Η κ. Βέττα, η οποία ήταν η μοναδική Βουλευτής της Π.Ε. Κοζάνης που μίλησε στην Ολομέλεια αναφερομένη, αρχικά, στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα επεσήμανε: «η κυβέρνηση δεν διδάχτηκε τίποτε από την πανδημία για την σημασία της στήριξης του δημόσιου τομέα σε αγαθά όπως η υγεία, η παιδεία, οι μεταφορές, η ασφάλεια, η εργασία, η στέγη»

Στη συνέχεια, στο ίδιο πλαίσιο, επιχειρηματολόγησε ότι η ένταξη των υπηρεσιών ύδατος στην Ρυθμιστική αρχή, συνιστά το πρώτο βήμα για την ιδιωτικοποίηση του νερού καθώς, εξ ορισμού, η συγκεκριμένη αρχή, διευθετεί τον ανταγωνισμό μεταξύ των προσφερόμενων υπηρεσιών. Έτσι, όπως ανέφερε, παρά την αντίθετη θέση του ΣτΕ, την βούληση όλων των αρμόδιων φορέων της αυτοδιοίκησης, αλλά και των πολιτών, η κυβέρνηση ανοίγει τον δρόμο για την εκχώρηση του νερού σε ιδιώτες.

Στο μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας η Βουλευτής έκανε αναφορά στο άρθρο 162, με το οποίο καταργείται η νομοθετική υποχρέωση της μετεγκατάστασης της Ακρινής.

Περιέγραψε το σκηνικό, με την πρόσφατη δεσμευτική απόφαση του ΣτΕ, αλλά κυρίως με τη βούληση της μεγάλης πλειοψηφίας των κατοίκων υπέρ της μετεγκατάστασης ενώ ανέφερε ότι, εκτός από το γεγονός ότι ο οικισμός βρίσκεται εντός μεγάλης λιγνιτικής ζώνης, υπάρχει σοβαρό θέμα με την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής και της υγείας των κατοίκων της περιοχής.

Ωστόσο, παρά τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού ότι θα σεβαστεί τις απόψεις των κατοίκων, η κυβέρνηση προχώρησε στον ενταφιασμό της μετεγκατάστασης αδιαφορώντας για τη βούληση τους. Όπως ανέφερε η κ. Βέττα: «παρακάμπτει την απόφαση του ΣΤΕ και αφήνει τους πολίτες της Ακρινής μετέωρους, με καταβαραθρωμένες υποδομές, σε ναρκοθετημένο φυσικό περιβάλλον, χωρίς σχέδιο, χωρίς ιδιοκτησία, μιας και τα εδάφη τους τα έχει πάρει η ιδιωτικοποιημένη πλήρως ΔΕΗ. Τα λόγια είναι περιττά, αυτή είναι η κυβέρνηση, αυτή είναι η Νέα Δημοκρατία»

Πριν κλείσει την ομιλία της – όπου ανέφερε ότι το νομοσχέδιο αυτό, με την επερχόμενη ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., θα καταργηθεί- ξεκαθάρισε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. για τη μετεγκατάσταση, τονίζοντας ότι η υπόθεση είναι ανοικτή και θα υπάρξει πλήρης σεβασμός στην απόφαση των κατοίκων, ενώ ζήτησε από τα στελέχη της Ν.Δ., όλων των βαθμίδων, να τοποθετηθούν δημόσια για το συγκεκριμένο θέμα.

Παρατίθεται το link της ομιλίας:

https://www.youtube.com/watch?v=fpuzmE83lwU&t=10s