ΑΠΟΨΕΙΣ
Καλλιόπη Βέττα: «Να δοθούν ειδικά κίνητρα για την ενίσχυση του τουρισμού στη Δυτική Μακεδονία»
– Κατάθεση κοινοβουλευτικής ερώτησης
Η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης και Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Καλλιόπη Βέττα κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Τουρισμού και τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με θέμα «Να δοθούν στοχευμένα κίνητρα και να υπάρξουν ειδικές δράσεις για την ενίσχυση του τουρισμού στην Δυτική Μακεδονία».
Η ερώτηση, η οποία συνυπογράφεται από τον Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Μίλτο Ζαμπάρα, αναδεικνύει την κυβερνητική αδράνεια στην λήψη ουσιαστικών μέτρων για την ενίσχυση του τουρισμού στην Δυτική Μακεδονία, αλλά και για την διευθέτηση του χωροταξικού σχεδιασμού που προηγείται οποιασδήποτε λύσης και προοπτικής για την περιοχή.
Όπως τονίζει στην ερώτησή της η κ. Βέττα, η περιοχή παραμένει εκτός τουριστικού χάρτη και εκτός σχεδιασμού και μέριμνας από την κυβέρνηση γενικά, και το αρμόδιο Υπουργείο Τουρισμού, ειδικότερα.
Παράλληλα, δεν υφίσταται κανένα σχέδιο για την χωροταξική προσέγγιση που να ευνοεί ένα πρότυπο τουριστικής ανάπτυξης που να στηρίζεται στην ποικιλομορφία και ποιότητα των τουριστικών πόρων και υποδομών, ενώ έκδηλη είναι η απουσία οποιουδήποτε μέτρου για την γενικότερη ενίσχυση της περιοχής, παρά την υποτιθέμενη ρήτρα δίκαιης μετάβασης.
Όπως τονίζει η Βουλευτής, εξαιτίας της στρεβλής και άναρχης οικονομικής επέκτασης, ο πρωτογενής τομέας και η τουριστική ανάπτυξη είναι αδύνατον να συνυπάρξουν με τις απέραντες εκτάσεις φωτοβολταϊκών πάρκων και ανεμογεννητριών σε γεωργική γη, δασικές εκτάσεις, σπάνια οικοσυστήματα, λίμνες και βοσκοτόπια, γεγονός που αναδεικνύει τα αδιέξοδα του υφιστάμενου «σχεδιασμού».
Συνεπαγωγικά, η κ. Βέττα απευθύνει στους Υπουργούς ερωτήματα σχετικά με τις δράσεις και τα προγράμματα για την στήριξη του τουρισμού στην Π.Δ.Μ., αλλά και σε ποιες παρεμβάσεις προτίθενται να προβούν ως προς τον χωροταξικό σχεδιασμό, προκειμένου να αναπτυχθεί η τουριστική δραστηριότητα μέσω της διασύνδεσής της με τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, και της αξιοποίησης των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
Επίσης, αναφερόμενη στο πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» για το 2025, ζητάει από την αρμόδια Υπουργό να απαντήσει αν προτίθεται να εφαρμόσει το κίνητρο της αυξημένης επιδότησης ειδικά για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας για την κάλυψη του κόστους διαμονής και μετακίνησης των δικαιούχων που θα την επιλέξουν για την φθινοπωρινή ή την χειμερινή περίοδο των διακοπών τους,
Όπως τονίζει η Βουλευτής, η ανάπτυξη του τουρισμού στην Περιφέρεια αποτελεί εργαλείο άσκησης πολιτικής για την αντιμετώπιση της συνεχούς μείωσης του Α.Ε.Π., της ανεργίας, της υπογεννητικότητας και της εγκατάλειψης της υπαίθρου, αλλά και μοχλό ανάπτυξης και ευημερίας της τοπικής κοινωνίας.
Αύριο, στις 13:00, η κ. Βέττα, θα μιλήσει στην Βουλή, στην πρώτη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, ως εισηγήτρια εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. σε νομοσχέδιο του Υπουργείο Τουρισμού.
