Connect with us

Φαραντούρης: Πλήρης αποτυχία της ευρωπαϊκής περιφερειακής συνοχής στην Δυτική Μακεδονία

ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Φαραντούρης: Πλήρης αποτυχία της ευρωπαϊκής περιφερειακής συνοχής στην Δυτική Μακεδονία

Ο Νικόλας Φαραντούρης, Καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου και Σύμβουλος Ευρωπαϊκής Πολιτικής του Προέδρου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισήμανε ότι πόλεις όπως η Κοζάνη, Φλώρινα, Γρεβενά, Πτολεμαΐδα, Αμύνταιο και άλλες περιοχές έχουν για δεκαετίες βάλει πλάτη για τον εξηλεκτρισμό και την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας.

«Κάποτε οι περιοχές αυτές ήταν η ατμομηχανή της Ελληνικής βιομηχανίας και οικονομίας, σήμερα έχουν καταντήσει ουραγός της Ευρώπης παρά τις προσπάθειες των κατοίκων τους. Οι μαρτυρίες των ανθρώπων, η εικόνα που συναντά κανείς αλλά και οι επίσημες στατιστικές δημιουργούν μια αποκαρδιωτική εικόνα. Οι συνέπειες της βίαιης και χωρίς σχέδιο μετάβασης έχουν αφήσει τη Δ. Μακεδονία κυριολεκτικά σακατεμένη», επεσήμανε κατά την επίσκεψή του στη Δυτική Μακεδονία.

Όπως τόνισε «η Ε.Ε. δίνει έμφαση στην σύγκλιση των περιφερειών της Ευρώπης και την περιφερειακή συνοχή μέσω γενναίων χρηματοδοτικών εργαλείων για την διατήρηση της απασχόλησης και την αναζωογόνηση της οικονομίας. Δυστυχώς, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, η Δυτική Μακεδονία βρίσκεται  στον πάτο της λίστας ανάμεσα στις περιφέρειες της ΕΕ».

  • Απασχόληση: θέση 242 από 255 περιφέρειες με διαθέσιμα στοιχεία.
  • Ανεργία: θέση 5 από τις 255 περιφέρειες με διαθέσιμα στοιχεία και 1 στην ανεργία των νέων!
  • Εισόδημα θέση 228 από τις 248 περιφέρειες με διαθέσιμα στοιχεία.
  • Δαπάνες για Έρευνα και Ανάπτυξη: θέση 173 από τις 190 περιφέρειες με διαθέσιμα στοιχεία.
  • Τουριστικές Διανυκτερεύσεις: θέση 246 από τις 251 περιφέρειες με διαθέσιμα στοιχεία.

«Η αίσθηση των πολιτών είναι ότι η περιφέρειά τους είναι εγκαταλελειμμένη απ’ την Κυβέρνηση, στον αυτόματο πιλότο, χωρίς σχέδιο και παραγωγικό μοντέλο και χάνει διαρκώς τις ευκαιρίες που προσφέρει το Ευρωπαϊκό πλαίσιο. Αυτά θα πρέπει να τελειώσουν την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών», κατέληξε ο Σύμβουλος Ευρωπαϊκής Πολιτικής του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φαραντούρης.

documentonews.gr

More in ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

APXH