ΕΝΦΙΑ 2026: Νέα εκκαθαριστικά για ιδιοκτήτες στη Δυτική Μακεδονία – Πώς θα ενημερωθούν οι δικαιούχοι στην Κοζάνη
Νέα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ για το 2026 αναρτήθηκαν από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), με τη διαδικασία να αφορά χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων σε όλη τη χώρα, μεταξύ αυτών και φορολογούμενους που ενδέχεται να δικαιούνται τη μείωση του φόρου για κύριες κατοικίες σε μικρούς οικισμούς της Δυτικής Μακεδονίας.
Το ενδιαφέρον για την περιοχή της Κοζάνης στρέφεται πλέον στον έλεγχο των νέων πράξεων προσδιορισμού φόρου, καθώς η έκπτωση 50% αφορά συγκεκριμένες περιπτώσεις φορολογουμένων που πληρούν τα προβλεπόμενα κριτήρια.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΑΑΔΕ, η νέα εκκαθάριση αφορά συνολικά 15.689 δικαιώματα κύριας κατοικίας, τα οποία ανήκουν σε 15.304 φυσικά πρόσωπα. Το συνολικό ποσό της μείωσης του φόρου ανέρχεται σε 806.587,66 ευρώ.
Πώς θα ενημερωθούν οι ιδιοκτήτες στην Κοζάνη
Οι φορολογούμενοι που περιλαμβάνονται στη νέα εκκαθάριση θα ενημερωθούν μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος, αλλά και από την προσωπική τους θυρίδα «Τα Μηνύματά μου» στην ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ.
Παράλληλα, μπορούν να εισέλθουν στην πλατφόρμα myAADE και να ελέγξουν το νέο εκκαθαριστικό τους για το φορολογικό έτος 2026. Η σχετική διαδρομή είναι: «Εφαρμογές», «Δημοφιλείς Εφαρμογές», «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ» και στη συνέχεια επιλογή του έτους 2026.
Η διαδικασία αφορά φορολογούμενους που διόρθωσαν τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της κύριας κατοικίας τους στη δήλωση Ε9 μετά την αρχική εκκαθάριση, καθώς και περιπτώσεις στις οποίες δεν είχε ταυτοποιηθεί η κύρια κατοικία κατά την πρώτη εκκαθάριση.
Τι πρέπει να προσέξουν οι δικαιούχοι
Για τη Δυτική Μακεδονία, η προβλεπόμενη μείωση αφορά κύριες κατοικίες σε οικισμούς με πληθυσμό έως 1.700 κατοίκους, υπό τις προϋποθέσεις της σχετικής νομοθεσίας.
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης καλούνται να ελέγξουν τα στοιχεία της κατοικίας τους και το ποσό που αναγράφεται στο νέο εκκαθαριστικό, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν έχει εφαρμοστεί η προβλεπόμενη έκπτωση.
Σε κάθε περίπτωση, η ανάρτηση νέου εκκαθαριστικού δεν σημαίνει ότι όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων της περιοχής δικαιούνται μείωση. Η υπαγωγή στη ρύθμιση εξετάζεται με βάση τα χαρακτηριστικά της κύριας κατοικίας και τα προβλεπόμενα πληθυσμιακά κριτήρια.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν διευκρινίσεις μέσω της υπηρεσίας my1521 της ΑΑΔΕ, τηλεφωνικά στο 1521 τις εργάσιμες ημέρες από τις 07:00 έως τις 20:00 ή ψηφιακά όλο το εικοσιτετράωρο.
Στυλιανή Δερμιτζάκη





