ΚΟΖΑΝΗ
Ωνάσεια Σχολεία: Πώς θα εισάγονται οι μαθητές και τι θα διδάσκονται καθημερινά
Πυλώνας αυτού του δικτύου θα είναι 22 Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία, 11 Γυμνάσια και 11 Λύκεια. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις τον Σεπτέμβριο του 2025 δρομολογούνται να λειτουργήσουν τα πρώτα 6. Σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews καταβάλλεται κάθε προσπάθεια ώστε ο αριθμός αυτός να αυξηθεί και να φτάσει τα δώδεκα ή περισσότερα σχολεία. Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2025 θα ανακοινωθεί ποιες από τις 22 σχολικές μονάδες θα ενταχθούν στην πρώτη φάση εφαρμογής του προγράμματος καθώς οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά την ψήφιση της Σύμβασης από την Βουλή.
Οι εκπαιδευτικοί θα επιλέγονται από όσους ήδη υπηρετούν στα δημόσια σχολεία, με την ίδια διαδικασία που επιλέγονται και οι εκπαιδευτικοί στα Πρότυπα Σχολεία. Το Ελληνικό Δημόσιο θα καλύπτει τους μισθούς των εκπαιδευτικών και του διοικητικού προσωπικού, όπως ισχύει για όλα τα δημόσια σχολεία. Το Ίδρυμα Ωνάση αναλαμβάνει την ανακαίνιση των σχολείων έως του ποσού του 1 εκ ευρώ για κάθε σχολική μονάδα, ενώ θα χορηγεί υποτροφίες, θα συνεισφέρει στην επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών και θα καλύπτει λειτουργικά έξοδα έως και 500.000 ευρώ το έτος ανά σχολείο. Επιπλέον, θα καλύπτει την πρόσθετη αμοιβή των εκπαιδευτικών και του διοικητικού προσωπικού των ΔΗΜ.Ω.Σ. για την επιπλέον απασχόλησή τους πέραν του ωραρίου τους, αλλά και τις δαπάνες για τη λειτουργία των Ομίλων και των Συνόλων. Τέλος, θα καλύπτει τις δαπάνες για την ανάπτυξη και επιμόρφωση του εκπαιδευτικού προσωπικού μέσω της συμμετοχής σε εκπαιδευτικά προγράμματα στην Ελλάδα ή το εξωτερικό αλλά και για υποτροφίες.
Η εισαγωγή των μαθητών σε αυτά θα γίνεται με συμμετοχή σε δοκιμασία (τεστ) γνώσεων και δεξιοτήτων στην Α΄ Γυμνασίου και στην Α΄ Λυκείου, ενώ το πρόγραμμα σπουδών θα είναι αντίστοιχο με εκείνο των Πρότυπων Γυμνασίων και Λυκείων. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μαθητές που ήδη φοιτούν στην 2η και 3η τάξη των Γυμνασίων και Λυκείων που θα ενταχθούν στα Ωνάσεια παραμένουν και φοιτούν σε αυτά κανονικά.
Όπως περιγράφεται στο Άρθρο 5 της Σύμβασης η εισαγωγή των μαθητών στην Α’ τάξη του Γυμνασίου στα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία (ΔΗΜ.Ω.Σ.), καθώς και στην Α’ τάξη του Λυκείου ΔΗΜ.Ω.Σ., πραγματοποιείται ύστερα από εξετάσεις ή δοκιμασία (τεστ) δεξιοτήτων ή με συνδυασμό και των δύο. Αν υπάρχουν κενές θέσεις μετά από την ολοκλήρωση της διαδικασίας, μπορεί να διενεργείται συμπληρωματική διαδικασία εξετάσεων ή δοκιμασίας (τεστ) δεξιοτήτων. Το οικείο Επιστημονικό Εποπτικό Συμβούλιο (ΕΠ.Ε.Σ.) είναι υπεύθυνο για τον συντονισμό και την εφαρμογή των διαδικασιών επιλογής των μαθητών, για την ομαλή διεξαγωγή και τη διασφάλιση του αδιάβλητου χαρακτήρα τους.
