Αύξηση των θανάτων στη Δυτική Μακεδονία παρά τη μείωση σε όλη την Ελλάδα
Μια διαφορετική εικόνα από εκείνη που παρουσιάζει η υπόλοιπη Ελλάδα καταγράφεται στη Δυτική Μακεδονία, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για το πρώτο δεκατετράβδομο του 2026. Ενώ σε πανελλαδικό επίπεδο οι θάνατοι ακολουθούν καθοδική πορεία, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας αποτελεί τη σημαντικότερη εξαίρεση, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση θνησιμότητας μεταξύ όλων των περιφερειών της χώρας.
Τα στοιχεία αφορούν το διάστημα από τις 29 Δεκεμβρίου 2025 έως τις 5 Απριλίου 2026 και αποτυπώνουν μια συνολική μείωση των θανάτων στην Ελλάδα κατά 2,2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Συνολικά καταγράφηκαν 35.604 θάνατοι, δηλαδή 789 λιγότεροι από το 2025, γεγονός που επιβεβαιώνει τη σταδιακή αποκλιμάκωση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια μετά την περίοδο των ιδιαίτερα αυξημένων απωλειών της προηγούμενης εξαετίας.
Ωστόσο, η γενική αυτή εικόνα δεν αντανακλάται στη Δυτική Μακεδονία. Σύμφωνα με την καταγραφή της ΕΛΣΤΑΤ, στην περιοχή σημειώθηκαν 95 περισσότεροι θάνατοι σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, επίδοση που αποτελεί τη μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ των δεκατριών περιφερειών της χώρας. Την ίδια στιγμή, περιφέρειες όπως η Αττική, η Θεσσαλία και η Κρήτη κατέγραψαν σημαντική μείωση των θανάτων, ακολουθώντας τη συνολική πανελλαδική τάση.
Η διαφοροποίηση αυτή προκαλεί εύλογο προβληματισμό, χωρίς όμως να επιτρέπει βιαστικά συμπεράσματα. Η ΕΛΣΤΑΤ δημοσιεύει στοιχεία που αφορούν αποκλειστικά τον αριθμό των θανάτων και όχι τα αίτια που τους προκάλεσαν. Ως εκ τούτου, η αύξηση που παρατηρείται στη Δυτική Μακεδονία δεν μπορεί να συνδεθεί αυτομάτως με κάποιο συγκεκριμένο γεγονός ή παράγοντα.
Παράλληλα, οι δημογράφοι επισημαίνουν ότι η Δυτική Μακεδονία αποτελεί μία από τις πλέον γηρασμένες περιφέρειες της Ελλάδας. Η μακροχρόνια μείωση του πληθυσμού, η χαμηλή γεννητικότητα και η συνεχής μετακίνηση νέων ανθρώπων προς τα μεγάλα αστικά κέντρα έχουν μεταβάλει σημαντικά τη δημογραφική της σύνθεση. Σε περιοχές με μικρότερο πληθυσμό, ακόμη και σχετικά περιορισμένες μεταβολές στον αριθμό των θανάτων μπορούν να εμφανίζονται ιδιαίτερα έντονες στις ετήσιες συγκρίσεις.
Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η αύξηση στη Δυτική Μακεδονία καταγράφεται σε μια περίοδο κατά την οποία, σε εθνικό επίπεδο, η θνησιμότητα βρίσκεται όχι μόνο κάτω από τα επίπεδα του 2025 αλλά και σημαντικά χαμηλότερα από τον μέσο όρο της εξαετίας 2020-2025. Αυτό καθιστά την εικόνα της περιοχής ακόμη πιο ξεχωριστή και ενισχύει την ανάγκη προσεκτικής παρακολούθησης των στοιχείων τους επόμενους μήνες.
Η εξέλιξη αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία για μια περιφέρεια που ήδη βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρές δημογραφικές προκλήσεις. Η γήρανση του πληθυσμού, η πληθυσμιακή συρρίκνωση και οι κοινωνικές μεταβολές αποτελούν διαχρονικά ζητήματα για τη Δυτική Μακεδονία και επηρεάζουν όλους τους δημογραφικούς δείκτες.
Οι επόμενες δημοσιεύσεις της ΕΛΣΤΑΤ θα δείξουν αν η αύξηση των θανάτων στο πρώτο δεκατετράβδομο του 2026 αποτελεί μια συγκυριακή διακύμανση ή αν συνιστά την αρχή μιας ευρύτερης τάσης που θα πρέπει να απασχολήσει τόσο την επιστημονική κοινότητα όσο και τους φορείς δημόσιας υγείας της περιοχής. Μέχρι τότε, η Δυτική Μακεδονία παραμένει η μοναδική περιφέρεια που κινείται αντίθετα από τη συνολική εικόνα της χώρας, σε μια περίοδο όπου η Ελλάδα καταγράφει συνολική αποκλιμάκωση της θνησιμότητας.
Αγγελική Βερόγκου




