Connect with us

Αν έχεις το θεό σου… είναι 9.000.000€

ΑΠΟΨΕΙΣ

Αν έχεις το θεό σου… είναι 9.000.000€

Του Γιάννη Γιαννιτσά*

Έντρομος σχεδόν διάβασα για κάποιες επιχορηγήσεις με τίτλο «Επιχορήγηση Ιερών Ναών, Ιερών Μονών και Μητροπόλεων για την συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη των υποδομών τους».

Επιχορηγήσεις που έχουν δρομολογηθεί από την περιφερειακή αρχή εδώ και ενάμιση χρόνο και συνολικά το κόστος τους ανέρχεται στα 9.000.000€. Ακόμα φυσικά τα χρήματα αυτά δεν έχουν διατεθεί όλα, έχουμε ακόμα έργα να γίνουν και φυσικά να λαμβάνουμε.

Υπάρχει όμως μια μικρή διαφορά αυτή τη φορά.

Σεβόμενος φυσικά την εικόνα των κτηρίων των ναών ως πολιτισμική κληρονομιά και ως σημεία αναφοράς (έχοντας τις ενστάσεις μου σε ό,τι αφορά στο χώρο λατρείας) θεωρώ ότι η ίδια η εκκλησία, αλλά και το πολιτικό σύστημα που την υποστηρίζει τόσο (βέβαια κάποια πράγματα είναι λίγο αμοιβαία και λίγο δούναι και λαβείν) οφείλουν να δουν σε αυτή ειδικά την κρίσιμη στιγμή ότι η περιοχή, ειδικά αυτή η περιοχή, έχει πολύ μεγαλύτερες ανάγκες από αναστηλώσεις και συντηρήσεις ναών (που με όλο το θράσος που με διακατέχει θα πω ότι η εκκλησία με το ύψος της περιουσίας της αν το θέλει τόσο μπορεί να το κάνει και μόνη) και ίσως θα πρέπει να δούνε (όπως άλλωστε προστάζει και ο λόγος του Κυρίου που λατρεύουν ή επικαλούνται, η ιστορία θα δείξει) ότι οι ανθρώπινες ανάγκες αυτή τη χρονική στιγμή, αλλά και στην περίοδο που έρχεται, αυτή της απολιγνιτοποίησης και εφόσον τα χρήματα αυτά υπάρχει δυνατότητα να διατεθούν για άλλες ανάγκες κατά περίσταση, άλλωστε υπάρχουν συγκεκριμένες εγκύκλιοι του Υπουργείου Ανάπτυξης για την Αναθεώρηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων λόγω covid-19, να γίνουν «μαξιλάρι» στήριξης για την τοπική κοινωνία αν όχι ακόμα πιο ιδεατά ένα πρώτο κονδύλι επένδυσης πάνω στον πολιτισμικό γαστρονομικό τουρισμό της περιοχής.

Μια επένδυση που εκτός του προφανούς, δηλαδή του εισαγόμενου χρήματος, θα καλύψει επιχειρήσεις που προσπαθούν και θα παλεύουν σε λίγο να επιβιώσουν, θα δώσει θέσεις εργασίας και θα δημιουργήσει ένα σοβαρό υπόβαθρο για τα επόμενα χρόνια της ανάπτυξης της περιοχής.

Αντί αυτού διάβασα για την απάντηση του Περιφερειάρχη σε συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής ότι τα χρήματα αυτά δηλαδή τα κονδύλια των δημοσίων επενδύσεων έχουν συγκεκριμένη αποστολή (!).

Ίσως τελικά η καταστροφή μας και όσα μας βρήκαν, αλλά και η αδράνεια όλων των προηγούμενων χρόνων, συμπεριλαμβανομένων των ανύπαρκτων κινήσεων της τωρινής περιφερειακής αρχής κατά την νέα κρίση του covid-19 να είναι ιδέα μας ότι είναι κακή πολιτική. Ίσως τελικά να είναι θέλημα Θεού. Και ο Θεός ας μας βοηθήσει… Άλλωστε τόσα χρήματα θα ρίξουμε στην εικόνα των οίκων του.

*Ο Γιάννης Γιαννίτσας είναι σεφ

Continue Reading
You may also like...
Click to comment

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

More in ΑΠΟΨΕΙΣ

APXH