Connect with us

Υποκλοπές: Το χρονοδιάγραμμα των συνεδριάσεων στη Βουλή

ΕΛΛΑΔΑ

Υποκλοπές: Το χρονοδιάγραμμα των συνεδριάσεων στη Βουλή

Μπαράζ συνεδριάσεων στη Βουλή για το καυτό θέμα των υποκλοπών, με την πολιτική αντιπαράθεση να κορυφώνεται την Παρασκευή με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών

Τον κοινοβουλευτικό δρόμο παίρνει η υπόθεση των υποκλοπών με την πολιτική αντιπαράθεση να συνεχίζεται και να επεκτείνεται στο χρονοδιάγραμμα των συνεδριάσεων και τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για τη διερεύνησή της. Την Παρασκευή οι πολιτικοί αρχηγοί διασταυρώνουν τα ξίφη τους με την αντιπολίτευση να θέτει στο κάδρο των ευθυνών τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Το χρονοδιάγραμμα

  • Την Τετάρτη 24/8 θα συνεδριάσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για την ακρόαση του Θεμιστοκλή Δεμίρη, ώστε να αναλάβει και τυπικά τα καθήκοντά του ως νέος διοικητής της ΕΥΠ.
  • Θα ακολουθήσει την Παρασκευή 26/8 προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών.
  • Τη Δευτέρα 29/8 θα υπάρξει και νέα συνεδρίαση της Ολομέλειας, όπου θα συζητηθεί το αίτημα για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, μετά την πρόταση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής -πρόταση με την οποία συντάσσεται ο ΣΥΡΙΖΑ.
  • Τα κόμματα της αντιπολίτευσης συντονίζουν τα πυρά τους απέναντι στην κυβέρνηση, ζητώντας να καταθέσουν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας εκτός από τον νέο διοικητή της ΕΥΠ, Θεμιστοκλή Δεμίρη – τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι θα καταψηφίσει καθώς πρόκειται για επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη τον οποίον χαρακτηρίζουν «εγκέφαλο» της υπόθεσης – ο πρώην διοικητής της υπηρεσίας πληροφοριών Παναγιώτης Κοντολέων, η ειδική εισαγγελέας της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου, ο πρώην γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης και ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμος.

    Όπως αναφέρεται σε επιστολή του το ΠΑΣΟΚ προς τον πρόεδρο της Βουλής εκτός από την άμεση σύγκλιση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ζητά και σύσταση εξεταστικής επιτροπής που αντικείμενο της θα είναι «η εξέταση της υπόθεσης παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής και ευρωβουλευτή κ. Νίκου Ανδρουλάκη από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) ή και από άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, την επιβεβαιωμένη απόπειρα παγίδευσης του κινητού του με το κακόβουλο λογισμικό predator, την παράνομη χρήση αυτού στην Ελληνική επικράτεια και την έρευνα για την ύπαρξη ευθυνών του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και κάθε άλλου εμπλεκομένου φυσικού ή νομικού προσώπου».

    Ο «γρίφος» της εξεταστικής

    Ωστόσο δεν υπάρχει ταύτιση στο ζήτημα της χρονικής περιόδου που θα διερευνήσει η εξεταστική επιτροπή. Υπενθυμίζουμε ότι η κυβέρνηση δηλώνει ότι επιθυμεί τη διερεύνηση του παρόντος, αλλά τονίζει ότι θα πρέπει να εξεταστεί και το παρελθόν – σε βάθος δεκαετίας – ώστε να επισημανθούν διαχρονικές παθογένειες και να διατυπωθούν βελτιωτικές προτάσεις για το μέλλον, κάτι που έχει ζητήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

    Μάλιστα κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι κατά τη διάσκεψη των προέδρων σήμερα κόμματα της αντιπολίτευσης – εκτός ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ – δεν είχαν αντίρρηση να διερευνηθεί χρονικά η περίοδος με την οποία θα ασχοληθεί η Εξεταστική και θα δούμε τις επόμενες ημέρες πώς μπορεί να εκφραστεί αυτή η διάθεση.

    Το ΚΚΕ σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Θανάση Παφίλη δεν αποκλείει να καταθέσει ξεχωριστή πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Όπως είπε στηρίζει την πρόταση για την εξέταση της υπόθεσης Ανδρουλάκη, των παρακολουθήσεων δημοσιογράφων αλλά και των συνακροάσεων του τηλεφωνικού κέντρου στον Περισσό, ενώ χαρακτήρισε την πρόταση ΠΑΣΟΚ λίγο ασαφή.

    «Θα δούμε πώς θα διαμορφωθεί, γιατί είναι λίγο ασαφή τα πράγματα. Δεν αποκλείουμε να καταθέσουμε και δικιά μας ξεχωριστή πρόταση και να απαιτήσουμε να συμπεριληφθεί, αφού όλοι θέλουν φως και διαφάνεια άπλετη, εντός ή εκτός εισαγωγικών, και να την συμπεριλάβουν και στην τελική πρόταση», δήλωσε ο κ. Παφίλης.

    Όχι σε ξεχωριστή πρόταση από ΝΔ

    Και ενώ η κυβέρνηση επιθυμεί διερεύνηση σε βάθος χρόνου, φαίνεται πως δεν θα κινηθεί στην κατεύθυνση μιας ξεχωριστής πρότασης. Υπενθυμίζεται ότι μετά την τελευταία συνταγματική αναθεώρηση δίνεται η δυνατότητα στην αντιπολίτευση να ζητήσει και να πετύχει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Αυτό που χρειάζεται είναι ένα έγγραφο αίτημα από τουλάχιστον 10 βουλευτές και στη συνέχεια η θετική ψήφος τουλάχιστον 120 βουλευτών.

    Θα ήταν εξευτελισμός να πας με δύο προτάσεις, είπε κυβερνητική πηγή στο MEGA, τονίζοντας ότι καλό θα ήταν να υπάρξει συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων για μία Εξεταστική.

    Ακόμα συζητείται και διεύρυνση προσώπων που θα κληθούν να καταθέσουν στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας με το κυβερνών κόμμα να μιλά για πιθανή πρόταση που θα αφορά ακόμα δύο άτομα. Το πόσοι και ποιοι τελικά θα κληθούν να καταθέσουν στη επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας θα αποφασιστεί σε συνεδρίας της επόμενης εβδομάδας με πιο πιθανές ημερομηνίες την Τετάρτη 31 Αυγούστου ή Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου.

    Κατηγορούν για καθυστερήσεις την κυβέρνηση

    Σήμερα συνεδρίασε το Εκτελεστικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι οι μέχρι στιγμής αποκαλύψεις είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορεί την κυβέρνηση για καθυστερήσεις, καθώς η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας μεταφέρεται για την επόμενη εβδομάδα. Υπενθυμίζει ότι το σχετικό αίτημα το είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και δύο εβδομάδες κι εκτιμά ότι η κυβέρνηση συνεχίζει την παρελκυστική τακτική, επιχειρώντας να κερδίσει λίγο χρόνο.

    Για συγκάλυψη κατηγορεί την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ που αναφέρει ότι «η κυβερνητική πλειοψηφία απέναντι σε όλα τα κόμματα επέβαλε να προηγηθεί η προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών και όχι να συγκληθεί αμέσως η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας» και κατηγορεί τον κ. Μητσοτάκη ότι έχει στόχο τη συγκάλυψη των υποκλοπών και ψάχνει σωσίβιο σε μια κοκορομαχία χωρίς στοιχεία με τον κ. Τσίπρα.

  • www.in.gr

Continue Reading
You may also like...

More in ΕΛΛΑΔΑ

APXH