Αθήνα, 8 Ιανουαρίου 2025
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς
Τουρισμού
Περιβάλλοντος και Ενέργειας
ΘΕΜΑ :«Να δοθούν στοχευμένα κίνητρα και να υπάρξουν ειδικές δράσεις για την ενίσχυση του τουρισμού στην Δυτική Μακεδονία»
Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας αποτελεί περιοχή με εξέχουσα φυσική ομορφιά και σπάνια πολιτιστική κληρονομιά, γεγονός που της προσδίδει ένα απαράμιλλο χαρακτήρα με απεριόριστες δυνατότητες για ανάπτυξη εναλλακτικών-θεματικών μορφών τουρισμού.
Παρά ταύτα, η περιοχή παραμένει εκτός τουριστικού χάρτη και, δυστυχώς, εκτός σχεδιασμού και μέριμνας από την κυβέρνηση γενικά, και το αρμόδιο Υπουργείο Τουρισμού, ειδικότερα.
Την ίδια ώρα, η βίαιη και άναρχη απολιγνιτοποίηση που εξαγγέλθηκε απροειδοποίητα το 2019 από τον Πρωθυπουργό συνεχίζει να διαλύει τον οικονομικό και παραγωγικό ιστό της και εμποδίζει έτι περαιτέρω την ανάπτυξη των ανωτέρω μορφών τουρισμού που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως ανάχωμα στην κατακρήμνιση του Α.Ε.Π., στη μεγάλη ανεργία, στη γήρανση του πληθυσμού και στη δημογραφική κατάρρευση.
Ειδικά για το τελευταίο ζήτημα πρέπει να τονιστεί ότι, αν και δια στόματος του Πρωθυπουργού το δημογραφικό πρόβλημα έχει χαρακτηρισθεί ήδη από το 2023 ως «υπαρξιακό στοίχημα για το μέλλον», η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι μια περιοχή που σημειώνει αρνητικές καταγραφές σε όλους τους δημογραφικούς, ποσοτικούς και ποιοτικούς, δείκτες, με την γήρανση του πληθυσμού να είναι αυξανόμενη. Ειδικότερα, οι νέοι εγκαταλείπουν την Περιφέρεια προς αναζήτηση εργασίας ενώ, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Δημογραφικών Ερευνών και Μελετών (ΙΔΕΜ), ο πληθυσμός της συρρικνώνεται κατά 11,34%, την ώρα που τα επίσημα στατιστικά στοιχεία καταγράφουν μείωση πληθυσμού για την περίοδο 2011-2021 κατά 10,1%.
Παράλληλα, παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι στα άμεσα σχέδια της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της μεταλιγνιτικής κρίσης είναι η υλοποίηση ολοκληρωμένου Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης που θα έχει στόχο τον «ολικό αναπτυξιακό μετασχηματισμό των λιγνιτικών περιοχών της χώρας μέσα από τη δημιουργία στρατηγικών δυνατοτήτων με σκοπό τη διατήρηση και ενίσχυση του κοινωνικού τους ιστού», η διαβεβαίωση αυτή παραμένει μέχρι σήμερα κενό γράμμα.
Πέντε χρόνια μετά, δεν υπάρχει καμία ουσιαστική λύση για την ενίσχυση της Δυτικής Μακεδονίας και την στήριξη των εργαζομένων και των ανέργων. Η κυβερνητική αδράνεια είναι πρωτοφανής, ειδικά για τη λήψη άμεσων θεσμικών μέτρων και παρεμβάσεων σε διακηρυγμένους τομείς όπως η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και η δίκαιη μετάβαση για τη δημιουργία θέσεων εργασίας στους τομείς της πράσινης ενέργειας, της γεωργίας, του βιώσιμου τουρισμού, της βιομηχανίας και της βιοτεχνίας και της ψηφιακής οικονομίας και εκπαίδευσης.
Επιπλέον, η χωροταξική προσέγγιση του τουρισμού για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας δεν προσφέρει ένα πλαίσιο για δράσεις που ανταποκρίνονται στις δυνατότητες και τις ανάγκες του συγκεκριμένου χώρου και ισορροπημένη σύνθεση δραστηριοτήτων και απασχόλησης. Δεν ευνοεί ένα πρότυπο τουριστικής ανάπτυξης που να στηρίζεται στην ποικιλομορφία και ποιότητα των τουριστικών πόρων και υποδομών και στην διασύνδεση των διάφορων πόρων σε ένα ενιαίο αλλά πολυσύνθετο προϊόν και δεν λαμβάνει υπόψη την κλιματική αλλαγή, ούτε ανταποκρίνεται στο όραμα της βιώσιμης ανάπτυξης.
