης Πόλεις μαζί με τους πρόσφυγες – Cities#WithRefugees και να διασφαλίσουν ότι κάθε άνθρωπος μπορεί να ζήσει με ασφάλεια, να γίνει αυτάρκης και να προσφέρει στην κοινότητά του.
  • Ακολουθούμε το παράδειγμα του Αθλητικού Συλλόγου ΠΑΟΚ που σχηματίζει τη φράση #EveryActionCounts δείχνοντάς μας πώς μπορούμε να έρθουμε πιο κοντά στον αθλητισμό και τη ζωή.
  • Ακούμε και μοιραζόμαστε το μήνυμα των μαθητών που συμμετείχαν και διακρίθηκαν στον μαθητικό διαγωνισμό της ΥΑ «Όσα δεν μπαίνουν στη βαλίτσα».
  • Παρακολουθούμε μια διαδικτυακή ή τοπική εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων.
  • Βοηθούμε τις ομάδες, τους εθελοντές και τους οργανισμούς που σώζουν ζωές στο πεδίο και μάχονται στην πρώτη γραμμή ενάντια στην πανδημία.

«Κάθε άνθρωπος μπορεί να κάνει τη διαφορά και κάθε κίνηση μετράει για έναν κόσμο με συμπερίληψη, σεβασμό και αξιοπρέπεια για όλους και όλες», καταλήγει η Ύπατη Αρμοστεία.

www.newsbeast.gr

Continue Reading
You may also like...
Click to comment

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

More in ΚΟΣΜΟΣ

APXH