Απόβλητα από αγροτικές εργασίες και οικοδομές γίνονται νέα δομικά υλικά με τη συμμετοχή της Δυτικής Μακεδονίας
Ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που επιχειρεί να δώσει νέα χρήση σε υλικά τα οποία σήμερα καταλήγουν στα απορρίμματα βρίσκεται σε εξέλιξη, με τη συμμετοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Στόχος είναι η αξιοποίηση υπολειμμάτων από αγροτικές δραστηριότητες και αποβλήτων από κατασκευές και κατεδαφίσεις, ώστε να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή νέων, πιο φιλικών προς το περιβάλλον οικοδομικών υλικών.
Στο πρόγραμμα HUBS4BUILD, που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2026 και έχει διάρκεια τεσσάρων ετών, συμμετέχουν 39 φορείς από 13 ευρωπαϊκές χώρες. Το Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας (CluBE) έχει αναλάβει τον επιστημονικό συντονισμό, ενώ τον συνολικό συντονισμό του έργου έχει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Η βασική ιδέα είναι να περιοριστεί η ποσότητα των υλικών που απορρίπτονται και να αξιοποιηθούν ως πρώτη ύλη για νέες κατασκευαστικές εφαρμογές. Αντί να καταλήγουν στα σκουπίδια, υλικά από αγροτικές εργασίες και οικοδομικά απόβλητα θα εξεταστούν ως πιθανές πρώτες ύλες για την παραγωγή δομικών προϊόντων με μικρότερη επιβάρυνση για το περιβάλλον.
Στο πλαίσιο του έργου προβλέπεται η δημιουργία 13 κόμβων κυκλικής οικονομίας, οι οποίοι θα λειτουργήσουν ως σημεία συνεργασίας και δοκιμής νέων λύσεων. Εκεί θα εξεταστούν εννέα διαφορετικά προϊόντα που θα κατασκευάζονται από φυσικά ή ανακυκλωμένα υλικά, με σκοπό να αξιολογηθεί η δυνατότητα αξιοποίησής τους στον κατασκευαστικό κλάδο.
Οι στόχοι περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την αξιοποίηση περίπου 700 τόνων αποβλήτων και την εκπαίδευση 200 επαγγελματιών. Η προσπάθεια συνδέεται με την ανάγκη να περιοριστεί η κατανάλωση νέων πρώτων υλών, αλλά και να μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων που προκύπτουν από την αγροτική παραγωγή και τις οικοδομικές δραστηριότητες.
Για τη Δυτική Μακεδονία, η συμμετοχή του CluBE στον επιστημονικό συντονισμό εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια ανάπτυξης εφαρμογών κυκλικής οικονομίας. Το ζητούμενο είναι η γνώση και οι τεχνολογίες που θα αναπτυχθούν να συμβάλουν στην καλύτερη αξιοποίηση διαθέσιμων υλικών και στη δημιουργία πιο βιώσιμων λύσεων για τις κατασκευές.
Το επόμενο διάστημα αναμένεται να δείξει ποιες από τις προτεινόμενες εφαρμογές μπορούν να περάσουν από το στάδιο των δοκιμών στην πράξη και να αξιοποιηθούν ευρύτερα από τον κατασκευαστικό τομέα.
Αγγελική Βερόγκου





