ΕΛΛΑΔΑ
Mητσοτάκης στο υπ. Συμβούλιο: Σε εννέα μήνες οι εκλογές
Mητσοτάκης στο υπ. Συμβούλιο: Σε εννέα μήνες οι εκλογές – Συνεχίζουμε να στηρίζουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις
«Ο Πούτιν θέλει αποσταθεροποίηση και ο Ερντογάν άλλη κυβέρνηση στην Ελλάδα» – «Φυλάμε τα σύνορά μας – Η Τουρκία να κοιτάξει τα δικά της»
Σημεία από την εισαγωγική τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργικό:
- «Το διεθνές περιβάλλον έχει μαύρα σύννεφα που προοιωνίζουν μαύρο χειμώνα.
- Ο πόλεμος συμπλήρωσε 6 μήνες, η Ρωσία επιτίθεται συνολικά στην Ευρώπη με όπλο το φυσικό αέριο η τιμή του οποίου εκτοξεύτηκε κατά 10 φορές.
- Πρωτοφανή απειλή για ολόκληρη τη δύση, απειλή στρατηγικού χαρακτήρα γιατί όλα δείχνουν ότι η Μόσχα προκαλεί πολιτική αστάθεια στο εσωτερικό των χωρών που αντιδρούν στα σχέδιά της. Κάνει παρεμβάσεις στα κράτη που υπερασπίζονται την ειρήνη.
- Οι προκλήσεις και το μεταναστευτικό στο εσωτερικό μέτωπο. Το μεταναστευτικό αντί των μαζικών κυμάτων εμφανίζεται με το προσωπείο δήθεν ανθρωπιστικών εισβολών. Κανένας ελιγμός δεν αλλάζει τη στάση μας. Σώζουμε αθώους κοιτάζουμε τα σύνορά μας.
- Ζητάμε κοινή απάντηση στην κρίση. Είχα προειδοποιήσει από τους πρώτους, είχα προκαλέσει αντιδράσεις στις Βρυξέλλες. Τώρα μετά τις χθεσινές δηλώσεις της Φον ντερ Λάιεν θα πω κάλλιο αργά παρά ποτέ. Επιμένω ότι κάθε μέρα που περνά χωρίς ενιαία αντίδραση μεγαλώνει τα προβλήματα.
Αναλυτικά για την ενέργεια, ανέφερε τα εξής:
Το καλοκαίρι είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρο για τον τουρισμό αλλά και τις πυρκαγιές, ωστόσο το διεθνές περιβάλλον προοιωνίζει ένα δύσκολο χειμώνα, τόνισε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο.
Η τιμή του φυσικού αερίου έχει 10πλασιαστεί, τόνισε κάνοντας λόγο για «στρατηγικού χαρακτήρα απειλή» λόγω της στάσης της Μόσχας. Είναι οργανωμένοι οι ρωσικοί εκβιασμοί στην ενέργεια, σημείωσε. Ο κος Πούτιν δεν το κρύβει, ούτε ο Ερντογάν, που έχει δηλώσει πως θα ήθελε άλλη κυβέρνηση στην Ελλάδα, συνέχισε ο πρωθυπουργός.
Στο ενεργειακό ήρθε η ώρα να υλοποιηθεί το πακέτο που είχα προτείνει προ επταμήνου: πλαφόν και αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από αυτή του ηλεκτρικού. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει αλλά οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι, επεσήμανε ο Κ. Μητσοτάκης. «Τα μέτρα μας θα είναι πάντα μετρημένα», συνέχισε. Ακούω και διαβάζω για τσουνάμι επικείμενων παροχών που δημιουργούν ψεύτικες προσδοκίες. Ο αληθινός πληθωρισμός δεν νικιέται με πληθωριστικές υποσχέσεις.
Για την Τουρκία και το μεταναστευτικό
«Ο Πούτιν δεν το κρύβει και δεν το κρύβει και ο κ. Ερντογάν που δημοσίως έχει δηλώσει ότι θα ήθελε άλλη κυβέρνηση στην Ελλάδα. Οι προκλήσεις και το μεταναστευτικό στο εσωτερικό μέτωπο. Το μεταναστευτικό αντί των μαζικών κυμάτων εμφανίζεται με το προσωπείο δήθεν ανθρωπιστικών εισβολών. Κανένας ελιγμός δεν αλλάζει τη στάση μας. Σώζουμε αθώους κοιτάζουμε τα σύνορά μας».
Παράλληλα ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στα όσα είπε πρόσφατα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν για το τέλος των βεβαιοτήτων.
Κλείνοντας την εισαγωγική του τοποθέτηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Η Ελλάδα δεν γυρίζει πίσω, μένει σταθερή στην τροχιά της Ευρώπης με μία κυβέρνηση που απαντά στις προκλήσεις με σύμμαχο την κοινωνία.Πρώτος εγώ που δεν ανέχομαι ούτε υποβολείς, ούτε συμβιβάζομαι με τα λάθη μας. Εμπιστοσύνη στον πολίτη».
Η παρουσίαση από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη και τον υφυπουργό Πάνο Τσακλόγλου του νομοσχεδίου: «Ρυθμίσεις εξορθολογισμού του ασφαλιστικού συστήματος», βρίσκεται μεταξύ των βασικών θεμάτων της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.
