Κοζάνη: Αντιδράσεις για το κλείσιμο του «Σχολείου της Χαράς» – Μεταφορά εξοπλισμού εν ώρα λειτουργίας
Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία της Κοζάνη η εικόνα που εκτυλίχθηκε το πρωί της 21ης Μαΐου στον δημοτικό παιδικό σταθμό «Σχολείο της Χαράς», επί της οδού Βογατσικού, ο οποίος οδηγείται σε οριστικό κλείσιμο έπειτα από σχεδόν δύο δεκαετίες λειτουργίας.
Σύμφωνα με καταγγελίες γονέων, ενώ ο παιδικός σταθμός συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία του έως τα τέλη Ιουλίου, συνεργείο και φορτηγό του Δήμου βρέθηκαν στον χώρο προκειμένου να απομακρύνουν σημαντικό μέρος του εξοπλισμού και των αντικειμένων του σταθμού, την ώρα που τα παιδιά παρακολουθούσαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα.
Η εικόνα της σταδιακής «απογύμνωσης» του σχολείου μπροστά στα μάτια μικρών παιδιών και εκπαιδευτικών δημιούργησε, όπως αναφέρουν γονείς, έντονη συναισθηματική φόρτιση και αμηχανία. Πολλοί κάνουν λόγο για έλλειψη ευαισθησίας στον τρόπο διαχείρισης της διαδικασίας κλεισίματος μιας δομής που για χρόνια αποτέλεσε σημείο αναφοράς για δεκάδες οικογένειες της πόλης.
Γονείς θέτουν δημόσια ερωτήματα προς τη δημοτική αρχή σχετικά με την αναγκαιότητα της άμεσης απομάκρυνσης του υλικού πριν από τη λήξη της σχολικής χρονιάς, υποστηρίζοντας ότι η διαδικασία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί κατά τη θερινή περίοδο και μετά την ολοκλήρωση της λειτουργίας του σταθμού.
Παράλληλα, εκφράζεται έντονη ανησυχία για το μέλλον του προσωπικού και κυρίως των παιδαγωγών που στελέχωναν τη δομή. Όπως υποστηρίζουν οι οικογένειες, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για το πού θα τοποθετηθούν οι εκπαιδευτικοί την επόμενη σχολική χρονιά, γεγονός που – όπως σημειώνουν – στερεί από τους γονείς τη δυνατότητα να ακολουθήσουν πρόσωπα με τα οποία τα παιδιά έχουν ήδη αναπτύξει δεσμό εμπιστοσύνης.
Το θέμα έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με πολίτες να ζητούν εξηγήσεις και μεγαλύτερο σεβασμό απέναντι στα παιδιά, τους γονείς και τους εργαζόμενους της δομής.
Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη τοποθέτηση από τον Δήμος Κοζάνης σχετικά με τις συνθήκες υπό τις οποίες πραγματοποιήθηκε η μεταφορά του εξοπλισμού, ούτε για τον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας για τον παιδικό σταθμό και το προσωπικό του.
Στυλιανή Δερμιτζάκη





