Απόψεις

Δυτική Μακεδονία: Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης η ένταξη στο Πρόγραμμα Δημογραφικής Ανάπτυξης

Έντονη πολιτική αντιπαράθεση προκάλεσε στη Βουλή η συζήτηση για το Πρόγραμμα Δημογραφικής Ανάπτυξης (Πρόγραμμα Μετεγκατάστασης), με αφορμή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Κατά την πρώτη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Πάρις Κουκουλόπουλος, άσκησε αυστηρή κριτική στην υπουργό Δόμνα Μιχαηλίδου, υποστηρίζοντας ότι το άρθρο 51 του νομοσχεδίου δεν προβλέπει την ένταξη των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων της Δυτικής Μακεδονίας στο πρόγραμμα, διατηρώντας αμετάβλητο το γεωγραφικό πεδίο εφαρμογής του.

Ο κ. Κουκουλόπουλος υποστήριξε ότι η εξέλιξη αυτή έρχεται σε αντίθεση με τη δέσμευση που, σύμφωνα με τον ίδιο, είχε αναλάβει η υπουργός στις 2 Φεβρουαρίου, κατά την απάντησή της σε Επίκαιρη Ερώτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής, όταν είχε δηλώσει ότι η Δυτική Μακεδονία θα ενταχθεί στο πρόγραμμα.

Παράλληλα, έκανε λόγο για πολύμηνη καθυστέρηση στην υλοποίηση της συγκεκριμένης δέσμευσης, σημειώνοντας ότι εξακολουθούν να παραμένουν αναπάντητες κοινοβουλευτικές ερωτήσεις που έχει καταθέσει για το θέμα. Όπως επισήμανε, η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ήδη τη δυνατότητα ένταξης πρόσθετων δήμων και δημοτικών ενοτήτων μέσω κοινής υπουργικής απόφασης, γεγονός που, κατά την άποψή του, θα μπορούσε να είχε αξιοποιηθεί τους προηγούμενους μήνες.

Κατά την παρέμβασή του στην Επιτροπή, ο βουλευτής Κοζάνης κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε νομοτεχνική βελτίωση του άρθρου 51, ώστε να προστεθούν ρητά οι τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Δυτικής Μακεδονίας στο Πρόγραμμα Δημογραφικής Ανάπτυξης, αποφεύγοντας –όπως ανέφερε– νέα καθυστέρηση μέσω της έκδοσης κοινής υπουργικής απόφασης μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Η συζήτηση για το νομοσχέδιο συνεχίζεται στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, με το ζήτημα της ένταξης της Δυτικής Μακεδονίας να αποτελεί ένα από τα βασικά σημεία πολιτικής αντιπαράθεσης. Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στη στάση που θα τηρήσει το Υπουργείο κατά τη συνέχεια της νομοθετικής διαδικασίας και στο εάν θα υπάρξουν αλλαγές στο επίμαχο άρθρο πριν από την ψήφισή του στην Ολομέλεια της Βουλής.

Αγγελική Βερόγκου

Προτεινόμενα άρθρα για εσένα

Απόψεις

Η μετά κορονοϊού εποχή πρέπει να μας βρει έτοιμους

Η μετά κορονοϊού εποχή πρέπει να μας βρει έτοιμους.
Απόψεις

Υβρίζοντας όποιον… κινείται

“Η ευθυνοφοβία και η τακτική να μην υπογράφουμε τίποτα για να μην κατηγορηθούμε για τίποτα δεν είναι καλός σύμβουλος στην