Πρέπει να τονιστεί, εξάλλου, ότι τα παραπάνω σημειώνονται, παρά την υποτιθέμενη ρήτρα δίκαιης μετάβασης η οποία ουδέποτε υλοποιήθηκε, για την ειδική ενίσχυση της Περιφέρειας με συγκεκριμένες δράσεις σε κάθε νομοθετική πρωτοβουλία—νομοσχέδιο.
Ένα τελευταίο παράδειγμα καταγράφεται από την αβελτηρία του Υπουργείου Τουρισμού. Στο νέο πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» που εξαγγέλθηκε με στόχο την ενίσχυση του ορεινού και χειμερινού τουρισμού, δεν προβλέπεται – για την κάλυψη του κόστους διαμονής και μετακίνησης των δικαιούχων – το κίνητρο της αυξημένης επιδότησης, ειδικά για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Επιπλέον, μέχρι σήμερα κανένα άλλο μέτρο ενίσχυσης των φυσικών προσώπων για την οικονομική στήριξη της τουριστικής δραστηριότητας στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας δεν έχει υλοποιηθεί, π.χ. παρόμοιο με αυτά του North Evia – Samos Pass, την ώρα που οι καταστροφικές συνέπειες στην περιοχή από την απολιγνιτοποίηση είναι εξίσου ή περισσότερο δριμείες και μόνιμες.
Επειδή, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας λυγίζει κάτω από το βάρος της βίαιης απολιγνιτοποίησης, της δημογραφικής κατάρρευσης, και έλλειψης ενός διαφοροποιημένου παραγωγικού μοντέλου,
Επειδή, παρουσιάζει διαχρονικά τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας μεταξύ των 13 Περιφερειών της χώρας,
Επειδή, παρά την ρήτρα δίκαιης μετάβασης που ισχύει στα χαρτιά για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας καμία ειδική μεταχείριση ή παρέμβαση δεν υφίσταται, αλλά αντιθέτως οι άνθρωποί της έχουν εγκαταλειφθεί στη μοίρα τους,
Επειδή, ο πρωτογενής τομέας και η τουριστική ανάπτυξη είναι αδύνατο να συνυπάρξουν με τις απέραντες εκτάσεις φωτοβολταϊκών πάρκων και ανεμογεννητριών σε γεωργική γη, δασικές εκτάσεις, σπάνια οικοσυστήματα, λίμνες και βοσκοτόπια,
Επειδή, από πλευράς Υπουργείου Τουρισμού δεν υπάρχει στόχευση για την ενίσχυση της Περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας, η οποία διαθέτει μοναδικά πλεονεκτήματα για την ανάδειξή της σε προορισμό των εναλλακτικών – θεματικών μορφών τουρισμού.
Ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί:
- Με ποιες δράσεις και προγράμματα προτίθενται να στηρίξουν τον εγχώριο τουρισμό προς την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας;
- Σκοπεύουν στο πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» για το 2025 να υπάρξει το κίνητρο της αυξημένης επιδότησης ειδικά για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, για την κάλυψη του κόστους διαμονής και μετακίνησης των δικαιούχων που θα την επιλέξουν για την φθινοπωρινή ή την χειμερινή περίοδο των διακοπών τους;
- Προτίθενται, στη λογική του North Evia-Samos Pass, να υλοποιήσουν παρόμοιο πρόγραμμα, ως μέτρο ενίσχυσης φυσικών προσώπων για την οικονομική στήριξη της τουριστικής δραστηριότητας των περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας που πλήττονται οξεία και μόνιμα από την ανεργία και την δημογραφική κρίση; Αν ναι, πότε θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα αυτό;
- Σε ποιες παρεμβάσεις προτίθενται να προβούν ως προς τον χωροταξικό σχεδιασμό της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας ώστε να αναπτυχθεί η τουριστική δραστηριότητα μέσω της διασύνδεσής της με τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα και της αξιοποίησης εναλλακτικών μορφών τουρισμού;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Βέττα Καλλιόπη
Ζαμπάρας Μίλτος