Ο πρωθυπουργός κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση έκανε ειδική αναφορά στην Ενέργεια τονίζοντας ωστόσο πως οι πόροι του κράτους δεν είναι ανεξάντλητοι. Παράλληλα επεσήμανε τις προσπάθειες όπως είπε της Ρωσίας να αποσταθεροποιεί κυβερνήσεις στην Ευρώπη, ενώ έριξε τα βέλη του και στην Τουρκία κατηγορώντας την για τη συμπεριφορά της στο Μεταναστευτικό. «Εμείς προστατεύουμε τα σύνορά μας, να κοιτάξει η άλλη πλευρά τα δικά της ξέφραγα σύνορα».
Η ατζέντα του σημερινού Υπουργικού επίσης περιλαμβάνει:
-Παρουσίαση από τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα των νομοθετικών πρωτοβουλιών: α) Εκσυγχρονισμός νομοθετικού πλαισίου για την υποβολή δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και οικονομικών συμφερόντων, β) Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/884 ως προς την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με υπηκόους τρίτων χωρών και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Ποινικού Μητρώου,
-Παρουσίαση από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και τον υφυπουργό Γιώργο Καραγιάννητου νομοσχεδίου για την αναδιοργάνωση των εταιρειών ΟΣΕ Α.Ε. και ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε.,
-Παρουσίαση από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη του νομοσχεδίου για την «Κύρωση της συμφωνίας μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης και του Ινστιτούτου Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού του Ντελαγουέρ σχετικά με την επιστροφή στην Ελλάδα συλλογής αρχαιοτήτων του κυκλαδικού πολιτισμού»,
-Εισήγηση από τον υπουργό Επικρατείας ‘Ακη Σκέρτσο για το Εθνικό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής βίας κατά των ανηλίκων,
-Εισήγηση από τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα για την επιλογή αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου,
-Εισήγηση από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα για τροποποίηση της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου σχετικά με τη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής,
-Εισήγηση από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη για τη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία Κυβερνητικής Επιτροπής για την εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά.
Μητσοτάκης: Αν δεν γίνει κάτι δραστικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ενέργεια, κινδυνεύουν με κατάρρευση μεγάλες χώρες
Όσο η Μόσχα θα χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως όπλο, τόσο η κρίση θα βαθαίνει, ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου. Προειδοποίησε δε, ότι αν δεν γίνει κάτι δραστικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τότε «κινδυνεύουν με κατάρρευση μεγάλες χώρες».
Όπως είναι γνωστό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε καταθέσει προτάσεις εδώ και πολλούς μήνες για την θέσπιση πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου και αποσύνδεσης της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας από την τιμή του φυσικού αερίου. «Αυτό που συζητά σήμερα η Ευρώπη η Ελλάδα το έχει εφαρμόσει σε εθνικό επίπεδο από τον Ιούλιο με τον Μηχανισμό που ανακτά τα κέρδη από τις εταιρείες στην πηγή για να τα επιστρέψει ως στήριξη στην κοινωνία», τονίστηκε κατά τη διάρκεια του υπουργικού. Παράλληλα, τονίστηκε η ανάγκη εξοικονόμησης ενέργειας και περιορισμού της κατανάλωσης, καταρχάς στο Δημόσιο – ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέκλεισε τις προγραμματισμένες διακοπές ηλεκτροδότησης ώστε να περιοριστεί η ζήτηση
Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά στο πεδίο της στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ανέφερε επίσης ο πρωθυπουργός. «Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να κάνει ό,τι μπορεί», πρόσθεσε, για να ξεκαθαρίσει στη συνέχεια ότι «δεν θα ενδώσουμε σε πιέσεις πέραν των ανώτατων ορίων που μας δίνει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το Υπουργείο Οικονομικών».
Η κρίση αυτή τόνισε, ο πρωθυπουργός, έχει κοινά χαρακτηριστικά με την πανδημία ως προς τις εν δυνάμει συνέπειές της για την οικονομία.
Δύσκολος ο χειμώνας, αλλά με αυξημένα έσοδα
Στη συνεδρίαση έγινε μια επισκόπηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας (εξαγωγές, καταθέσεις, τουριστικές εισπράξεις) και των γραμμών άμυνας που έχει κρατήσει η κυβέρνηση (από Σταϊκούρα) και ευρωπαϊκής επισκόπησης της ενεργειακής κρίσης (από Κώστα Σκρέκα)- το ενεργειακό τοπίο σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες προοιωνίζεται έναν δύσκολο χειμώνα αλλά και των επιδόσεων του Τουρισμού (από τον κ Κικίλια) όπου οι εκτιμήσεις είναι ότι τα έσοδα θα είναι αυξημένα σε σχέση με το 2019.
Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε επίσης το πολιτικό πλαίσιο ως τις κάλπες λέγοντας ότι τους επόμενους 9 μήνες μέχρι τις εκλογέςεκτός από τη συζήτηση και την έγκριση των ν/σ που αφορούν την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου, το υπουργικό συμβούλιο να λειτουργεί και περισσότερο πολιτικά. Να αποτελέσει δηλαδή ένα πολιτικό κέντρο με ανταλλαγή απόψεων για τα ζητήματα της επικαιρότητας και τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου με τον εκλογικό ορίζοντα του 2023.