Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Κοζάνης ενημερώνει το κοινό ότι διανύουμε την περίοδο διενέργειας του αντιγριπικού εμβολιασμού, με σκοπό τη θωράκιση του κοινωνικού συνόλου, και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων (ενήλικες άνω των 60 ετών, παιδιά και ενήλικες με χρόνια νοσήματα, έγκυες, θηλάζουσες, κλειστοί πληθυσμοί) από τη γρίπη, η οποία βρίσκεται διαχρονικά σε έξαρση τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο.

Καλούμε και φέτος τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν προκειμένου να προστατευτούν από τη γρίπη.

Η νέα διαδικασία για τον απευθείας αντιγριπικό εμβολιασμό ενηλίκων στο φαρμακείο μέσω της ταυτοποίησης με τον αριθμό ΑΜΚΑ χωρίς ιατρική συνταγή προσφέρει την ευχερή δυνατότητα για την προστασία έναντι της γρίπης σε όποιον πολίτη το επιθυμεί κατά τρόπο απρόσκοπτο και ασφαλή, όποτε αυτός το θελήσει, δωρεάν.

Για εμάς τους φαρμακοποιούς η πρόληψη αποτελεί κεντρικό ζήτημα κατά την άσκηση του επαγγέλματός μας. Ο καλύτερος τρόπος να διαφυλαχτεί η υγεία των συμπολιτών μας είναι μέσω της πρόληψης και σε αυτή την κατεύθυνση – όπως και όλα τα χρόνια – οι φαρμακοποιοί θα σταθούμε δίπλα στους πολίτες προκειμένου να συνδράμουμε.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΙΓΡΙΠΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ:

• Η γρίπη είναι νόσος του ανωτέρου αναπνευστικού συστήματος, που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές σε ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, και δυστυχώς προκαλεί μεγάλο αριθμό θανάτων κάθε χρόνο ανά τον κόσμο.

• Το αντιγριπικό εμβόλιο είναι ένα πολύ ασφαλές εμβόλιο και αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό τρόπο πρόληψης της γρίπης.

• Ο εμβολιασμός θα πρέπει να αναβάλλεται σε περίπτωση μέτριας ή σοβαρής εμπύρετης νόσου ή οξείας νόσου.

• Επίσης, σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας για τον αντιγριπικό εμβολιασμό, το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να συγχορηγηθεί με το εμβόλιο του Covid την ίδια ημέρα σε διαφορετικά μέρη του σώματος.

• Για την ημέρα διενέργειας του αντιγριπικού εμβολίου, δεν υπάρχει καμιά επίσημη οδηγία διεθνώς που να αναφέρει ότι απαγορεύονται ειδικές τροφές, όπως συχνά ακούγεται για ψάρι, αυγό, σοκολάτα κλπ. Η μόνη προσοχή που χρειάζεται είναι σε άτομα που είναι ήδη αλλεργικά σε κάποιες τροφές, όπως το αυγό, όπου στην περίπτωση αυτή ο πολίτης συνεννοείται με τον ιατρό του ή κάποιο νοσηλευτικό ίδρυμα για να κανονιστεί εφόσον είναι εφικτός ο εμβολιασμός του, και αυτό αφορά μόνο τα παλαιοτέρου τύπου αντιγριπικά εμβόλια, όπου ο ιός επωάζεται σε ωά ορνίθων.

Για τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Κοζάνης

Η Πρόεδρος                                           Η Γραμματέας

Μαρία-Θηρεσία Χαραμή               Μαρία Καρακωστάνογλου