Με απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής Δημοσίων Ωνασείων Σχολείων (Δ.Ε. ΔΗΜ.Ω.Σ.), η οποία αναρτάται στην ιστοσελίδα της και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως καθορίζεται κάθε ειδικότερο ζήτημα που αφορά στη διεξαγωγή της συμπληρωματικής διαδικασίας εξετάσεων ή δοκιμασίας (τεστ) δεξιοτήτων.
Κάθε υποψήφιος μαθητής δύναται να καταθέσει αίτηση συμμετοχής στις εξετάσεις για εισαγωγή σε μια (1) σχολική μονάδα των ΔΗΜ.Ω.Σ. του Δικτύου, χωρίς να αποκλείεται η δυνατότητα συμμετοχής του στις εξετάσεις για τα Πρότυπα Σχολεία ή άλλου τύπου σχολεία, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 18 του ν. 4692/2020 (Α’ 111). Στην περίπτωση υποβολής αίτησης και για Πρότυπα ή άλλου τύπου σχολεία, ο υποψήφιος θα πρέπει να επιλέξει στην αίτησή του τη σειρά προτίμησης.
Ο υποψήφιος μαθητής και οι γονείς/κηδεμόνες/ο ασκών την επιμέλεια δηλώνουν στην αίτηση συμμετοχής ότι αποδέχονται ανεπιφύλακτα τους Όρους Λειτουργίας των ΔΗΜ.Ω.Σ., τους σκοπούς και την υποχρεωτική ελάχιστη συμμετοχή στους Ομίλους και τα Σύνολα. Η συμμετοχή στις εισαγωγικές εξετάσεις επιτρέπεται ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής του μαθητή, εντός της ίδιας Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης. Η ευθύνη και τα έξοδα μετακίνησης του μαθητή για την πλήρη φοίτησή του και για τη συμμετοχή του στους Ομίλους και τα Σύνολα βαρύνουν την οικεία Περιφέρεια.
Βασικός άξονας του σχολικού δικτύου είναι να δώσει σε περισσότερους από 6.000 μαθητές την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ένα νέο μοντέλο εκπαίδευσης, που θα συνδυάζει το περιεχόμενο της δημόσιας παιδείας με την πρωτοπορία, τη σύγχρονη γνώση και τις δεξιότητες που απαιτεί ο 21ος αιώνας. Οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με καινοτόμα προγράμματα, εκπαιδευτικές πρακτικές υψηλού επιπέδου. «Δεν υποκαθιστούμε το κράτος αλλά είμαστε παρόντες ως υποστηρικτές αναλαμβάνοντας το χρέος που μας αναλογεί» επισήμανε στην τελετή της υπογραφής της σύμβασης ο πρόεδρος του ιδρύματος Ωνάση Αντώνης Παπαδημητρίου.
Πώς θα λειτουργούν τα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία
Θα ακολουθούν το πρόγραμμα των Πρότυπων Σχολείων, όπως αυτό δύναται να τροποποιηθεί από τη Διοικούσα Επιτροπή των ΔΗΜ.Ω.Σ. Η φοίτηση θα είναι δωρεάν. Θα δίνεται έμφαση στις ανθρωπιστικές, θετικές και κοινωνικές επιστήμες, στις καλές τέχνες, στην ψηφιακή παιδεία και στη συναισθηματική και κοινωνική νοημοσύνη. Για την επίτευξη των στόχων, εκτός από το ωρολόγιο πρόγραμμα που ισχύει για τα Πρότυπα Σχολεία, θα λειτουργούν Όμιλοι και Σύνολα, με πρόσθετα αντικείμενα στις Θετικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες, στις Γλώσσες, στην Τέχνη, στον Πολιτισμό και στον Αθλητισμό. Στους Ομίλους και τα Σύνολα θα πραγματοποιούνται καινοτόμες δράσεις, ενισχυτική διδασκαλία και προετοιμασία για τις Πανελλαδικές εξετάσεις. Η συμμετοχή των μαθητών στους Ομίλους και τα Σύνολα θα είναι υποχρεωτική για τουλάχιστον 10 εκπαιδευτικές ώρες εβδομαδιαίως, καθ΄ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.
