Connect with us

HelleniQ Energy: «Πράσινο» από το ΥΠΕΝ για το φωτοβολταϊκό project των 260 MW στη Φλώρινα

ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

HelleniQ Energy: «Πράσινο» από το ΥΠΕΝ για το φωτοβολταϊκό project των 260 MW στη Φλώρινα

Μια ακόμη μεγάλη επένδυση στον τομέα της «πράσινης» ενέργειας δρομολογεί ο όμιλος HelleniQ Energy, με την οποία θα ενισχύσει δραστικά το χαρτοφυλάκιό του στις ΑΠΕ.

Ειδικότερα, ο όμιλος έλαβε από το ΥΠΕΝ το «πράσινο φως» για το νέο mega φωτοβολταϊκό πάρκο συνολικής ισχύος 259,89 MW στη Φλώρινα.

Η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο) που εκδόθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ αφορά το έργο: «Φωτοβολταϊκός Σταθμός Ισχύος 259,89 MW και Συνοδά Έργα Ηλεκτρικής Διασύνδεσης στη Θέση «Μαυροβούνι» της εταιρείας «ΦΕΝΣΟΛ Μονοπρόσωπη Ι.Κ.Ε.» στο Δήμο Φλώρινας, της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας ».

Η ΦΕΝΣΟΛ είναι θυγατρικός βραχίονας της HelleniQ Energy, με εταίρο την κυπριακή FENSOL Holding Limited, ενώ το project βασίζεται σε τρεις βεβαιώσεις παραγωγού που έλαβε η εταιρεία από το 2021 για ισάριθμα έργα και συγκεκριμένα:

-Φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 230MW και μέγιστης ισχύος 210MW στη θέση «Μαυροβούνι-Λεύκες-Νταλιάνη Μνήμα», της Δημοτικής Ενότητας Κάτω Κλεινών, Μελίτης, του Δήμου Φλώρινας,

-Φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 9,99MW και μέγιστης ισχύος 9,99MW στη θέση «Μαυροβούνι», της Δημοτικής Ενότητας Κάτω Κλεινών, του Δήμου Φλώρινας,

-Φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 19,99MW και μέγιστης ισχύος 19,99MW στη θέση «Μαυροβούνι», της Δημοτικής Ενότητας Κάτω Κλεινών, του Δήμου Φλώρινας.

Τι προβλέπει η ΑΕΠΟ

Με βάση την ΑΕΠΟ, προβλέπεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού (κατασκευή και λειτουργία) συνολικής ισχύος 259,89 ΜW.

Πιο αναλυτικά το έργο αφορά σε Φωτοβολταϊκό Σταθμό Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας που χωροθετείται στη θέση «Μαυροβούνι», στην Π.Ε. Φλώρινας, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Το εμβαδό του αδειοδοτημένου πολυγώνου από τη ΡΑΑΕΥ ανέρχεται σε 3.509.629,33 τ.μ., ενώ τα γήπεδα εγκατάστασης του ΦΒ Σταθμού έχουν συνολικό εμβαδό 1.121.291,58 τ.μ. (ο Φ/Β Σταθμός αποτελείται από 12 γήπεδα , εκ των οποίων στα 7 θα γίνει η εγκατάσταση των πλαισίων).

Από την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου εξαιρείται τμήμα έκτασης 27.236,38τ.μ, με χαρακτήρα ΧΑ (χορτολιβαδικές εκτάσεις).

Ο Φωτοβολταϊκός Σταθμός θα αποτελείται από τα παρακάτω βασικά μέρη:

-Φωτοβολταϊκά πλαίσια,

– Αντιστροφείς ισχύος (inverters)

– Σύστημα στήριξης φωτοβολταϊκών πλαισίων

-Οικίσκους – Υ/Σ με μετασχηματιστές ανύψωσης τάσης και απαραίτητο ηλεκτρολογικό υλικό (πίνακες ΑC Χαμηλής και Μέσης Τάσης).

