Connect with us

Iστορική στιγμή: Οι ΗΠΑ αναγνώρισαν την Γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους!

ΚΟΣΜΟΣ

Iστορική στιγμή: Οι ΗΠΑ αναγνώρισαν την Γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους!

Εν μέσω σφοδρών τουρκικών αντιδράσεων οι ΗΠΑ αναγνώρισαν την γενοκτονία των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία!

Με δήλωσή του το Σάββατο, ο Τζο Μπάιντεν έγινε ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που αναγνώρισε επίσημα τις δολοφονίες 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία από το 1915 έως το 1917, ως πράξη Γενοκτονίας.

Η δήλωση του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για την Ημέρα Μνήμηςτων Αρμενίων, με την οποία αναγνωρίζει για πρώτη φορά τη Γενοκτονίααπό την Οθωμανική Αυτοκρατορία, όπως αυτή αναρτήθηκε στη σελίδα του Λευκού Οίκου.

Αναλυτικά:

Κάθε χρόνο αυτήν την ημέρα, θυμόμαστε τις ζωές όλων εκείνων που πέθαναν στη γενοκτονία των Αρμενίων της Οθωμανικής εποχής και δεσμευόμαστε να αποτρέψουμε ξανά μια τέτοια θηριωδία. Ξεκινώντας στις 24 Απριλίου 1915, με τη σύλληψη Αρμενίων διανοουμένων και ηγετών της κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη από οθωμανικές αρχές, ενάμισι εκατομμύριο Αρμένιοι απελάθηκαν, σφαγιάστηκαν ή οδηγήθηκαν στο θάνατο σε μια εκστρατεία εξόντωσης. Τιμούμε τα θύματα των Meds Yeghern (σ.σ. οι Αρμένιοι αναφέρονται στα γεγονότα της γενοκτονίας με αυτή τη φράση), έτσι ώστε οι φρικαλεότητες από το τι συνέβη να μην χαθούν ποτέ στην ιστορία. Και θυμόμαστε έτσι ώστε να παραμείνουμε πάντα σε εγρήγορση ενάντια στη διαβρωτική επίδραση του μίσους σε όλες τις μορφές του.

Από αυτούς που επέζησαν, οι περισσότεροι αναγκάστηκαν να βρουν νέα σπίτια και νέες ζωές σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Με δύναμη και ανθεκτικότητα, ο Αρμενικός λαός επέζησε και ανοικοδόμησε την κοινότητά του. Με τις δεκαετίες οι Αρμένιοι μετανάστες έχουν εμπλουτίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες με αμέτρητους τρόπους, αλλά δεν έχουν ξεχάσει ποτέ την τραγική ιστορία που έφερε τόσους πολλούς από τους προγόνους τους στις ακτές μας. Τιμούμε την ιστορία τους. Βλέπουμε αυτόν τον πόνο. Επιβεβαιώνουμε την ιστορία. Δεν το κάνουμε αυτό για να κατηγορήσουμε, αλλά για να διασφαλίσουμε ότι αυτό που συνέβη δεν θα επαναληφθεί ποτέ.

Σήμερα, καθώς θρηνούμε ό,τι χάθηκε, ας στρέψουμε επίσης τα μάτια μας στο μέλλον – προς τον κόσμο που θέλουμε να χτίσουμε για τα παιδιά μας. Ένας κόσμος που δεν λεκιάζεται από τα καθημερινά κακά της αδιαλλαξίας και της μισαλλοδοξίας, όπου γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και όπου όλοι οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν τη ζωή τους με αξιοπρέπεια και ασφάλεια. Ας ανανεώσουμε την κοινή μας αποφασιστικότητα να αποτρέψουμε μελλοντικές φρικαλεότητες από οπουδήποτε στον κόσμο. Και ας συνεχίσουμε την ανάρρωση και τη συμφιλίωση για όλους τους ανθρώπους του κόσμου.

Ο αμερικανικός λαός τιμά όλους εκείνους τους Αρμένιους που χάθηκαν στη γενοκτονία που ξεκίνησε 106 χρόνια πριν.

Μία ιστορική εξέλιξη, μία μεγάλη δικαίωση και μία επιβεβαίωση ότι όντως χθες ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αναγνωρίσει το τουρκικό αυτό έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Στους δρόμους της Αμερικής Έλληνες και Αρμένιοι πανηγυρίζουν καίγοντας τουρκικές σημαίες.

Για αντίποινα η Τουρκία αυτή τη στιγμή έχει εξαπολύσει σφοδρή επίθεση κατά των Κούρδων στο βόρειο Ιράκ.

Τσαβούσογλου: «Απορρίπτουμε πλήρως αυτήν τη δήλωση που βασίζεται αποκλειστικά στον λαϊκισμό»

Άμεση ήταν η αντίδραση του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος έκανε λόγο για… λαϊκισμό και οπορτουνισμό: «Οι λέξεις δεν μπορούν να αλλάξουν ή να ξαναγράψουν την ιστορία. Δεν έχουμε τίποτα να μάθουμε από κανέναν για το παρελθόν μας. Ο πολιτικός οπορτουνισμός είναι η μεγαλύτερη προδοσία για την ειρήνη και τη δικαιοσύνη. Απορρίπτουμε πλήρως αυτήν τη δήλωση που βασίζεται αποκλειστικά στον λαϊκισμό»!

Continue Reading
You may also like...

More in ΚΟΣΜΟΣ

APXH