Connect with us

Σε ποσοστό 95% οι εργασίες του αγωγού φυσικού αερίου Δυτικής Μακεδονίας

ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Σε ποσοστό 95% οι εργασίες του αγωγού φυσικού αερίου Δυτικής Μακεδονίας

Έτοιμος για τον χειμώνα πρόκειται να είναι ο αγωγός υψηλής πίεσης Δυτικής Μακεδονίας του ΔΕΣΦΑ καθώς οι εργασίες του βρίσκονται στην τελική ευθεία.

Όπως εξηγούν πηγές από τον ΔΕΣΦΑ στο ypodomes.com, ο αγωγός είναι ολοκληρωμένος σε ποσοστό 95%, που πρακτικά σημαίνει ότι απομένουν μόνο λίγες λεπτομέρειες για να παραδοθεί. Όσον αφορά τα συνοδευτικά έργα του αγωγού, όπως ο μετρητικός σταθμός, αυτά όπως επισημαίνουν βρίσκονται σε ποσοστό ολοκλήρωσης περί το 90%.

Ο αγωγός Δυτικής Μακεδονίας θα μπει στο σύστημα τον Οκτώβριο, ενώ θα έχει προηγηθεί μια δοκιμαστική λειτουργία διάρκειας περίπου ενός μήνα.

Στο μεταξύ, αυτοψία διενήργησαν προχθές, Τρίτη, η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ Maria Rita Galli και ο Ανώτατος Διευθυντής Ανάπτυξης Υποδομών/Διαχείρισης Έργων του Διαχειριστή Ιωάννης Χωματάς οι οποίοι επιθεώρησαν τις εργασίες και διαπιστώθηκε η σημαντική πρόοδος που έχει υπάρξει στο έργο.

Με την παράδοση του, ο αγωγός θα μπορεί να υποστηρίζει και τη μεταφορά υδρογόνου (hydrogen-ready) και ενδέχεται να συνδεθεί με τον ελληνικό διάδρομο υδρογόνου (Dedicated H2 Backbone), αποτελώντας μέρος του δικτύου διακίνησης ανανεώσιμων αερίων στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο έχει ανάδοχο τη κοινοπραξία Prometheus Gas S.A.-Damco Energy S.A., υπεργολάβο την Avax S.A., το Detailed Engineering έχει αναλάβει η C&M Engineering S.A., το Third Party Inspection η Moody Tottrup Hellas S.A., την εποπτεία η Asprofos S.A. και προμηθευτής σωλήνων είναι η εταιρεία Σωληνουργεία Α.Ε..

Τα χαρακτηριστικά του

Σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά του, ο αγωγός είναι μήκους 157 χλμ. και θα εξασφαλίσει την ομαλή μετάβαση των Περιφερειών Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας στη εποχή μετά το λιγνίτη, παρέχοντας πρόσβαση στο φυσικό αέριο σε πλήθος νέων περιοχών και χρηστών.

Πιο συγκεκριμένα, αποτελείται από 157 χλμ. αγωγού φυσικού αερίου υψηλής πίεσης από τα οποία τα:

– 93,4 χλμ./αγωγό 30” ΥΠ ξεκινά από την περιοχή του υφιστάμενου βανοστασίου στα Τρίκαλα Ημαθίας και θα καταλήγει βόρεια της Πτολεμαΐδας (νέο βανοστάστιο Κομνηνά)

– 29,8 χλμ./ αγωγό 14” ΥΠ κλάδος για την σύνδεση με το Μ Καρδιάς

– 3,4 χλμ./ αγωγό 10’’ ΥΠ κλάδος για την σύνδεση με το Μ/Ρ Άσπρου Σκύδρας

– 9,1 χλμ./ αγωγό 10’’ ΥΠ κλάδος για την σύνδεση με το Μ/Ρ Περδίκα Εορδέας

– 21,3 χλμ./ αγωγό 10” ΥΠ κλάδος για την τροφοδοσία των περιοχών Βέροια/Νάουσα συμπεριλαμβανομένων όλων των απαιτούμενων συνοδών εγκαταστάσεων και βανοστασίων για την ορθή λειτουργία του έργου, καθώς και προβλέψεις μελλοντικών επεκτάσεων.

Όσον αφορά τη διαδρομή, ο αγωγός και οι κλάδοι του θα διασχίζουν τις Περιφέρειες Κεντρικής (Π.Ε. Ηµαθίας, Πέλλας) και ∆υτικής Μακεδονίας (Π.Ε. Κοζάνης, Φλώρινας), ξεκινώντας από τα Τρίκαλα Ημαθίας και καταλήγοντας στην Καρδιά Κοζάνης, καθιστώντας εφικτή την προμήθεια φυσικού αερίου σε νέες περιοχές και διασφαλίζοντας την πιθανή πρόσβαση νέων χρηστών (βιοµηχανικών, βιοτεχνικών, αγροτικών & οικιακών καταναλώσεων) στην ευρύτερη περιοχή.

Επιπλέον, το έργο θα περιλαμβάνει τον σταθμό μέτρησης της Καρδιάς για την παροχή των εγκαταστάσεων τηλεθέρμανσης για τις πόλεις Κοζάνη, Πτολεμαΐδα και Αμύνταιο, καθώς και βανοστάσια για την παροχή άλλης κατανάλωσης στην περιοχή.

ypodomes.com

More in ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

APXH