Connect with us

Υπεγράφη η τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων για την μονάδα αποθήκευσης στην Πτολεμαΐδα

ΚΟΖΑΝΗ

Υπεγράφη η τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων για την μονάδα αποθήκευσης στην Πτολεμαΐδα

Προχωρά το project της κατασκευής μονάδας αποθήκευσης στην Πτολεμαΐδα το οποίο έχει συμπεριληφθεί στα 16 εμβληματικά έργα της απολιγνιτοποίησης του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης της κυβέρνησης.  Πρόκειται για το έργο αποθήκευσης της Eunice το οποίο είχε συμπεριλάβει ο ENTSO-e  στον τελικό κατάλογο του Δεκαετούς Σχεδίου Ανάπτυξης Δικτύου (TNYDP) και η Κομισιόν στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI).

Ειδικότερα, αυτήν την εβδομάδα υπεγράφη από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) η απαραίτητη τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων του έργου ώστε  η εταιρεία να προχωρήσει  στην κατασκευή του. Η μεμονωμένη μονάδα (standalone) μπαταριών θα είναι μέγιστης ισχύος έγχυσης 225 MW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 225 MW  καθώς μειώνεται από τα 250 MW του αρχικού σχεδιασμού.

Ωστόσο, η εγκατεστημένη χωρητικότητά της αυξάνεται από 1.323 MWh σε 1.645,056 MWh και η ωφέλιμη χωρητικότητα  από 1.000 MWh σε 1.350 MWh, προκειμένου να βελτιωθεί ενεργειακά το έργο με βάση τον περιβαλλοντικά αδειοδοτημένο τεχνικό εξοπλισμό του.

Από την αιτούμενη τροποποίηση, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ,  βελτιώνεται ενεργειακά το έργο, δεν επέρχονται διαφοροποιήσεις ως προς τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, σε σχέση με εκείνες που είχαν αξιολογηθεί κατά την αρχική περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου, αφού προσαρμόζεται ο ήδη εγκεκριμένος τεχνικός εξοπλισμός, και επιτυγχάνεται η αναγκαία ευθυγράμμιση όλων των ονομαστικών τιμών ισχύος των διαθέσιμων αδειών. Συνολικά, το σύστημα αποθήκευσης του σταθμού θα αποτελείται από 3.150 συστοιχίες και 1.575 container μπαταριών ιόντων λιθίου.

Επιπροσθέτως, το ολοκληρωμένο σύστημα θα είναι εξοπλισμένο με 75 μετατροπείς, ονομαστικής ισχύος 3,8 MVA έκαστος, η έξοδος των οποίων θα συνδέεται με ισάριθμους μετασχηματιστές χαμηλής προς μέση τάση. Το έργο θα  εγκατασταθεί στην ευρύτερη περιοχή της Λεβαίας, στις δημοτικές ενότητες Αμυνταίου και Φιλώτα της Δυτικής Μακεδονίας.

 

Έργο στην Αρκαδία

Να σημειωθεί ότι αντίστοιχο έργο προωθεί η εταιρεία και στη άλλη υπό λιγνιτοποίηση περιοχή της Αρκαδίας, την άδεια του οποίου έχει κατατμήσει σε  12 άδειες μέγιστης ισχύος έγχυσης και απορρόφησης από 5 MW έως και 40 MW.   

Γενικότερα, σύμφωνα με πρόσφατη αναλυτική ανάρτηση  του υφυπουργού κ. Θανάση Κοντογεώργη για το κυβερνητικό   σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ), ύψους 1,6 δισ. ευρώ,  στη Δυτική Μακεδονία, οι προσκλήσεις βρίσκονται στο 62% και οι εντάξεις στο 50% των προβλεπόμενων πόρων. Ειδικότερα,  στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, υπάρχουν 569 ενταγμένα σχέδια (403,2 εκατ. ευρώ)  που υλοποιούνται και δημιουργούν 2.550 νέες θέσεις εργασίας.

Επιπλέον, την   προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησε ειδικό πρόγραμμα της ΔΥΠΑ για την επιχορήγηση για ανέργους πρώην εργαζόμενους επιχειρήσεων που επλήγησαν από την απολιγνιτοποίηση ύψους 10,7 εκατ. ευρώ που προβλέπει τη δημιουργία 1.000 νέων θέσεων εργασίας. Το πρόγραμμα απορροφήθηκε και ακολούθησε ανακοίνωση για τη δημιουργία επιπλέον 700 θέσεων εργασίας.

Από τον πυλώνα ΙΙΙ του ΣΔΑΜ που χρηματοδοτεί αναπτυξιακά έργα, έχει   εγκριθεί για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στη Φάση Α’ δέσμη έργων 80 εκατ. ευρώ, ενώ για τη Φάση Β’ έχουν εξασφαλιστεί επιπλέον 110 εκατ. ευρώ.   Παράλληλα, δημιουργείται Ειδικό Πρόγραμμα Αντισταθμιστικού Πόρου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης από πόρους του Πράσινου Ταμείου στις περιφερειακές ενότητες Κοζάνης και Φλώρινας και στον Δήμο Μεγαλόπολης αρχικού ύψους 137 εκατ. ευρώ, με σκοπό τη χρηματοδότηση έργων   και δράσεων για την ανάπτυξη βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων χαμηλού ανθρακικού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος, την ενίσχυση και σταδιακή διαφοροποίηση των τοπικών οικονομιών και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.


Επενδύσεις 1,2 δισ. Ευρώ

Όσο για το επενδυτικό πλάνο που παρουσιάστηκε από τη ΔΕΗ για την περιοχή προβλέπει επενδύσεις 1,2 δισ. ευρώ για κατασκευή φωτοβολταϊκών στις περιοχές των ορυχείων και έργα αντλησιοταμίευσης στα ορυχεία Καρδιάς και Νοτίου Πεδίου, που αναμένεται να δημιουργήσουν πάνω από 1.300 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή και εκατοντάδες κατά τη λειτουργία. Μαζί με την αναβάθμιση των μονάδων, τα ενεργειακά έργα της ΔΕΗ αφορούν σε επενδύσεις 3,6 δισ. ευρώ.

Επιπλέον η ΔΕΗ κάνει 400 εκατ. ευρώ επενδύσεις σε αποκαταστάσεις εδαφών και αποσύρσεις κτιρίων, εγκαταστάσεων, κ.λπ. Από τα σχεδόν 200.000 στρέμματα που είχε στην ευρύτερη περιοχή, τα 80.000 στρέμματα επιστρέφονται σταδιακά στο Δημόσιο ενώ θα μετατρέψει και τη μονάδα 5 σε μονάδα φυσικού αερίου.  Επίσης, το φιλόδοξο project για το mega data center στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου περιλαμβάνει στην α’ φάση επενδύσεις 2,1 δισ. ευρώ και τη μετεξέλιξή του σε Giga Data Center σε δεύτερη φάση σε συνάρτηση με το επενδυτικό ενδιαφέρον.

 

www.worldenergynews.gr

More in ΚΟΖΑΝΗ

APXH