Connect with us

Καλλιόπη Βέττα- Βουλευτής Κοζάνης: Η γυναικεία φωνή στη Φιλαρμονική Ορχήστρα “Πανδώρα”

ΚΟΖΑΝΗ

Καλλιόπη Βέττα- Βουλευτής Κοζάνης: Η γυναικεία φωνή στη Φιλαρμονική Ορχήστρα “Πανδώρα”

Η Φιλανθρωπική Ορχήστρα “Πανδώρα” λειτουργεί από το 1902 και είναι το ιστορικότερο σωματείο στη βόρεια Ελλάδα.

Το όνομά της πιθανόν το πήρε από το ομώνυμο περιοδικό που κυκλοφορούσε για πολλά χρόνια στην Κοζάνη. Τα πρώτα μουσικά όργανα αγοράστηκαν με έρανο των Κοζανιτών.  Η ίδρυσή της υπήρξε γεγονός υψίστης σημασίας, μιας και συνδέθηκε η λειτουργία της με τον Μακεδονικό αγώνα. Καθ’ όλη την περίοδο του Μακεδονικού αγώνα, η Πανδώρα παιάνιζε στους δρόμους της Κοζάνης, τονώνοντας το ηθικό των κάτοικων.

Φέτος, για πρώτη φορά εντάχθηκε στην ορχήστρα γυναικεία φωνή. Πρόκειται για τη βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης, Καλλιόπη Βέττα, που κάνει πρόβες με την Ορχήστρα για τη μεγάλη συναυλία, στην Αίθουσα Τέχνης, σήμερα Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου, με τη συμμετοχή εξήντα μουσικών.

Όπως λέει η ίδια στην εκπομπή “Περίμετρος” της ΕΡΤ3, τα τραγούδια είναι υπέροχα, τόσο από το ελληνικό όσο και από το ξένο ρεπερτόριο σε πρωτότυπη ενορχήστρωση, ενώ η είσοδος είναι ελεύθερη. “Θέλουμε να δώσουμε ελπίδες και αισιοδοξία…όσο δύσκολες και να είναι οι καταστάσεις, τελικά η ζωή είναι ωραία”, τόνισε η κα Βέττα.

Σύμφωνα με τον μαέστροΝίκο Χρυσοχόου, “τα έργα που έχουν επιλεγεί είναι χαρούμενα αλλά με αναφορές στην δύσκολη καθημερινότητα που όλοι βιώνουμε, προσπαθώντας να απαλύνουμε τον ανθρώπινο πόνο.”

www.ertnews.gr

More in ΚΟΖΑΝΗ

APXH