Δυτ. Μακεδονία

Η 1η συνάντηση του δικτύου εμπλεκομένων μερών του έργου GREEN LUPO (Interreg Europe) πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην Κοζάνη

Η 1η Συνάντηση του Δικτύου Εμπλεκομένων Μερών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας του έργου GREEN LUPO πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2025 στην Κοζάνη και συγκεκριμένα στην Αίθουσα Φίλιππος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (Περιοχή ΖΕΠ).

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας υποδέχθηκε εκπροσώπους από τους εμπλεκόμενους φορείς, και ειδικότερα από το Δήμο Καστοριάς, το Δήμο Κοζάνης, το ΤΕΕ/Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας, το Περιφερειακό Ταμείο Δυτικής Μακεδονίας, Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Προγράμματος Δυτική Μακεδονία, το Ινστιτούτο Δίκαιης Μετάβασης, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης και το Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας.

Η κα Χριστοπούλου Παρασκευή, Δρ. Συγκοινωνιολόγος, Προϊσταμένη του Τμήματος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Έξυπνης Εξειδίκευσης και Καινοτομίας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και Συντονίστρια του έργου GREEN LUPO, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και έκανε μία παρουσίαση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και των ευρωπαϊκών έργων που υλοποιεί. Στη συνέχεια, ο κ. Βασίλης Μαχαιράς, στέλεχος του Τμήματος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Έξυπνης Εξειδίκευσης και Καινοτομίας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, παρουσίασε τη συμβολή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και τη σημασία του έργου GREEN LUPO για την περιοχή, ενώ αναφέρθηκε στην εναρκτήρια συνάντηση των εταίρων του έργου, που πραγματοποιήθηκε στο Eupen του Βελγίου όπου στην διήμερη εκδήλωση συγκεντρώθηκαν εταίροι και εμπειρογνώμονες από δέκα ευρωπαϊκές περιφέρειες για να διερευνήσουν προσεγγίσεις στη διαχείριση χρήσεων γης.

Συνοπτικά, συζητήθηκε το πρόβλημα της υπερβολικής αστικοποίησης των ανοιχτών χώρων που επηρεάζει αρνητικά διάφορες περιβαλλοντικές πτυχές. Για παράδειγμα, ο κατακερματισμός των φυσικών οικοτόπων διαταράσσει τους πράσινους διαδρόμους και υποβαθμίζει τα τοπία. Επιπλέον, η επέκταση των δομημένων περιοχών μειώνει τη βιοποικιλότητα και τον πλούτο των ειδών χρησιμοποιώντας γη και επηρεάζοντας τις λειτουργίες των οικοσυστημάτων. Σχετικά με τον στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μηδενικό καθαρό ισοζύγιο χρήσης/δέσμευσης γης έως το 2050, συζητήθηκαν περιπτώσεις υποβαθμισμένων περιοχών που θα μπορούσαν δυνητικά να επαναχρησιμοποιηθούν καθώς και οι κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές προεκτάσεις τους.

Ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των συμμετεχόντων σχετικά με τις παρουσιάσεις και τη συνολική εμπειρία συμμετοχής των εκπροσώπων των Εμπλεκομένων Μερών στο έργο GREEN LUPO.

* Το έργο GREEN LUPO χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Interreg Europe και στοχεύει στην υποστήριξη των εμπλεκομένων αρχών που είναι υπεύθυνες για την αναθεώρηση τυπικών μέσων πολιτικής χρήσης γης (π.χ. χωροταξικοί νόμοι, κρατικά αναπτυξιακά σχέδια, περιφερειακά σχέδια, υπερτοπικά και τοπικά προγράμματα χωροταξικού σχεδιασμού, προγράμματα χρηματοδότησης ανάπτυξης γης). Κομβικό στοιχείο του έργου αποτελεί η επίτευξη του στόχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μηδενική καθαρή κατάληψη γης έως το 2050.

Ιστότοπος έργου:

https://www.interregeurope.eu/green-lupo

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε:

Χριστοπούλου Παρασκευή, Δρ Συγκοινωνιολόγος, Προϊσταμένη Τμήματος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Έξυπνης Εξειδίκευσης και Καινοτομίας Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, τηλ. 2461052726, email: p.christopoulou@pdm.gov.gr

 

Προτεινόμενα άρθρα για εσένα

Δυτ. Μακεδονία

5 νέα κρούσματα κορονοϊού και κανένας θάνατος το τελευταίο 24ωρο

Ανακοινώνονται 5 νέα κρούσματα του κορονοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας. Τα 4 σχετίζονται με γνωστή συρροή κρουσμάτων και το 1
Δυτ. Μακεδονία

Κ. Χατζηδάκης: Έκτακτες επιχορηγήσεις έως €1,5 δισ. στις λιγνιτικές περιοχές

Την εκταμίευση έως και 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ για τις λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης προβλέπει το Ταμείο