Connect with us

Πώς ιδρώνουν τα μάτια μας

Uncategorized

Πώς ιδρώνουν τα μάτια μας

Πηγαίνετε στο γυμναστήριο και όταν ο προπονητής έχει πραγματική όρεξη, καταλήγετε να νιώθετε πως ‘τρέχει’ ιδρώτας από τα μάτια σας. Σίγουρα ‘τρέχει’ μέσα στα μάτια σας και ενίοτε ενοχλεί. Υπάρχουν και φορές που προκαλεί και τσούξιμο. Τι συμβαίνει;

Ιδρώνουν τα μάτια;

Στην εγκυκλοπαίδεια της οφθαλμολογίας αναφέρεται πως «οι ιδρωτοποιοί αδένες του βλεφάρου είναι εκκρινής ή αποκρινής φύσης. Βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια του δέρματος του βλεφάρου και μπορούν να προκαλέσουν διάφορες παθολογίες των βλεφάρων.

Σε ό,τι αφορά τη δομή, το δέρμα του βλεφάρου είναι πιο λεπτό από άλλα μέρη του σώματος και περιέχει τόσο ιδρωτοποιούς αδένες όσο και τρίχες. Οι εκκρινείς αδένες είναι ο πιο κοινός ιδρωτοποιός αδένας στο σώμα. Αποτελούνται από έναν ενιαίο πόρο και είναι πιο άφθονοι στις παλάμες, τα πέλματα και τις μασχάλες.

Οι αποκρινείς αδένες βρίσκονται σε σχετικά λιγότερες περιοχές του σώματος, κυρίως στις μασχάλες, γύρω από τις θηλές, τα εξωτερικά γεννητικά όργανα και περιστασιακά σε μικρό αριθμό στην κοιλιά, το στήθος και τα βλέφαρα. Είναι πιο πολλοί στο κάτω βλέφαρο και τα ανοίγματα των πόρων τους συνδέονται στενά με τις βλεφαρίδες.

Το βλέφαρο περιέχει επίσης, αδένες Moll. Πρόκειται για τροποποιημένους αποκρινείς ιδρωτοποιούς αδένες που βρίσκονται στο περιθώριο του βλεφάρου, δίπλα στη βάση των βλεφαρίδων και μπροστά από τους μεϊβομιανούς αδένες».

Οι σμηγματογόνοι αδένες βρίσκονται κάτω από τους πόρους του δέρματος και παράγουν σμήγμα, μια λιπαρή ουσία. Το σμήγμα βοηθά στο να διατηρείται το δέρμα προστατευμένο και ενυδατωμένο.

Σύμφωνα με το Medical News Today, η υπερβολική παραγωγή σμήγματος ή λαδιού μπορεί να οδηγήσει σε λιπαρό δέρμα. Αυτό μπορεί να συμβεί οπουδήποτε στο σώμα, συμπεριλαμβανομένων των βλεφάρων.

Τα λιπαρά βλέφαρα μοιάζουν με ιδρωμένα βλέφαρα, κάτι που μπορεί να προκληθεί από το στρες, τους περιβαλλοντικούς παράγοντες, τις ορμονικές αλλαγές, τη γενετική και το σκληρό (όχι απαλό) καθάρισμα.

Γιατί ‘λιώνει’ στον ιδρώτα το πρόσωπο;

Κατά τη Mayo Clinic, η υπεριδρωσία είναι η υπερβολική εφίδρωση που δεν σχετίζεται πάντα με τη ζέστη ή την άσκηση.

Ο τύπος υπεριδρωσίας που συνήθως επηρεάζει τα χέρια, τα πόδια, τις μασχάλες ή το πρόσωπο προκαλεί τουλάχιστον ένα επεισόδιο την εβδομάδα όταν είμαστε ξύπνιοι. Η εφίδρωση συνήθως συμβαίνει και στις δύο πλευρές του σώματος.

Η υπεριδρωσία προσώπου προκαλείται λόγω υπερδιέγερσης των εκκρινών αδένων. Αυτό στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έχει κάποια συγκεκριμένη αιτία, ενώ μπορεί να είναι κληρονομικό. Μπορεί επίσης να προκληθεί λόγω άγχους, κατάχρησης ουσιών, εμμηνόπαυσης, υπερθυρεοειδισμού ή φαρμάκων όπως η ινσουλίνη, η πιλοκαρπίνη κ.λπ. Υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης.

Πρέπει να απευθυνθούμε σε επαγγελματία υγείας, εάν έχουμε έντονη εφίδρωση με ζάλη, πόνο στο στήθος, το λαιμό, τη γνάθο, τα χέρια, τους ώμους ή το λαιμό ή κρύο δέρμα και γρήγορο σφυγμό.

Γιατί τσούζουν τα μάτια με τον ιδρώτα, αλλά όχι με τα δάκρυα

Τα δάκρυα και ο ιδρώτας έχουν παρόμοια αλμυρή σύνθεση. Ωστόσο, δεν προκαλούν και τα δύο τσούξιμο στα μάτια. Αυτό συμβαίνει γιατί ο ιδρώτας αποτελείται από ορμόνες και έλαια που μπορούν να ερεθίσουν τα μάτια, όπως εξηγούν γιατροί.

Τα ίχνη από έλαια μπορούν να ερεθίσουν τον ευαίσθητο ιστό των ματιών και οι πρωτεΐνες με την αμμωνία διαταράσσουν περαιτέρω τη φυσική ισορροπία του ματιού.

Όπως ‘ταξιδεύει’ ο ιδρώτας προς τα μάτια και μέσα σε αυτά, μαζεύει ό,τι υπάρχει στο μέτωπο και το πρόσωπο μας (πχ σκόνη) ή/και βακτήρια από το τριχωτό της κεφαλής ή το δέρμα που επιδεινώνει τον ερεθισμό.

Εάν τρίψουμε τα μάτια μας, αφότου μας ‘κάψει’ ο ιδρώτας, μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω πόνο και ερυθρότητα.

Τα δάκρυα τώρα, είναι ειδικά ‘σχεδιασμένα’ για τα μάτια μας. Αποτελούνται κυρίως από νερό, αλάτι και ένζυμα για να κρατούν τα μάτια σας καθαρά και λαδωμένα. Επιπροσθέτως, ξεπλένουν φυσικά τυχόν ξένα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένης της σκόνης ή του ιδρώτα που μπορεί να εισχωρήσει στο μάτι μας.

Κρατήστε πως τα πρόσθετα στοιχεία του ιδρώτα και οι πιθανοί μολυντές μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό κατά την είσοδο στο μάτι.

Για να εξαφανίσουμε αυτό το ρίσκο ή φοράμε καπέλο ή μια στρώση lip balm (κάνει και η βαζελίνη) πάνω από τα φρύδια. Υπάρχουν και τα headbands ή wristbands που ‘χουν σχεδιαστεί για αυτήν τη δουλειά.

Εάν δεν αποφύγουμε τη συνάντηση, δεν ακουμπάμε τα μάτια με βρώμικα χέρια γιατί τα μικρόβια που έχουν μπορούν να μπουν στο μάτι και να οδηγήσουν σε μολύνσεις και αλλεργίες. Καθαρίζουμε απαλά με την πετσέτα μας.

More in Uncategorized

APXH