ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Νέα εποχή της ΔΕΗ: Δυτική Μακεδονία στην πρώτη γραμμή
Σε μια περίοδο μεγάλων ανακατατάξεων στον ενεργειακό τομέα παγκοσμίως, η ΔΕΗ δείχνει αποφασισμένη να αναγεννηθεί και να εδραιώσει τη θέση της ως ηγέτης της ενεργειακής μετάβασης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Με επίκεντρο την καινοτομία, τη βιωσιμότητα και τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό, ο Όμιλος περνά στη φάση της πλήρους υλοποίησης ενός φιλόδοξου επενδυτικού σχεδίου που φτάνει τα 10,1 δισ. ευρώ μέχρι το 2027.
Στην ετήσια Γενική Συνέλευση, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, έδωσε το στίγμα της νέας στρατηγικής. Με κεντρικό άξονα το καθετοποιημένο επιχειρηματικό μοντέλο, η ΔΕΗ επιδιώκει να μεταμορφωθεί σε κορυφαίο PowerTech Όμιλο, ενσωματώνοντας την παραγωγή, διανομή, αποθήκευση και ψηφιακή εξυπηρέτηση σε ένα ενιαίο, αποδοτικό σχήμα.
Το τέλος μιας εποχής και η αρχή μιας νέας
Ένα από τα πιο καθοριστικά βήματα είναι η οριστική έξοδος από τη λιγνιτική εποχή. Η τελευταία λιγνιτική μονάδα, η Πτολεμαΐδα 5, θα κλείσει μέχρι το τέλος του 2026, μετατρεπόμενη σε μονάδα φυσικού αερίου ανοικτού κύκλου ισχύος 350 MW. Η απολιγνιτοποίηση αναμένεται να απαλλάξει τον Όμιλο από ετήσιες ζημιές περίπου 200 εκατομμυρίων ευρώ, σφραγίζοντας τη στροφή προς ευέλικτες και καθαρές μορφές ενέργειας. Παράλληλα, επενδύσεις σε μονάδες φυσικού αερίου κλειστού κύκλου και peakers, καθώς και η αξιοποίηση της αποθήκευσης ενέργειας (μπαταρίες και αντλησιοταμιευτικά), δημιουργούν ένα νέο παραγωγικό μοντέλο με συνολική ισχύ 2,8 GW, το οποίο θα υποστηρίζει τη στοχαστική φύση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).
Πράσινη ενέργεια, ψηφιακά δίκτυα και διεθνής επέκταση
Ο πιο φιλόδοξος στόχος αφορά την εκρηκτική ανάπτυξη του πράσινου χαρτοφυλακίου: από 5,5 GW στο τέλος του 2024, η ΔΕΗ στοχεύει στα 11,8 GW το 2027. Μεγάλο μέρος της ισχύος αυτής προέρχεται από επενδύσεις στην Ελλάδα, αλλά και στη Ρουμανία, την Ιταλία, τη Βουλγαρία και σύντομα στην Κροατία, μέσω συνεργασιών όπως αυτή με τον Όμιλο Metlen. Στον τομέα των δικτύων, η ΔΕΗ δίνει έμφαση στην αναβάθμιση και ψηφιοποίηση των υποδομών, αυξάνοντας τη Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση από 4,9 δισ. ευρώ το 2024 σε 6 δισ. το 2027, γεγονός που αποτυπώνει τη σταθερή πρόοδο του ΔΕΔΔΗΕ αλλά και του δικτύου διανομής στη Ρουμανία.
Η ΔΕΗ καινοτομεί και στις τηλεπικοινωνίες
Σε μια απρόσμενη αλλά στρατηγικά εύστοχη στροφή, η ΔΕΗ μπαίνει δυναμικά και στην αγορά των τηλεπικοινωνιών. Μετά την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών (FTTH), η είσοδός της στη λιανική φέρνει ανταγωνιστικά πακέτα internet σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, με ταχύτητες που φτάνουν έως 1 Gbps και ξεκάθαρη στόχευση στις αγορές των πόλεων και της περιφέρειας. Πρόκειται για έναν κλάδο που δεν συνδέεται άμεσα με την ενέργεια, αλλά αποτελεί κρίσιμο εργαλείο για τη στρατηγική της «έξυπνης επιχείρησης»: ενιαία τιμολόγηση, ολοκληρωμένες υπηρεσίες ενέργειας και συνδεσιμότητας, και αξιοποίηση των δεδομένων για καλύτερη εξυπηρέτηση πελατών.
Retail και νέες υπηρεσίες: Πελατοκεντρική αναγέννηση
Η νέα ΔΕΗ δεν περιορίζεται στην παροχή ρεύματος. Προσφέρει πλέον φωτοβολταϊκά στις στέγες, αντλίες θερμότητας, υπηρεσίες ενεργειακής συμβουλευτικής και λύσεις ηλεκτροκίνησης. Διαθέτει ήδη 3.300 σημεία δημόσιας φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, καθιστώντας την ηγέτιδα δύναμη στη νέα αγορά. Στον κλάδο της λιανικής, το βάρος δίνεται στους πελάτες υψηλής και μέσης αξίας, με στόχο όχι μόνο τη διατήρηση αλλά και τη μεγιστοποίηση του μεριδίου τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ποσοστό των πελατών που επιλέγουν υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας αυξήθηκε από 2% το 2021 σε 19% το 2024 – μια εντυπωσιακή επίδοση που δείχνει τη δυναμική της στρατηγικής.
Το βλέμμα στο μέλλον: Απόδειξη και υπόσχεση ταυτόχρονα
Η τελευταία τριετία λειτούργησε ως «proof of concept» για το νέο επιχειρηματικό μοντέλο της ΔΕΗ. Τα EBITDA διπλασιάστηκαν, οι ΑΠΕ αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 50% της συνολικής ισχύος, και η διεθνής επέκταση εξελίσσεται μεθοδικά. Ενώ το επενδυτικό πλάνο 2025-2027 συνεχίζεται, στον ορίζοντα υπάρχει και ένας ακόμα «κρυμμένος άσσος»: το mega data center στη Δυτική Μακεδονία, με αρχική ισχύ 300 MW, το οποίο θα δώσει περαιτέρω ώθηση στην κερδοφορία όταν οριστικοποιηθούν οι συμφωνίες με παγκόσμιους τεχνολογικούς κολοσσούς. Με στόχο τα καθαρά κέρδη άνω των 800 εκατ. ευρώ και μέρισμα 1 ευρώ ανά μετοχή μέχρι το 2027, η ΔΕΗ αποδεικνύει ότι ο ενεργειακός μετασχηματισμός δεν είναι απλώς αναγκαιότητα. Είναι ευκαιρία – και μάλιστα μετρήσιμη, επενδυτικά ελκυστική και κοινωνικά ωφέλιμη.
