Connect with us

Φορολογικές δηλώσεις: Παράταση της αγωνίας, αντί της προθεσμίας

ΕΛΛΑΔΑ

Φορολογικές δηλώσεις: Παράταση της αγωνίας, αντί της προθεσμίας

Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης οι λογιστές, αναμένοντας την παράταση ή όχι της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος.

Αύριο Παρασκευή, που λήγει η κανονική προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, αναμένεται να ληφθεί η όποια απόφαση για την παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος. Χθες, κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης, δεν ελήφθη καμία απόφαση για το εάν θα παραταθεί ή όχι η προθεσμία, αλλά κρίθηκε σκόπιμο, παρά το πλήθος των προβλημάτων που διαπιστώνονται ακόμη και σήμερα στη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων, το θέμα να επανεξεταστεί την Παρασκευή, ημέρα λήξης της προθεσμίας που ισχύει.

Οι λογιστές-φοροτεχνικοί βρίσκονται πάντως στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, καθώς το πλήθος των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος που καλούνται να υποβάλουν για λογαριασμό των πελατών τους από σήμερα το πρωί μέχρι την Παρασκευή υπερβαίνει τις 800.000 για τα φυσικά πρόσωπα και τις 80.000 για τα νομικά πρόσωπα, ενώ ταυτόχρονα μέχρι τις 31 Ιουλίου θα πρέπει να υποβληθούν και πάνω από 1 εκατομμύριο δηλώσεις ΦΠΑ και πλήθος άλλων δηλώσεων λοιπών φορολογιών.

Πόσες δηλώσεις έχουν υποβληθεί

Μέχρι χθες το πρωί είχαν υποβληθεί 5.765.905 δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και 221.337 δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων, ενώ το σύνολο των αναμενόμενων δηλώσεων είναι 6.750.000 για τα φυσικά πρόσωπα και περίπου 335.000 για τα νομικά πρόσωπα.

Σήμερα το πρωί τα νούμερα αυτά εκτιμάται ότι θα έχουν φθάσει στα επίπεδα των 5.920.000 και των 235.000 δηλώσεων, αντίστοιχα. Mέχρι την Παρασκευή που λήγει κανονικά η προθεσμία υπολογίζεται ότι θα έχουν υποβληθεί τουλάχιστον 6.200.000 δηλώσεις φυσικών προσώπων και τουλάχιστον 265.000 δηλώσεις νομικών προσώπων.

Θα υπολείπονται δηλαδή για υποβολή περίπου 550.000 δηλώσεις φυσικών προσώπων και 70.000 δηλώσεις νομικών προσώπων. Για να υποβληθούν κι αυτές οι δηλώσεις εμπρόθεσμα και να μη χρεωθούν με πρόστιμα τόσοι πολλοί φορολογούμενοι, την Παρασκευή είναι πλέον πολύ πιθανό να αποφασιστεί από το υπουργείο μια ολιγοήμερη παράταση της προθεσμίας μέχρι τις 31 Ιουλίου ή μέχρι τις 2 Αυγούστου.

Στα άκρα

Ωστόσο, η στάση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΟΟ να μην ανακοινώνει νωρίτερα μια παράταση στις προθεσμίες ώστε να δώσει μια μεγάλη ανάσα στους λογιστές-φοροτεχνικούς, για να προλάβουν όλες τις προθεσμίες έχει προκαλέσει την αγανάκτηση των συγκεκριμένων επαγγελματιών.

Οργή και αγανάκτηση μετά και από κάποιες δηλώσεις που έκανε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΘΟΟ, Όμηρος Τσάπαλος, σε εκπομπή τηλεοπτικού σταθμού. Υπεραμυνόμενος της επίσημης στάσης του υπουργείου να θεωρεί ότι είναι εφικτό να υποβληθούν όλες οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος έως τις 26 Ιουλίου, ο κ. Τσάπαλος επεσήμανε ότι «για πρώτη φορά θα έχουν χρόνο να κάνουν και διακοπές οι λογιστές, των οποίων οι γυναίκες τους γκρίνιαζαν όταν δίναμε παράταση».

Οι δηλώσεις αυτές πυροδότησαν την οργίλη αντίδραση της Κεντρικής Διοίκησης του Οικονομικού Επιμελητηρίου, η οποία κάλεσε άμεσα τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη «να πάρει τη σωστή απόφαση και να ανακοινώσει σήμερα κιόλας επαρκή χρόνο για να ολοκληρωθεί ομαλά η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και να στείλει για μόνιμες διακοπές τον κύριο Τσάπαλο».

www.naftemporiki.gr

More in ΕΛΛΑΔΑ

APXH