-Μετατροπείς συνεχούς ρεύματος σε εναλλασσόμενο (AC/DC).

-Τερματικούς Σταθμούς Μέσης Τάσης με απαραίτητο ηλεκτρολογικό υλικό (πίνακες Μέσης Τάσης).

-Καλωδιώσεις και υλικά διασύνδεσης.

-Σύστημα ελέγχου και μετρήσεων.

-Σύστημα γείωσης – αντικεραυνικής προστασίας.

-Περίφραξη Οικοπέδων

-Συνοδά έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης του Φ/Β πάρκου με τον ΚΥΤ «Μελίτης».

Σημειώνεται ότι το σύνολο της εγκατάστασης προβλέπεται να συνδεθεί στις γραμμές υπερυψηλής τάσης που υφίστανται στην περιοχή. Το προτεινόμενο σημείο σύνδεσης βρίσκεται στον υφιστάμενο υποσταθμό Υπερυψηλής Τάσης του διαχειριστή του δικτύου, 2,5 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του οικισμού Μελίτη στη θέση ΑΗΣ Μελίτης.

Η διάθεση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας του Φωτοβολταϊκού Σταθμού προτείνεται να γίνει στο Δίκτυο, μέσω σύνδεσης στο ΚΥΤ Μελίτη με μία αποκλειστική, νέα Υπόγεια Γραμμή Μεταφοράς Μέσης Τάσης 33kV συνολικού μήκους 9.253 μ.

Παράλληλα με τις εργασίες κατασκευής του Φ/Β Σταθμού θα γίνουν και οι εργασίες διάνοιξης του καναλιού διέλευσης της υπόγειας γραμμής διασύνδεσης μέσης τάσης με το ΚΥΤ Μελίτη.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, το έργο κείται εκτός σχεδίου πόλεως και ορίων οικισμού, λοιπών περιοχών οικιστικής ανάπτυξης (π.χ. περιοχές Β’ Κατοικίας, κλπ), με τα πλησιέστερα σημεία οικιστικής δραστηριότητας να είναι οι οικισμοί του Μεσοχωρίου, σε απόσταση 0,4 χλμ, και ο οικισμός του Μεσοκάμπου σε απόσταση 1,2 χλμ.

Με γοργό βήμα προς το 1 GW

Παράλληλα, χθες η HelleniQ Renewables εξασφάλισε από τη ΡΑΑΕΥ άδεια αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας μέγιστης ισχύος έγχυσης 50 ΜW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 50 MW στη θέση «Βατάκια» της Δημοτικής Ενότητας Πελινναίων του Δήμου Φαρκαδόνας της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων Θεσσαλίας.

Σημειώνεται ότι η HelleniQ Renewables διαθέτει πλέον έργα σε λειτουργία εγκατεστημένης ισχύος 356 MW και έργα σε προχωρημένα στάδια ανάπτυξης με συνολική ισχύ 0,7 GW στην Ελλάδα και στη Ρουμανία. Επιπλέον, στα τέλη της περσινής χρονιάς ανακοινώθηκε μια νέα συμφωνία για εξαγορά έργων ΑΠΕ με συνολική ισχύ 26 MW στην Κύπρο, ενισχύοντας περαιτέρω την παρουσία αλλά και τη γεωγραφική διασπορά του χαρτοφυλακίου.

Με όλα τα παραπάνω ο όμιλος HelleniQ Energy επιταχύνει την ανάπτυξή του στον κλάδο των ΑΠΕ με στόχο την επίτευξη εγκατεστημένης ισχύος τουλάχιστον 1 GW μέχρι το 2025 και πάνω από 2 GW έως το 2030, ενώ το συνολικό χαρτοφυλάκιο έργων υπό ανάπτυξη ξεπερνά τα 4,2 GW.

energypress.gr

More in ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

APXH