Η Κοζάνη συγχωνεύει τα ληξιαρχεία της για καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών

Ο Δήμος Κοζάνης προχωρά σε σημαντική αναδιοργάνωση των ληξιαρχείων του, με την ενοποίηση πέντε υφιστάμενων υπηρεσιών σε ένα ενιαίο κεντρικό ληξιαρχείο στην Κοζάνη. Συγκεκριμένα, τα ληξιαρχεία των δημοτικών ενοτήτων Αιανής, Ελίμειας, Ελλησπόντου, Δημ. Υψηλάντη και Κοζάνης συγχωνεύονται στο νέο κεντρικό ληξιαρχείο, το οποίο θα λειτουργεί στην έδρα του Δήμου, στην Κοζάνη.
Η πρωτοβουλία αυτή υλοποιείται σε συνέχεια αιτήματος της δημοτικής αρχής και στο πλαίσιο των ευρύτερων μεταρρυθμίσεων που προωθεί το Υπουργείο Εσωτερικών για τον δημόσιο τομέα. Στόχος είναι η βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών, η μείωση της γραφειοκρατίας και η καλύτερη κατανομή προσωπικού και αρμοδιοτήτων.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, η ενοποίηση των ληξιαρχείων θα διευκολύνει τους πολίτες, οι οποίοι πλέον θα γνωρίζουν με ακρίβεια σε ποιο σημείο θα διεκπεραιώνονται οι ληξιαρχικές πράξεις – όπως γέννηση, γάμος ή θάνατος – περιορίζοντας τη σύγχυση που δημιουργεί η ύπαρξη πολλών ληξιαρχείων στον ίδιο Δήμο. Παράλληλα, η συγκέντρωση των υπηρεσιών σε μία δομή μειώνει τα λειτουργικά έξοδα, απλοποιεί τη συντήρηση και τις μεταφορές αρχείων και διευκολύνει την ψηφιοποίηση των δεδομένων, εξασφαλίζοντας την ασφαλή διαχείριση των πληροφοριών.
Ο Δήμος Κοζάνης τονίζει ότι η ενοποίηση των ληξιαρχείων αποτελεί σημαντικό βήμα για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, κάνοντας την εξυπηρέτηση πιο γρήγορη, οργανωμένη και αποτελεσματική. Οι πολίτες θα έχουν πλέον ένα κεντρικό σημείο αναφοράς για όλες τις ληξιαρχικές τους ανάγκες, ενώ η δημοτική διοίκηση θα μπορεί να διαχειρίζεται πιο αποδοτικά τις υπηρεσίες της.