Connect with us

Ψηφιακή κάρτα: Τι αλλάζει για 750.000 εργαζόμενους από την 1η Μαρτίου

ΕΛΛΑΔΑ

Ψηφιακή κάρτα: Τι αλλάζει για 750.000 εργαζόμενους από την 1η Μαρτίου

Από την 1η Μαρτίου ξεκινάει υποχρεωτικά η εφαρμογή της ψηφιακής Κάρτας Εργασίας για τις Τουριστικές και Επισιτιστικές επιχειρήσεις που περιλαμβάνει 750.000 εργαζόμενους.
Η ψηφιακή κάρτα που θα ξεκινήσει αφορά στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους συγκεκριμένους κλάδους (π.χ. ξενοδοχεία, καταλύματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια, camping, χώροι εστίασης).

Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο εφαρμόζεται ήδη σε περίπου 750.000 εργαζόμενους που απασχολούνται σε τράπεζες, σε μεγάλα σούπερ-μάρκετ, σε ασφαλιστικές εταιρείες, εταιρείες security, ΔΕΚΟ, με τον συνολικό αριθμό των επιχειρήσεων να υπολογίζεται στις 73.000.

Οι εργαζόμενοι που εμπίπτουν στο μέτρο της ψηφιακής κάρτας εργασίας, μετά και την επέκτασή του στον επισιτισμό και τον τουρισμό, εκτιμάται ότι θα ανέλθουν συνολικά σε περίπου 1.500.000.
Στόχος της ψηφιακής κάρτας εργασίας είναι η πλήρης διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, καθότι εξασφαλίζεται η παρακολούθηση του πραγματικού χρόνου εργασίας και η αμοιβή των εργαζομένων για αυτόν, καταπολεμώντας καταχρηστικές πολιτικές αδήλωτων υπερωριών και παράνομων μεταβολών και υπερβάσεων του εργασιακού χρόνου.

Η αποτελεσματικότητα της μέχρι σήμερα εφαρμογής του μέτρου επιβεβαιώνεται από σημαντικές αυξήσεις σε δηλωθείσες υπερωρίες στους ενταγμένους κλάδους.

Τι πρέπει να κάνει ο εργαζόμενος

Εφόσον η επιχείρηση στην οποία εργάζεται ο εργαζόμενος έχει ενταχθεί στο μέτρο, κατεβάζετε τη δωρεάν την εφαρμογή myΕrgani app στο κινητό σας από το Google Play ή το App Store. Την πρώτη φορά που συνδέεστε, χρησιμοποιείτε τους κωδικούς σας ΤaxisΝet. Στην οθόνη της εφαρμογής «Κάρτα», βρίσκετε την ατομική ψηφιακή κάρτα εργασίας σας, σε μορφή QR code. Αυτή είναι η ψηφιακή κάρτα που «χτυπάτε» δηλώνοντας την πραγματική έναρξη και λήξη της εργασίας σας, πληροφορίες που διαβιβάζονται και καταγράφονται στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Μέσα από την δωρεάν εφαρμογή του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, έχετε άμεση πρόσβαση και σε άλλα στοιχεία για την απασχόλησή σας που δηλώνουν οι εργοδότες σας στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, όπως για παράδειγμα το δηλωμένο σας ωράριο, τις υπερωρίες, τις άδειες σας και τα δεδομένα για τον πραγματικό χρόνο εργασίας σας που αποστέλλονται στο ΕΡΓΑΝΗ μέσω της χρήσης της ψηφιακής σας κάρτας.

Ποιοι εξαιρούνται

Σύμφωνα με την απόφαση της υπουργού Εργασίας κ. Νίκης Κεραμέως, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, σήμερα εξαιρούνται από την εφαρμογή της Κάρτας:

Ο κύριος ΚΑΔ εργοδότη – επιχείρησης στο TAXIS δεν ανήκει στους κλάδους που έχουν ενταχθεί στον μηχανισμό της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, ακόμα και αν εκτελούνται πολλαπλές δραστηριότητες στον ίδιο χώρο, εκ των οποίων κάποιες έχουν ενταχθεί στο μηχανισμό της ψηφιακής κάρτας εργασίας, ή υπάρχουν υποκαταστήματα με ΚΑΔ που έχουν ενταχθεί στη ψηφιακή κάρτα εργασίας.

Ο εργοδότης – επιχείρηση εντάσσεται στον μηχανισμό της ψηφιακής κάρτας εργασίας, βάσει κύριου ΚΑΔ εργοδότη στο TAXIS, αλλά ο ΚΑΔ αυτός δεν παράγει οικονομική δραστηριότητα (δηλαδή αυτή είναι μηδενική) γεγονός που αποδεικνύεται από το έντυπο Ε3 του τελευταίου φορολογικού έτους και ο δευτερεύων ΚΑΔ, ο οποίος αποτελεί την κυρίαρχη οικονομικά επιχειρηματική δραστηριότητα, δεν είναι ενταγμένος ΚΑΔ.

Τα υποκαταστήματα, όταν ο κύριος ΚΑΔ εργοδότη – επιχείρησης στο ΤΑXIS είναι ένας από τους ενταγμένους, αλλά τα υποκαταστήματα αυτά ανήκουν σε κλάδους οικονομικής δραστηριότητας που δεν έχουν ενταχθεί έως τώρα στην ψηφιακή κάρτα εργασίας, και οι οποίοι, λόγω της ιδιαιτερότητάς τους, θα ενταχθούν σε επόμενο στάδιο.

– Πλήρη καταγραφή των πραγματικών ωρών εργασίας.
– Πλήρεις απολαβές για κάθε ώρα εργασίας.
– Αντιμετώπιση παράνομων μεταβολών και υπερβάσεων του εργασιακού χρόνου.
– Καταπολέμηση της αδήλωτης και της υποδηλωμένης εργασίας.
– Καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής.
– Διαφάνεια στους ελέγχους της Επιθεώρησης Εργασίας.

www.dnews.gr

More in ΕΛΛΑΔΑ

APXH